NAPOZÓ

Nagy Nyári Snoblesse Oblige 2023

  • Narancs
  • 2023. június 28.

Interaktív

Kulturális programajánló 

Napsugár hidat / emel esőcseppekből / Menny és Föld között.

(Csima Margit: Szivárvány)

június 30. péntek 14.00 Ez itt a kert – gasztrokulturális program

A Homola Pincészet gondolt egyet, és szervezett egy aktív pihenőnapot, ahol betekinthetünk a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába és a borászati márkaépítésbe. Ki­emelt téma a fenntarthatóság, valamint a térségre jellemző eredetvédelem, a Csopaki Kódex. A kerek­asztal-beszélgetéseken részt vesznek a borászati és gasztronómiai szcéna képviselői, illetve a régió neves pincészeteinek tulajdonosai és borászai is: a beszélgetéseket Havas Dóra, a Lilafüge gasztro­bloggere vezeti. Lesz még mini­piac, interaktív edukációs játék, piknik és végül természetesen borkóstoló, amihez a Homola Borterasz egyedi panorámája társul. Az esemény a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával valósul meg.

(Homola pincészet, Paloznak, Vincellér utca)

 

június 30. péntek 19.00 „Nem én vagyok” –

A Bárdos Deák Ági–Darvas Kristóf-duó koncertje

A Teraszkoncert sorozatban ma a hazai zenei undergroundot megidéző páros URH-, Balaton-, Európa Kiadó, Kontroll Csoport-válogatás blokkal. Elhangzanak még Darvas Ferenccel közös kompozíciók Térey János és Kemény István megzenésített verseivel, valamint Wéber Kristóf zeneszerző műveinek átiratában Borbély Szilárd költeményei is. Fröccsözni is lehet.

(Eötvös10 Terasz, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

július 1. szombat 14.00 Pride Picnic

Végre ismét egy Pride témájú piknik a Freedom Club Budapest ifjúsági aktivistacsoport szervezésében. Lesz étel, zene, társasjáték, karkötőkészítő workshop, és ami a legfontosabb: lesznek beszélgetések a nembináris emberekről, az LMBTQ+ megjelenéséről a médiában és egyebek. Az esemény angol és magyar – vagy bármely más, a résztvevők által beszélt – nyelven történik. Bármikor lehet csatlakozni és távozni, valamint mindenki hozhat magával barátot, családtagot, háziállatot vagy hangszert. Az esemény díjmentes, és a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál programsorozatának része.

(Gulliver Park, Bp. XIII., Margitsziget, Gasztro sétány 1.)

 

július 1. szombat 19.00 Az orvos – bemutató

Robert Icke darabja Arthur Schnitzler Bernhardi professzor című 1913-as drámájának mai változata. Az identitás, a faji és egyéb előítéletek, a kiváltságok, a vallás, az orvosi etika, a mentális egészség, a szexualitás és a közösségi média hatásmechanizmusának témáit körüljáró színpadi thrillerben az önmagunkról és a mai világról alkotott nézeteink egymásnak feszülő olvasatai alkotnak robbanásveszélyes koktélt. Az elmúlt években Londonban, Amszterdamban, Hannoverben, Grazban, Bécsben, Temesváron is bemutatott drámát Budapesten Alföldi Róbert rendezi és a Kultúrbrigád adja elő, többek között László Zsolt, Parti Nóra, Söptei Andrea és Katona Dániel szereplésével.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

július 1. szombat 20.00 OMMA

Nagy József (Josef Nadj), a magyar származású, világhírű koreográfus, a Jel Színház egykori alapítójának új darabja járja a világot, és most újra itt van. A nyolc férfi táncosból álló csapat tagjai Maliból, Szenegálból, Elefántcsontpartról, Burkina Fasóból és a két Kongóból származnak. Az előadást az általuk hozott sokféle hatás, kultúra, mozgás és történet hatja át; mindenki a saját nyelvét, identitását, táncát képviseli, mégis, szinte egyetlen testként adják elő. Nemcsak a mozgásművészet csodája ez, hanem szép lehetőség elgondolkodni az egyén és a közösség lehetséges kapcsolódásain, ami elvezethet minket az ember, mint egyetemes lény megmutatásához. Másnap ismét.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

július 6. csütörtök 21.30 Zsolnay Fényfesztivál 2023

Ismét fénybe borul Pécs mediterrán belvárosa: jön a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestőversennyel, a Fény Útja több mint 20 látványosságával, valamint különleges utcaművészeti és zenei programokkal. A Dóm tértől a Szabadkikötő kocsmáig árad majd a fény meg az elektronikus zene, aztán július 9-e éjfélig le sem kapcsolják a villanyt. További információk: zsolnayfenyfesztival.hu

(Pécs belváros)

