Snoblesse Oblige 2022/41.

  • Narancs
  • 2022. október 12.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

Valami örök tovasuhogás / valami csöndbe, puha végtelenbe, / valami tegnap, mely mintha ma lenne

(Szabó Lőrinc: Valami örök)

október 14., péntek, 17.00  Kárrendezés – könyvbemutató

„Ismered a viccet, amiben a negyvenes szingli nő megismerkedik egy pasival, majd mellrákot diagnosztizálnak nála, és alighogy meggyógyul, a pasi rákos lesz, aztán kilenc hónap múlva meghal? Nem? Nem csoda, mert ez nem vicc.” Ismét új helyszínen, több mint 80 programmal, és persze rengeteg könyvújdonsággal érkezik a vasárnapig tartó, immár 11 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, ahol reméljük, tánc is lesz azért. Ezen a második napon sok egyéb esemény mellett Vincze Ágnes szerelmesbúcsú-regényéről beszélget a szerzővel Rácz Zsuzsa. Felolvas: Hámori Gabriella. (Nemzeti Táncszínház, Kisterem, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

október 14., péntek, 18.00  A titokzatos nő – filmvetítés

Egy nyomozó és az áldozat titokzatos özvegyének találkozása, majd újratalálkozása. Park Csan Vuk, A szobalány alkotója legújabb filmjével indul és október 21-ig tart a Koreai Filmfesztivál. A szenvedéllyel és intrikákkal teli rejtélyeket feltáró alkotás a cannes-i fesztiválon a legjobb rendezőnek járó elismerést kapta. (Corvin mozi, Bp. VIII., Corvin köz 1.)

 

október 14., péntek, 20.00  Örökmozgó – filmvetítés

Rock, illetve időutazás az óra körül. Ráadásul a svájci óra körül. Avagy Jozefin, az egyensúlykerekeket felügyelő alkalmazott, és az orosz térképész, Pjotr Kropotkin anarchista találkozása egy összeszerelő asztalnál. Nem véletlenül nyerte el az alkotás az idei Berlinale innovációs díját. Játékos, meditatív, körkörös szerkezetű, különleges képi világú film. (Művész mozi, Bp. VI., Teréz krt. 30.)

 

október 14., péntek, 20.00  Weszteg, Akcentus – Lugosi Amerikában, Henri Gonzo és a Papírsárkányok – könyvbemutatók és koncert a Margó Fesztiválon

Garaczi László új regénye a karantén idején játszódik, három nap alatt és Magyarországon. A harmincas éveiben járó rendszergazda Brúnó és a tanár Hajni a világjárvány közegében próbálják feldolgozni szakításukat, nyilvánvalóan posztmodern módon. A fesztivál Magvető Kiadóval közös programján Szegő János beszélget az íróval. Utána Gyurkovics Tamás kötetéről beszélget a szerzővel Benyó Rita, aztán a koncertszínpadon 20.30-tól a Fran Palermo dalszerző-énekesének új projektje. (Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.