Egy hét kultúra 2024/16.

  • Narancs
  • 2024. április 17.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

MI-OKOSÍTÁS A The New York Times által ismertetett hangfelvételek szerint a Meta technológiai óriásvállalat munkatársai 2023 márciusa és áprilisa között hosszas tárgyalásokat folytattak a Simon & Schuster könyvkiadó felvásárlásáról, hogy az így megszerzett művek jogainak birtokában használják a kiadó által publikált szövegeket mesterséges intelligencia eszközeik fejlesztéséhez. A felvételeken – amelyeket a Mark Zuckerberg tulajdonában lévő, a Facebook és az Instagram közösségi oldalakat is birtokló cég egyik alkalmazottja szivárogtatott ki – az hallható, ahogy a Meta vezetői, mérnökei és ügyvédei szinte napi rendszerességgel egyeztetnek arról, hogyan szerezhetnének új adatokat MI-szoftvereik betanításához, miután a cég szinte minden interneten elérhető angol nyelvű könyvet, verset és esszét felhasznált már. A Simon & Schuster az egyik legnagyobb amerikai kiadó, mások mellett olyan szerzők műveit gondozza, mint Stephen King vagy Bob Woodward. A Simon & Schuster 2020-ban vált eladóvá, 2023 augusztusában végül egy befektetési vállalat tulajdonába került.

ARANY PÁLMA Tiszteletbeli Arany Pálma díjat kap George Lucas május 25-én, a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál záróünnepségén. Az esemény szervezői közleményükben J.R.R. Tolkienhez, A Gyűrűk Ura írójához hasonlították a Csillagok háborúja-sorozat rendezőjét, aki „egy teljes univerzumot képzel el, annak földrajzával, népességével, nyelveivel, erkölcsi értékeivel és még járműveivel is”. Hozzátették, hogy a 79 éves hollywoodi rendező „megadta a kasszasikerfilmnek az elismertséget, a közönségnek pedig világszerte páratlan élvezetet nyújtott”, ráadásul kiemelkedő producer is, aki számos rendező legendás filmjének fejlesztésében vett részt. Az idei cannes-i fesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, a filmes seregszemlét Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatója nyitja. A hivatalos programba meghívott alkotások teljes listáját április 11-én hozták nyilvánosságra.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosa, a 4iG két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet.