Napozó – melléklet

Snoblesse Oblige 2022/26.

  • Narancs
  • 2022. június 29.

Interaktív

Nagy nyári programajánló

„Csak másért a másét. / Sohasem akartam, / Csupán a viharért.”

(Ady Endre)

július 1., péntek, 20.00: Carmina Burana / Tavaszi áldozat

A két kultikus darab most a maribori szlovén nemzeti színház balettegyüttesének harminc karizmatikus táncosával, Edward Clug, romániai születésű koreográfus adaptációjában, Marko Japelj lélegzetelállító díszletében látható. Esőnap: másnap. (Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Bp. XIII., Margitsziget)

 

július 2., szombat, 14.00: Börcsök Enikő-emlékkiállítás

„…nem a színészt látom, aki az eszközeivel megjelenít valakit, hanem csakugyan mássá válik…” – írta róla 1999-ben Koltai Tamás. A fiatalon elhunyt és immár halhatatlan Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő utánozhatatlan pillanatairól szóló tárlat 2023. február 26-ig látható. (Bajor Gizi Színészmúzeum, Bp. XII., Stromfeld Aurél út 16.)

 

július 2., szombat, 17.00: Bemutatkozik Ausztria

Az Eötvös10 Nemzetek Fesztiválja programsorozatában az Osztrák Kulturális Fórummal közös szabadtéri kiállítás nyílik Az igazi Ausztria címmel, aztán Hargitay Ákos Bécsben élő koreográfus interaktív body-parkour performance-a, majd Petrány Eszter és Heim Bogi Fúriák című nőügyi táncelőadása látható. Végül Ripoff Raskolnikov, a tiszteletbeli magyar blueszenész szólókoncertjére lehet bulizni. A kertmoziban 21.00-tól Dieter Berner díjnyertes osztrák–luxemburgi filmjét, az Egon Schiele: A halál és a lánykát vetítik (Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

július 2., szombat, 20.00: A 38. A Régi Zenei Napok nyitókoncertje

Michel-Richard Delalande nagy motettái csendülnek fel a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar korhű hangszerein, nemzetközileg elismert szólistákkal kiegészülve, Vashegyi György vezényletével. A július 9-ig tartó programsorozaton lesznek meghirdetett mesterkurzusok is, amelyek továbbképzési lehetőséget nyújtanak a magyar és a külföldről érkező hivatásos muzsikusok, illetve az ország valamennyi zeneművészeti egyetemének hallgatói számára (részletek: Filharmónia.hu). (Fehérek temploma, Vác, Március 15. tér)

 

július 5., kedd, 20.00: Five Finger Death Punch – koncert

A Los Angelesből érkező heavy metal zenekar neve a klasszikus kungfu mozihoz kötődik és Tarantino Kill Bill című filmjében is megjelenik, mint halálos ütés. Nem lesz kíméletes az európai turnéjuk sem, amelynek budapesti állomásán várják a rajongókat, tényleg szeretettel. (Papp László Budapest Sportaréna, Bp. XIV., Stefánia út 2.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk