Rádió

Magos labda

Tamás Gáspár Miklós és Majka a Klubrádióban

Interaktív

Pestiesen szólva ezt nem láttuk jönni, pedig valószínűleg láthattuk volna, sőt, kellett is volna látnunk. Végül is a Világtalálkozó című műsor erről szól, ahogy az a leírásában is ott áll feketén-fehéren: „A Világtalálkozóban két teljesen eltérő habitusú és értékrendű közismert embert ültet egy asztalhoz (a műsorvezető – K. D.).

Olyanokat, akiket valószínűleg máskülönben nem hozott volna össze az élet.” Ennek az alapvetésnek feltétlenül megfelel Majka és Tamás Gáspár Miklós együttes szerepeltetése – ám még ezt figyelembe véve is kalapemelés jár az ötletgazdának. Nevezett két férfinál aligha lehetne egymástól távolabb álló közszereplőket találni, akik még hajlandók együtt szerepelni.

Kadarkai Endre műsoráról, annak indulása környékén megemlékeztünk már itt (lásd: „Édesanyám még él”, Magyar Narancs, 2019. november 14.), és nem voltunk határtalanul boldogok tőle. Akkor egyfelől azt írtuk: „A Világtalálkozó új ízt hozott a Klubrádióba, de egyáltalán nem biztos, hogy ez olyan jó hír.” Másfelől meg azt, hogy „A sekélyes kérdések sokszor nyögvenyelős válaszokat szültek, a résztvevők között nem alakult ki valódi párbeszéd, a műsor ötven perce szépen ellebegett a közhelyek sűrűjében, a hallgató pedig végül meglehetős hiányérzettel távozott.” Bizonyára nem a mi feddésünk miatt, de november óta észrevehető fejlődést produkált a Világtalálkozó, és mintha maga Kadarkai is jobban megtalálta volna a helyét az óbudai stúdióban. Ezúttal mindenesetre valóságos áttörésről vagyunk kénytelenek beszámolni.

Persze volt már ennek némi előzménye, Babarczy Eszter és Csonka András, illetve Rost Andrea és Bárdosi Sándor párosa is működni látszott. Ez egy bulvárműsor, de van benne önreflexió, önirónia, és Kadarkai is visszafogottabban adagolja a Story Tv-s paneleket.

Akárhonnan is nézzük, meglepő kapcsolás volt az utóbbi időben könnyűzene-politikai és -etikai megmondóemberré avanzsáló, egykori valóságshow-celeb Majkának, illetve a kortárs magyar társadalmi-politikai-kulturális szféra egyik meghatározó gondolkodójának, Tamás Gáspár Miklósnak az együttes szerepeltetése. A kezdés rögtön egy magas labda volt, Kadarkai ugyanis afelől érdeklődött, hogy a Tanár úr (TGM epitheton ornansa a műsorban) ismeri-e azt a sort, hogy azt mondja: „Kicsikét szűk a világ nekem, keresem benne még a helyem.” TGM költői rövidségű válasza: nem. S ugyanez volt a válasza arra is, hogy tisztában van-e partnere kilétével. Ám a levegő mégsem fagyott meg, nem vált kínossá az entrée. Kadarkai lábjegyzetként hozzátette, amúgy 65 milliószor hallgatták már meg a dalt a YouTube-on, amiből a részlet származik. Majka jót mulatott a dolgon, TGM pedig megígérte, hogy meghallgatja majd a számot. Eddig, mondhatni, korrekt.

És nagyjából az egész műsor hasonlóképpen ment tovább. Majka megvallotta, ő tisztában van TGM érdemeivel (igaz ugyan, hogy egy ízben liberális gondolkodónak titulálta, amit a filozófus kikért magának), ugyanakkor felhívta a figyelmet többször is a köztük lévő generációs és kulturális különbségekre. Például, hogy míg ő nem tudna tévé nélkül élni, addig TGM évtizedek óta nem néz televíziót. Vagy, hogy nála állandóan szól a zene, míg vendégtársa saját bevallása szerint ma már elég kevés zenét hallgat, inkább csöndben olvasni és írni szeret (Majka száján itt kicsúszott ugyan, hogy „ez azért ijesztő egy kicsit”, de ezzel sincsen semmi baj).

Szóba került még Erdély és Ózd, a rendszerváltás és a popkultúra, a szorongás és a gyereknevelés, illetve Ceaușescu meg Lovasi András (a róla szóló rész volt talán egyedül unalmas az egész adásban). És nem is az volt az érdekes, hogy a különféle témákról kinek mi volt a véleménye (persze az is), hanem az, hogy ez a két fura figura valóban képes egymással valamiféle párbeszédet folytatni. Lehet, hogy csak itt, a stúdióban, és csak egy órán át, de ez akkor sem kis szó. És még röhögni is lehetett párszor.

Klubrádió, augusztus 15.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.