Tévé

Mi a hiba a képen?

Balatoni nyár

Interaktív

Lehet-e művi és mesterkélt egy műsor, amely fésületlen és botladozó? Hathat-e esetlegesnek egy olyan adás, amelyben nincsen helye a természetes reakcióknak?

Aki látott már úgynevezett nyári kitelepülős tévéműsort, jól tudja, hogy a válasz e kérdésekre egyértelmű igen. A közszolgálati csatornák Balatoni nyara is épp ilyen adássorozat: mintha csak egy képrejtvényből kellene kiválogatniuk a nézőknek a nem odaillő, az adott közegben falsnak bizonyuló részleteket. Olyasmiket, mint például a balatoni tájkép elé felállított műsorvezetői pultot, amelyre biztos, ami biztos, két vágott növényekkel telerakott váza is odakerült, hátha valaki nem érné be a buja természetes növényzet látványával. Vagy éppenséggel kiszúrhatjuk a műsorvezetői párosítás sutaságait is, hiszen Kautzky Armand rendületlenül cukros bakiparádéjának és Varga Edit üdítően higgadt profizmusának napjait követően az új hét a mindenkor nett Novodomszky Éva meg egy kockás inges kocka, a meteorológus Tóth Tamás kettősével lódult útjára. Valaki alighanem izgalmas és termékeny ötletnek vélhette e két nem összeillő ember összepárosítását, azonban zajosan derűsnek tódított együttműködésük korántsem ütötte meg a profi tévésektől okkal elvárható színvonalat. Csupán egyetlen jellemző példát említve a hétfői adásból: egy alkalommal ketten együtt sem vették észre, hogy két cserkész interjúalanyuk közül az egyiket mindvégig megszólítatlanul hagyták mikrofonjával és biciklijével álldogálni, ami a nyilvános megalázás különösen kegyetlen formája.

Azután az is bizton oda nem illő mozzanatnak ítélhető, hogy a három részletben elővezetett, elmaradhatatlan főzőcskézésből gyakorlatilag semmi sem derült ki az elkészített ételről. S habár a jelen sorok írója nem várta ceruzával a kézben a kemencében sült lazac receptjét, azért e műsoregységek létjogosultságát jócskán kérdésessé tette, hogy a magyar nyelvvel rokonszenvesen barátkozó Karim mester (úgy is mint a Szabadtűzi Lovagrend frissen felavatott lovagja) bevallottan nem kívánta elárulni a sütéshez általa felhasznált fűszerkeverék nevét. Az ugyanis reklám lett volna, márpedig termékmegjelenítő reklámra csupán a mester nevét viselő cég kemencéi és kandallói voltak befizetve.

Könnyen meglehet, ha a műsor közepén nem bukkant volna fel egy Butch nevű serdülő eb (majd később két nagyméretű, eleven ponty, meg a 100 Folk Celsius teljes létszámban), a kétórás adás egésze a természetellenes mesterkéltség regiszterében ragad: teli szájas műkedéllyel, szemkerekítő álérdeklődéssel és ordítóan hamis beállításokkal. Olyasforma kínos pillanatokkal, mint a sminktükör elé ültetett Gubás Gabi bejátszása, ahol is az oly szép és jobb sorsra érdemes színésznő szünetet nem ismerő púderpamacsolás közepette mesélte el legszemélyesebb s alighanem hangulatosnak szánt balatoni élményét. Olyan őszintétlenül, hogy azt itt bővebben nem is ecsetelnénk.

M1, július 28.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.