Snoblesse Oblige 2022/44.

  • Narancs
  • 2022. november 2.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

„…és a végén halkan, elegánsan felkérnek a távozásra

– ahogy én kérnék mindenkit.”

Kabai Lóránt (1977–2022): még a taps előtt

november 4., péntek 10.00  Roncsolt lapok – kiállítás

Hajdú József legújabb sorozatában a lövedékek életét és hatását vizsgálja sajátos tárgyfotókkal, különleges helyszínen. A lövedék-műtárgyfotókon kívül a sorozat másik fókuszpontja a könyvön áthatoló lövedék által kimetszett felület, mint roncsolt táj vagy különös beavatkozás. A Fotóhónap 2022 fesztiválhoz kapcsolódó, a makro- és mikrovilágokat összekötő tárlat november 12-ig látható, szerdától szombatig 10 és 18 óra között. (Foton Galéria, Bp. V., Képíró u. 6.)

 

november 4., péntek 17.00  RUSZT – hivatalos megnyitó és kerekasztal

A független színházak szerepéről és a szabadság tereiről szóló beszélgetés után kezdődik és november 6-ig tart az első Ráday Utcai Színházi Találkozó, amelyen az utca színházainak – Itt és Most Társulat, a Kettőspont, a MáSzínház, a Pinceszínház, a Stúdió K és a VerShaker csatorna – saját előadásai mellett vendégfellépők, képzőművészeti, irodalmi és zenei események, workshopok és művészeti foglalkozások várják a látogatókat. (Itt és Most Társulat, Bp. IX., Ráday u. 18., bejárat az Erkel u. felől)

 

november 4., péntek 19.00  Augusztus

„Mekkora naivitás azt gondolni, hogy az élet ezernyi apróságáért küzdve alakíthatjuk sorsunkat! Már csak arra vágyom, hogy elaltassam a sors éberségét, és minden feltűnést kerülve, észrevétlenül jószerencsém oldalához simulva láthatatlanná váljak.” A Maladype színház Bruno Schulz Fahajas Boltok című novelláskötetének elbeszélései alapján készült nonverbális előadása Balázs Zoltán rendezésében ismét látható. (Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

november 5., szombat 16.00  Diwali – Fényünnep 

Ma több helyen megtartják a legnépszerűbb indiai ünnepet, amely az év sötét felének a kezdetét jelöli. Lesz lámpagyújtás a boldog jövő érdekében, táncelőadás, ismeretterjesztés, indiai ételkóstoló, hennázás, ékszer- és ruhavásár, valamint jókedv bőségesen. A belépés ingyenes! (MáraiKult, Bp. I., Krisztina tér 1.)

 

november 5., szombat 19.00  Nyolc hegy

Felix van Groeningen idei cannes-i díjnyertes filmjével nyílik meg a 20. Olasz Filmfesztivál. A Paolo Cognetti azonos című, hazánkban is megjelent regénye alapján készült alkotás egy barátság történetét meséli el és azt, hogy mivel jár, ha a fiúk megpróbálnak letérni az apáik által bejárt útról. A film januártól látható lesz a magyar mozikban a Mozinet forgalmazásában. (Puskin mozi, Bp. V., Kossuth Lajos u. 18.)

 

november 5., szombat 19.00  A férjem – premier

Feleségek, szeretők, anyák, özvegyek tárják a nézők elé saját sorsukat, tragikusan vagy humorosan, de cseppet sem szent vagy álszent módon. Sőt, néha elvetemült gazemberekként, karcos, balkáni hangnemben. A magyar–macedón összművészeti projektet Levko Esztella és Száger Zsuzsan­na színésznők álmodták meg. A Trafó ősbemutatója Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete alapján készült Pass Andrea rendezésében. A kétszereplős előadás külső helyszínen látható, és a látványvilágát Fajgerné Dudás Andrea képzőművész tervezte. (Képező Galéria, Bp. II., Keleti Károly u. 13/A)

 

november 5., szombat 19.00  Csávásiak a Fonóban

Bemelegítésnek László Barna Isteni kéz című dokumentumfilmjét vetítik, amely a Szászcsávási banda világhírű erdélyi brácsásának, Csángálónak a története. Nem mindennapi sztori: az idős zenészt a kezdődő Parkinson-kór miatt a bandavezér kizárja a zenekarból. És csak a csoda segíthet. 20.15-től aztán a film meg is elevenedik: a szászcsávási zenészek koncertje és táncháza követi a vetítést. (Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

november 5., szombat 19.00  Tok-tok avagy hogy pattog a kocka? – bemutató

Egymás számára ismeretlen emberek egy pszichiáter várójában, ami, mint kiderül, szabadulószoba is. Mi más alakulhatna ki egy ilyen helyzetből, mint valami bomba vígjáték, tanulságokkal. Laurent Baffie könyvéből már nagy sikerű film is készült. Paczolay Béla rendezése sem fogja cserben hagyni a nézőket. (Belvárosi Színház, Bp. VII., Dohány u. 1/A)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk