Snoblesse Oblige 2023/3.

  • Narancs
  • 2023. január 18.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

Látjátok ezt a táncot? / Halljátok e zenét? / Akik még nem tudtátok, / Most megtanulhatjátok, / Hogyan mulat a nép.

(Petőfi Sándor)

péntek, január 20., 19.00  El nem múló

A XVIII. Kalászi Kortárs Tánctalálkozó közönsége ezúttal a Duna Táncműhely legújabb előadását tekintheti meg. Az előadást követően az alkotókkal lesz egy beszélgetés. Másnap, a találkozó utolsó napján a 18.00 órakor kezdődő Kortárs-néptánc gálán a Lenvirág Táncegyüttes, a Fehérnépek Társulat, az Adonika Mozgásművészeti Stúdió, Pirók Zsófia flamencoművész, a Vasas Művészegyüttes Tánckara, illetve az InverseDance lép fel, majd borkóstolóval és nagy csinnadrattával ér véget a buli. A fesztivál ideje alatt a Faluház kávézójában Juhász Zsoltnak, a Duna Táncműhely művészeti vezetőjének pasztellfestmény-kiállítása látható. (Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, Budakalász, Szentendrei út 9.)

 

péntek, január 20., 19.00  Beneath The Void, Türböwitch, Rivers Ablaze, Komodo – koncert

Technikás death metal, progresszív metal, black- és varánuszmetál. Szóval végre egy kiadós hazai metálest, ahol mindenki nyugodtan eleresztheti a másik haját. A parton a héten ezenkívül nem lesz más nagyobb durranás, ki kell használni. (Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

péntek, január 20., 19.45  Budapesti Fesztiválzenekar: Mahler-koncert

„A IX. szimfóniát ártatlanul induló, ám kakofóniáig fokozódó hatalmas tétel nyitja, amelyet népi ländlerből és keringőből összegyúrt tánctétel követ. Ezután Mahler legmodernebb zenéje, a rondó-burleszk következik; végül túlvilági vízió, éteri hangzás zárja a komor és megható művet.” Fischer Iván vezényel. (Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

péntek, január 20., 20.00  A férjem

Magyar–macedón összművészeti projekt Levko Esztella és Száger Zsuzsanna előadásában, Rumena Buzsarovszka azonos című novelláskötete nyomán, Pass Andrea rendezésében. A történetek a régió változóban lévő posztkommunista, patriarchális valóságát, a nőket gyakran megbélyegző sztereotípiákat írják körül. A kétszereplős előadás látványvilágát Fajgerné Dudás Andrea képzőművész tervezte. A Trafó kihelyezett előadása. (Képező Galéria, Bp. II., Keleti Károly u. 13/A)

 

szombat, január 21., 15.00  Himnusz 200 – egy vers kétszáz története

A Várkert Irodalom Aposztróf sorozatában a Magyar Kultúra Napját ünneplik ezzel a műsorral. Juhász Anna Becze Szilviával, a Bartók rádió szerkesztő-műsorvezetőjével beszélget Kölcsey Ferenc verséről és a hozzá kapcsolódó zeneművekről, illetve Erkel Ferencről. Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó is megszólal, aki sokszor hallhatta a Himnuszt a dobogón, valamint Szervét Tibor színművész is tesz egy vallomást. Közreműködnek a Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei. (Várkert Bazár, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

szombat, január 21., 18.00  In memoriam Wil­heim András – koncert

Fénymonológ, Napóraketyegés, To meet John és másik 12 kortárs mű és ősbemutató, amely a nagyszerű Cage- és Bartók-tudós, a 20. századi zene kutatója és előadója, a 2022-ben elhunyt Wilheim András előtt tiszteleg. A szerzők és előadók is növendékek, kollégák és barátok lesznek. Darázs Renáta, Rajk Judit, Thurnay Viola, Nagy Bernadett énekel, Fajd-Kerner Mária fuvolán, Klenyán Csaba klarinéton, Tornyai Péter brácsán, Zétényi Tamás csellón, Borbély László és Kiss Péter pedig zongorán játszik. Az esemény az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programsorozatának része. (Fuga, Bp. V., Petőfi Sándor u. 5.)

 

szombat, január 21., 19.00  Don Juan – bemutató

A hírhedt sevillai szédelgő történetén keresztül Molière társadalmi kórképet írt, főfigurája segítségével a kor álszentségét, felületességét, hazug értékeit leplezve le. Apa és fiú, úr és szolga, férj és feleség kapcsolatában a cinizmusra cinizmussal, a hazugságra hazugsággal, az álszentségre álszentséggel válaszol. Az öntörvényű, kicsit a Mechanikus narancs figuráit, kicsit a Godot-ra várva sötét alakjait idéző, benzinkutak és kísértetek között botorkáló főhőst Köles Ferenc alakítja. A Telihay Péter rendezte előadás másnap, és aztán január 24-én kedden látható újra. (Pécsi Nemzeti Színház, Pécs, Színház tér 1.)

 

szombat, január 21., 19.30  Áá, most kicsit geci rossz

„Egy ideig ez az utolsó közösségi színházi előadásunk. Még a Covid közepén kezdtünk dolgozni. Mint az eddigiek, ez az előadás is egy téma köré épül, ez pedig a magány. Viszont, mint minden más előadásunk, ez is a résztvevők életét mutatja meg, és nem látványos, meg nem hangos, meg nem különleges, meg nem nagyszabású, csak őszinte. Őszinte! Mert igaz” – adja hírül a KOMA Társulat. Nézzük meg őket és örüljünk, hogy még ott vannak és működnek a város peremén. (KOMA Bázis, Bp. XV., Molnár Viktor utca 21/A)

 

szombat, január 21., 21.00  Sokkal Másabb – koncert

Ismét a déli városban, ugyanabban az utcában tűnik fel a fúvós Bódy László és az ütős Molnári Ákos által létrehozott zenei játszótér. A mai, keményrock-alapú, garantáltan matyómentes ethno-techno játszóházra meghívást kapott még a Mantra Pornóból ismert Palatinszky Márton basszusklarinétos, szaxofonos, valamint Szalay Tamás Géza nagybőgős és basszusgitáros a Cirkuszkából. Így aztán lesz hangerő és haddelhadd. (Szabadkikötő, Pécs, Király u. 64.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.