BALATON melléklet

Jó egy tornacipő is

Golf: nem csak férfiaknak, nem csak gazdagoknak

Interaktív

A golf egyszerre virul és hanyatlik Magyarországon. Vannak hagyományai, van jövője, de jobb is lehetne a helyzet. Utánanéztünk, hol lehet a Balatonnál golfozni.

A magyar golfélet akkor indult el, amikor a reformkortól az úri társaság tagjai Angliába és Franciaországba kezdtek járni. A sport első említése a magyar sajtóban 1893. október 10-i keltezésű; a Fővárosi Lapok egy illusztrált oldalt szánt rá. Azt írták: „A nagy golfnak két előnye van minden más ilynemű játék fölött: először az, hogy nagy területet igényelvén, és sok mozgással járván, valósággal testedző szórakozás, másodszor azért, mert a férfiaknak is kedvenc játéka. Amely játékban ugyanis szívesen vesz részt az erős nem, az már nem lehet unalmas, mert en-traint, élénkséget és »flirt«-re alkalmat kölcsönöz a társas összejövetelnek.” Itt gyorsan szögezzük is le, a golf nem férfijáték, már a kezdetektől űzik nők is, az pedig egyenesen tév­eszme – vagy vicceskedés –, hogy a játék neve a Gentlemen Only, Ladies Forbidden (csak uraknak, hölgyek kitiltva) fordulat rövidítése lenne. (A szó eredete a holland kolf szóra vezethető vissza, amelynek jelentése: bot.) Az első magyarországi bemutatót 1902-ben Andrássy Géza gróf hozta tető alá, a fővárosi Lóversenypályán. Az első golfpálya Tátralomnicon nyílt, 1908-ban. Alig tíz év kellett a sport felfutásához, az 1920-as évekre már az európai élvonalban voltunk, legalábbis a korabeli lapok szerint. Most mindenesetre nem vagyunk ott. A második világháború után a golf afféle burzsuj sportként tiltva volt. Senki nem ütött labdába itt egészen a nyolcvanas, kilencvenes évekig…

 

A játék

A nagy golfpályán 18 szakasz van. A cél, hogy egy szakaszon az elütőhelytől a célig (hole, lyuk) minél kevesebb ütéssel jussunk el. Az ütések elvárt száma egy adott lyuknál a par (lásd még: paritás). Ez az átlag. Aki kevesebből megoldja, az ügyes, és díjazzák az eredmény számításánál.

Legtisztább a céltól a lyukig ütni, ez a hole in one (kb. egyből a lyukba). Ez csodaszámba menően ritka. Aki par alatt eggyel, kettővel vagy hárommal abszolválja a lyukat, az Birdie, Eagle vagy Double Eagle eredményt ér el. Aki par fölött eggyel, kettővel, hárommal ér be, az Boogie, Double Boogie vagy Triple Boogie. Ennél rosszabb eredmény is lehetséges. A 18 lyukon elért par plusz, illetve mínusz pontok összege az eredmény.

Ha egyenesen ütünk, benn maradunk a füves vezető útvonalon (fairway), és nem kell a labdát a susnyásban (rough) keresgetni. A nagyobb távú, 140 méter feletti ütésekhez wood (fa) ütőt használnak, a rövidebbekhez fémet, iron, wedge. Az ütők fejének szöge, az ütőfej súlya sokat számít, a játékos feladata, hogy az egyes ütésekhez kiválassza a megfelelőt. A lyuk közelében, a green felületén, ahol egészen rövid és bársonyos a fű, speciális gurítóütőt, puttert kell használni. Nagyjából ennyi. Ja, és a golfkocsi menő… annak, aki siet vagy kímélné magát a gyaloglástól. De a játék szelleme szerint a labda utáni gyaloglás az elmélkedés, a következő ütésre koncentrálás vagy a golftárssal való beszélgetés ideje.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk