Rádió

Régen minden jobb volt

Lánczi András az InfoRádióban

Interaktív

Rádiók jönnek-mennek, az utóbbi időben főleg mennek, de az InfoRádió még mindig sugároz.

Könnyen lehet, hogy a rádió egészének fennmaradása egyetlen napi beszélgetős szériának, az Arénának köszönhető. Sőt, mintha az összes többi műsor sem szolgálna más célt, mint hogy ezt az egyet körbe lehessen vattázni velük. Túlzás lenne ez? Bizonyára voltak emlékezetes pillanatai a kézilabda-szövetség támogatta Hetesnek vagy a Kopp Mária Intézet bábáskodásával világra jövő Családi hétnek, vagy akár a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkárságának égisze alatt készülő Katedrának is – csak ezekről mi valami balszerencse folytán lecsúsztunk.

Az azonban tény, hogy hivatkozási alappá, branddé csupán az Aréna vált, pedig nincsen semmi extra: valaki kérdez valakit valami aktuális téma kapcsán. Lehet, hogy csupán ennyi a műsor sikerének kulcsa? Vagy inkább az, hogy a rádió virágzó korszakában a csatorna gazdáinak sikerült úgy hangolniuk a műsort, hogy abban ellenzéki és kormánypárti politikusok is hajlandók legyenek megszólalni, éppúgy, ahogy sportvezetők, tudósok és az úgynevezett szakértők?

Legutóbb kicsit több mint tíz éve kerítettünk szót a műsorra (lásd: Kemény, puha, okos, Magyar Narancs, 2013. február 24.), akkor ezt írtuk: „Az Aréna azon ritka beszélgetős műsorok közé tartozik, ahol gazdasági, politikai és tudományos szakembereket hallgathatunk nap mint nap, s annak ellenére, hogy a műsor se zenével, se bejátszásokkal nincs »elkönnyítve«, mégsem válik unalmassá.” Ennyi idő után ismét belehallgatva csak azt tudjuk mondani: az Aréna nem sokat változott az évtized alatt, ami kétélű bók is lehetne akár, de továbbra sem tűnik unalmasnak a napi disputa. Pontosabban sok mindennek tűnik, de unalmasnak pont nem.

Az aktuális adás Lánczi Andrást állítja a középpontba új könyvének, a Politikai megváltás. Lehetséges-e a racionális politika? megjelenésének kapcsán. Ez már maga roppant izgalmas, hát még Exterde Tibor felvezető kérdésével megfűszerezve: egyet tud-e érteni Lánczi a tekintetben Elon Muskkal, hogy Soros György lenne a mi valóságunk Magnetója (gyengébbek kedvéért a főgonosz az X-Menből). Érezhető a filozófus hangjában is némi zavar, de szépen kivágja magát: miért kéne neki bárkivel is egyetértenie egyetlen mondat alapján, pláne, hogy Musk és Soros is amerikaiak (no lám, ezen mondjuk el lehetne vitázni), ő ellenben európai, hadd legyen meg a saját véleménye. Micsoda válasz!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.