 

július 7. péntek 12.00 I. Denagyvilág Fesztivál

A Szentendrei-sziget legdélibb településén, egy 3 ezer fős kis faluban ma kezdődik a július 9-ig tartó „béke szigete”. Az együtt töltött értékes idő gondolatából indult ki Varga Kornél, a Szentendrén élő, de számos, nemzetközileg ismert formációban aktív zenész, és hozta létre ezt a rendezvényt rengeteg önkéntes összefogásával. Sokszínű lesz és összművészeti, a dzsessztől a világzenén át a népzenéig, irodalmi és társművészeti programokkal, gyerekeknek szóló udvarral és folkkocsmával. A Nagyszínpadon Szabó Balázs és bandája, a Góbé, a Babcsán Projekt, a Cimbaliband, a Zajnal és a Times New Román lép fel. A Régi-módi jazz udvarban Szirtes Edina Mókus és Nagy János, Várallyay Petra és Bolyki Sára, a Borbély Műhely, a Kodály Spicy Jazz, Kovács Linda és Szesztay Dávid zenélnek. A Panoráma Színházban pedig stand-up és irodalmi műsorok, felolvasóestek várnak mindenkit. Bővebb infó és jegyek a Denagyvilag weboldalán: denagyvilag.hu

(Szigetmonostor)

 

július 8. szombat 10.00 Országos családi nap LMBT-emberek szüleinek, érintetteknek és szövetségeseiknek – szimpozion

Egy esemény, ahol a gyermekek, a szülők, a barátok megerősítést, együttérzést, támogatást kapnak napi harcaik megvívásához, hogy tudatosíthassák, nincsenek egyedül, van kire számítaniuk. Előadások, beszélgetések, műhelyfoglalkozások a 28. Budapest Pride Közösségi Fesztivál programján. Az esemény díjmentes, de becsületkasszában adományt gyűjtenek.

(CEU, Bp. V., Nádor u. 15.)

 

július 8. szombat 17.00 MKKP Pride Piknik

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt Pride délutánja, ahol semmivel nem kell foglalkozni, csak enni, inni és beszélgetni.

(Erzsébet tér, Bp. V.)

 

július 9. vasárnap 10.00  8. ECHO Nyári Akadémia

A Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész által alapított nemzetközi hírű akadémia kurzusaira a világ minden tájáról érkeznek a fiatal zenészek, esténként pedig kiváló koncertekkel, neves fellépőkkel várják a szélesebb közönséget is, több műfajban. A komolyzene mellett lesz népzenei koncert és tánc­ház is. Július 15-ig tart a zenebona.

(Károlyi-kastély, Fehérvárcsurgó)

 

július 10. hétfő 19.00  SZX_MCHN, avagy vágyaink meghurcoltatása

Ahány ember, annyiféle vágy: a Trojka Színházi Társulás zenés show-műsora 18 éven felülieknek a szexualitásról, az intimitásról és a másságról. A szégyen, a tabu, a mítosz, az álszentség és önmagunk bátor felvállalásának kérdéseit is körbejárja az előadás sok őszinteséggel és humorral. A társulat tagjaival és barátaikkal készített beszélgetések alapján a szöveget Závada Péter írta, az előadást Gryllus Dorka rendezte. A show-ban ismert popslágerek és izgalmas színészi játék, bátor és egyedi jelmezek. Játsszák: Eke Angéla, Nagy Dóra, Réti Adrienn, Bárnai Péter, Ivanics Tamás, Mátrai Lukács Sándor és Lakatos Márk. Másnap is.

(Alterego Klub, Bp. VI., Dessewffy utca 33.)

 

július 14. péntek 12.00  Kráter

A Hello Wood és a Katttarzis összeállt a nyár legforróbb kráterbulijának a megszervezésére. A kétnapos zenei esemény a Builder Summit alkotótábort zárja le, ahova a világ minden tájáról összegyűlnek az építeni vágyók. A két szervező egyesíti varázserejét: az építészetet és a fényinstallációkat hozzák a bányába. Itt lesz a hazai rapper Lil Frakk és 6363 közös produkciója, de Sisi is színpadra lép. A Kale Lulugyi nevű népszerű, cigányzenét játszó banda pörgős zenei programmal érkezik majd. A Katttarzis csapata által összeállított elektronikus zenei line-upban pedig megtaláljuk Tolót és Falcaót (LavaLava), Lau, dtnb.-t, de fellép Telemala és Adis Is OK (Santsat), CRB, Cry Later, Vedat Akdag és Ogulcan Eki (Suck My Mustache), Vatsanah, Reload és Raasa (Funkyzeit, Botellón) is.

