Rádió

Határ a csillagos ég!

Űrügyi műsor a Spirit FM-en

Interaktív

Amikor legutóbb belehallgattunk a Spirit FM kínálatába, a vizsgált produktumról azt jegyeztük fel, hogy „kábé ez a műsor volt mindannak az alja, amihez eddig jegyzetíróként szerencsénk volt”.

(lásd: Kínavallatás, Magyar Narancs, 2021. május 13.),

A Kínai Kommunista Párt propaganda­adásának nagyjából leplezetlen továbbadása a Hit Gyülekezetéhez tartozó kör irányította csatornán még akkor is kultúrsokként hatott, ha amúgy felkészültnek éreztük magunkat a magyar éter morbiditásaira. De hát kit érdekelnek az efféle aggályok? A rádió vezetőit aligha, a pekingi konzervműsor ma is fut, feltételezhetően konkrét banki számsorra fordítható okok miatt.

Némi óvatossággal közelítettünk hát a műsorkínálatukhoz, s mint hamar kiderült, nem is indokolatlanul. Régebben az InfoRádiót cinkeltük mindig azzal, hogy kizárólag (na jó, az Arénát leszámítva) szponzorált műsoraik vannak, s ennek megfelelően erős gyanakvással érdemes kezelnünk, amit egy-egy magazinban hallunk. Ha egy oktatási műsort az Emberi Erőforrások Minisztériuma, egy úszásról szólót a sportági szövetség, egy külpolitikait pedig a külügy finanszíroz, felmerülhet, hogy propagandaterméket hallunk. Hasonló a szituáció a Spiritnél is. A kínai kommunista rádió vendégszereplése mellett van itt Izraelről szóló műsor, amelyet az izraeli nagykövetség készít, katonai magazin, amelyet a honvédség fejlesztésének népszerűsítésére hoztak létre (első vendég: Maróth Gáspár), illetve a kedvencünk, a Magyarország segít. Igen, ez a Hungary Helps program számára vásárolt médiafelület, és pontosan arról szól, amire a kedves hallgatók gondolnak: a keresztényüldözésről, a migráns hordákról és hasonló nyalánkságokról. Legutóbb olyan sztárvendéggel, mint az állami finanszírozású villámkörútja végén valóságos Afrika-szakértővé hízó szélsőjobbos propagandista, Bohár Dániel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk