rés a présen

„Nálunk jó dolgok történnek”

  • rés a présen
  • 2022. június 8.

Interaktív

Oszkó-Jakab Natália igazgató, Művészetek Völgye

rés a présen: Mikor szálltál be a Művészetek Völgye szervezésébe?

Oszkó-Jakab Natália: 2011-ben. Akkor még a Művészetek Palotájában dolgoztam, többek között Palya Beával, rajta keresztül ismertem meg Márta Istvánt. Először szponzorációs felelős voltam, aztán 2013-ban már több helyszín is hozzám tartozott. Akkor még csak Kapolcson volt a rendezvény. Időközben úgy alakult, hogy hozzám jelentkeztek be a produkciók, elkezdtem összefogni és kialakítani a programot, fejleszteni az online kommunikációt. Az elmúlt tíz év során pár ezerről százezresre nőtt az oldalaink látogatóinak száma.

rap: Nem diplomata pályára akartál menni?

OJN: A Külügyminisztériumból indultam, mert egyébként öt évig kulturális diplomáciát és nemzetközi kapcsolatokat tanultam a Corvinuson. Diplomata családból származom, hat nyelven beszélek, tehát adott volt a nemzetközi szál. De gyerekkorom óta foglalkozom művészetekkel, így nem véletlen, hogy belefolytam a Művészetek Völgye történetébe, noha akkor épp nem volt annyira csábító dolog. Kezdetben egyedül csináltam azt, amin most egész évben tízen dolgozunk. Ráadásul a 2014-es 25. jubileumi fesztivált hét és fél hónapos terhesen dolgoztam végig. Aztán átalakult a struktúra, megalakult a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány, amely mára a Művészetek Völgye Fesztivál többségi tulajdonosa.

rap: Mi az alapítvány missziója?

OJN: Hogy egy művészeti fesztivállal is lehet indukálni a vidékfejlesztést az uborkaszezonban, s lehet a fesztiválnak az önmaga sikerén is túlmutató célja. Egész évben foglalkozni kell a környék promóciójával, a helyi kereskedőkkel, a vendéglátóipari egységekkel, szállásokkal. Ennek következtében a fesztiválnak is jobb infrastruktúrája lesz. Erre a modellre alapozva hoztuk létre Tállyán a Kerekdomb Fesztivált és az Örvényeshegy Pikniket Zalacsányban.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.