(Zalahaláp, bánya)

 

július 15. szombat 14.00  28. Budapest Pride

Magyarország legnagyobb emberi jogi tüntetésére mindenkit várnak a szervezők, akik egy szabad, elfogadó és demokratikus országban szeretnének élni. Az útvonal a következő: Vajdahunyad vára előtti füves terület–Andrássy út–Oktogon–Teréz körút–Király utca–Városligeti fasor–Dózsa György út–Hősök tere–Vajdahunyad vára előtti füves terület. Lesznek beszédek, fellépők, díszes járművek, baromi jó zenék és sok ezer ember. A szlogen változatlanul „Vedd vissza a jövőd!”, rámutatva a társadalomban jelen lévő különböző hatású, ám hasonló gyökerekből táplálkozó és egymást erősítő, rendszerszintű problémákra. 22.00-tól ismét Rainbow Party lesz, a rendezvény hivatalos after bulija a Budapest Parkban, a Soroksári úton.

(Városliget, Bp. XIV., Vajdahunyad vára előtt)

 

július 15. szombat 15.00  Primadonnák nyomában a Margit-szigeten

A Margit-sziget a 20. század harmincas éveire az egyik legpazarabb nyaralóhellyé vált. Népszerű színésznők, Fedák Sári, Gaál Franciska, Kosáry Emmi és Turay Ida vallották, hogy nem kell mindig külföldre utazni, mert a főváros szívében is lehet gondtalanul üdülni. Nos, hogy ebből mi igaz és mi nem, az kiderül a könnyed színháztörténeti sétán, amelyet Gajdó Tamás színháztörténész szerkesztett, és amelyben Kiss Diána Magdolna színművész működik közre. A sétavezető Nagyvári Ildikó programszervező. Regisztráció és bővebb infók a margitszigetiszinhaz.hu oldalon.

(Margitsziget)

 

július 15. szombat 20.30   Kispál és a Lovasi –koncert

Idén nyáron is számos sikeres produkcióval, hazai fellépőkkel várják a közönséget az ország egyik legnagyobb szabadtéri színházába, a Tokaji Fesztiválkatlanba. Ez a koncert természetesen Kispál és a Borz-dalokból áll, főleg a zenekar korai időszakából szemezgetnek, de a slágerek mellett a pályafutásuk során ritkábban játszott, különlegesebb szerzeményeket is hallhatunk. A dalok eredeti hangszerelésükben, tehát a zenekar korai éveire jellemző triófelállásban szólalnak meg, mindezt Babcsán Bence különleges szaxofonjátéka egészíti ki rendkívüli kvartetté. Aki ott volt az orfűi bemutatkozáson, az tudhatja: felhőtlen örömzenélésre, valamint egy legendás életmű emblematikus dalaira számíthat.

(Nagyszínpad, Fesztiválkatlan, Tokaj)

 

július 16. vasárnap 20.00   Norah Jones – koncert

A Veszprémfest utolsó napján az indiai származású, zenébe született énekesnő, Ravi Shankar lánya lép fel. Jones eddig 17 önálló lemezt adott ki, utoljára 2021-ben jelentkezett ’Til We Meet Again című koncertalbumával, amelyet itt is bemutat. Előzenekara a David Yengibarian Trió. Jó hír, hogy Norah a közelmúltban indította el saját podcastját, Norah Jones Is Playing Along címmel, amelynek minden epizódjában egy-egy kedvenc muzsikusával örömzenél és beszélget.

(Nagyszínpad, História kert, Veszprém)

 

július 21. péntek 19.00   Még egy kört mindenkinek – bemutató

Egy híres pszichiáter merész feltevése szerint mindannyian félezreléknyi véralkoholhiánnyal születünk, és ezt szeretnénk pótolni egész életünkben. Thomas Vinterberg könyve és az abból készült hatalmas sikerű dán film alapján a Szabad Tér Színház és az Orlai Produkció előadását Paczolai Béla rendezi. Schruff Milán, Epres Attila, Király Attila és Debreczeny Csaba játékából pedig megtudjuk, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt.

(Városmajori Szabadtéri Színpad, Bp. XII., Városmajor)

 

július 22. szombat 20.00  Tango with the Stars

Astor Piazzolla szimfonikus tangó táncshow a Danubia Zenekarral és az ország kedvenc versenytáncos sztárjaival. Merő szórakozás.

(Margitszigeti Színpad, Bp. XIII., Margitsziget)

  

július 23. vasárnap 19.00  Carmen

Georges Bizet műve, az operavilág egyik legtöbbet játszott darabja a dohánygyári munkások, az egyszerű katonák és a pitiáner csempészek miliőjének is halhatatlan emléket állított az operaszínpadon. Ennek a műnek, a szerelem és a szabadság balladájának köszönhetően lesz az idei szezonban a világ zenekedvelőinek fő találkozóhelye a burgenlandi kőfejtő. Arnaud Bernard rendezésének címszerepében Joyce El-Khoury szoprán debütál.

(Kőfejtő színpad, Szentmargitbánya, Ausztria)

 

július 23. vasárnap 23.00  30Y-koncert

A Művészetek Völgye már dübörög, és még július 30-ig tart. Most a Beck fivérek által fémjelzett kedvenc pécsi bandánk is ideért a nagy fesztiválrohangálásban, és eléneklik a Sötét van akkor, amikor vége van című nótát, de csak a végén.

(Panoráma színpad, Kapolcs)

 

augusztus 4. péntek 20.30   Best of Geszti – koncert

Rapülők, Jazz+Az, Gringo Sztár, Létvágy: Geszti Péter sikeres csapatai. Ezeknek a formációknak a dalait sűríti egy ütős, szórakoztató és látványos produkcióba ez az este, a Jazz+Az kiváló muzsikusaival. Lesz pop, rap, funky, folk-pop, electro swing. Akinek már hiányzott Geszti lendületes színpadi jelenléte és humora, most kaphat belőle!

(Nagyszínpad, Fesztiválkatlan, Tokaj)

 

augusztus 5. szombat 14.00  A nulladik perc – ősbemutató

Az Ördögkatlan Fesztiválon mutatja be az Orlai Produkció Göttinger Pál rendezését, amely a századfordulós Párizsba invitálja a nézőit. „Csillognak a kávéházak, szól a muzsika, és az egyébként is meseszép város most pláne sosem látott ragyogással ünnepli az 1900-as világkiállítást, a Föld minden tájáról odasereglett sokaságot, a hihetetlen új találmányokat. Azelőtt elképzelhetetlen járművek dübörögnek fel-alá, minden villanyfénnyel pompázik, hatalmas pavilonokban hirdeti az emberiség a szellem, a tudomány és a művészetek diadalát.” Milyen szép is lehetett ez így. Vagy mégsem? Udvaros Dorottya, Grisnik Petra, László Lili, Pataki Ferenc, Rohonyi Barnabás és Ficzere Béla játsszák. 18.00-tól is.

(Mokos Pincészet, Palkonya)

 

augusztus 11. péntek 20.00  A Zempléni Fesztivál nyitóhangversenye

Most kezdődik és augusztus 19-ig tart különböző helyszíneken a programsorozat, amelynek eseményei megtalálhatók a zemplenifesztival.hu oldalon. A Budafoki Dohnányi Zenekar játszik Hollerung Gábor vezényletével. Műsoron Gyöngyösi Levente: Szerelem; Szüts Apor: Variációk a ’Pál, Kata, Péter’ témájára; Bartók Béla: Tánc­szvit; Kodály: Galántai táncok.

(Rákóczi-vár udvara, Sárospatak)

 

augusztus 23. szerda 10.00    TÁBOR fesztivál

Ez egy olyan nyári fesztivál, ahol az összes rocker haverral összefuthatunk, hogy aztán négy napon át bulizzunk a legnagyobb hazai rock- és metálzenekarok koncertjein. A csúcs az lesz, hogy színpadra lép az Alestorm, és Motörhead-slágerparádéval érkezik a zenekar egykori gitárosa, Phil Campbell.

(Balaton-parti Pelso kemping, Alsóörs)

 

augusztus 23. szerda 12.00  Szegedi Ifjúsági Napok

Indul a Tisza Velencéjében a nyár utolsó és egyik legnagyobb fesztiválja. Curtistől a Quimbyig, Ocho Machótól a Supernemig lesz itt minden, ami magyar pop- és rockzene. Minden fontos infó megtalálható a szin.org oldalon.

(Szeged)

Római-parti túlélők Színház a város program a Római-parton

Tudományos podcastot és virtuális előadást is ajánlunk a nyárra, amelyet egyetlen jegy megvásárlásával bármikor megnézhetünk. (A jegyvásárlásra a Jurányi Ház oldalán van lehetőség: juranyi.jegyx1.hu/elo­adas/1646/romai-parti-tulelok.) A 2100-as években a klímakatasztrófa utáni Budapesten apokaliptikus állapotok uralkodnak. Az elnéptelenedett városban a régészek egy burjánzó oázist találnak az egykori Római-part területén. Műsorvezetőink archeológusok és erdészek segítségével nyomoznak a fák titkos nyelve és a túlélés lehetséges okai után. Boross Martin és Thury Gábor előadását Borsos Luca, Göndör László, Martinkovics Máté és Messaoudi Emina játsszák. Hang design: Bartha Márk. A közönség a Római-part bármelyik olyan részén helyet kereshet magának, ahol fák szegélyezik a látképet. Javasolt kezdőpont a Külker Evezős Klub (Kossuth Lajos üdülőpart 21.) stégje és környéke. Az előadás a nap folyamán bármikor meghallgatható, és a belépéstől számított 60 percig elérhető.

A mellékletet Karafiáth Orsolya, a Snoblesse Oblige-t Artner Szilvia Sisso szerkesztette.

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?