Snoblesse Oblige 2023/43.

  • Narancs
  • 2023. október 25.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Fél három, süt a nap, / besüt a kávéházi portál ablakán. / A haza fonnyada. / Süt rá a nap, meleg van, / a fagylalt hideg. / Autóznak, igyekeznek. / Mindenkinek, neked, / nekem, neki megvan / a maga bánata.”

(Kukorelly Endre: Parfait)

péntek október 27. 18.00 Azt festem, ami nincs – Szurcsik József tárlatvezetése László-Kiss Dezső kiállításában

A Munkácsy-díjas kult képzőművész, grafikus és festőművész most kollégája világát mutatja be, s az legalább olyan groteszk, mint a sajátja. László-Kiss Dezső megszólítja a befogadót, kéri, hogy gondolkodjon el világunk történésein, tegyen fel humánus létkérdéseket. A kiállítás november 12-ig látható, szerdától vasárnapig, 14 és 19 óra között. November 2-án Sinkó István festő, művészeti író, művészetpedagógus tart majd tárlatvezetést.

(FUGA, Zalotay terem, Bp. V., Petőfi Sándor u. 5.)

 

péntek október 27. 18.00 Tárgyeset Simon Mártonnal

„2019-ben nyugdíjaztam szegényt, nem indokolatlanul” – írja Simon Márton költő a PIM gyűjteményében található fekete színű IKEA-s dohányzóasztaláról. A Tárgyeset című sorozat első alkalmán, e tárgy kapcsán a költőt, műfordítót, slam poetry szerzőt a hétköznapjairól és a szokásairól Lévai Balázs kérdezi.

(Petőfi Irodalmi Múzeum – díszterem, Bp. V., Károlyi u. 16.)

 

péntek október 27. 20.00 A zenekar – premier

Egy szlovéniai fúvószenekar zenei fesztiválra utazik egy osztrák kis­városba. A történetet a különböző főszereplők kalandjain keresztül követhetjük végig. Matevž Luzar 2021-es filmje magyar felirattal a Szlovén Filmnapok műsorán.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

péntek október 27. 23.00 Halloween party az Upside Downban

A Stranger Synths visszatér, és egy éjszakára újra Hawkins városává változik a hely, ahol a megújult nagyteremben a 80-as évek hangulatával átitatott mai és korabeli slágerekre bulizhat a zombi nép. A hangulatért Quixotic, az új retrowave hullám legismertebb hazai úttörője felel. Szettjei kellemesen hátborzongató audiovizuális időutazások a szinti hullámain Kate Bushtól a Metallicáig. Lesz jelmezverseny is!

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szombat október 28. 15.00 Legyen köztársaság! – fesztivál

Az Eötvös Károly Intézet az idén is megrendezi ingyenes, nagy sikerű közéleti és kulturális eseményét. Megnyitóbeszédet mond Majtényi László, az intézet elnöke, előadást tart Lázár Domokos kutató. A kulturális programok mellett Zsarnokság-változatok címmel kerek­asztal-beszélgetés lesz Haraszti Miklós, Parászka Boróka és Ungváry Rudolf részvételével, aztán 17.00-től Hétköznapok az Orbán-rendszerben címmel Hadházy Ákos, Pintér Béla, Polgár András és Törley Katalin diskurzusát követhetjük. Közreműködik Kerékgyártó István és Parti Nagy Lajos, a házigazda: Váradi Júlia. Az eseményt élőben közvetítik a Face­bookon.

(Radnóti Miklós Művelődési Központ, Bp. XIII., Kárpát u. 23.)

 

szombat október 28. 15.00 Tárlatvezetés az Ady Emlékmúzeumban

Ady mindig aktuális. Minden szombaton ilyenkor várják az érdeklődőket az Ady-lakásba egy 60 perces, személyes hangvételű vezetésre, amelyen a helyszínen váltott belépőjeggyel lehet részt venni.

(Ady Emlékmúzeum, Bp. V., Veres Pálné u. 4–6.)

 

szombat október 28. 16.00 Forradalmár alkotók – Petőfi és Theodorákisz művei

A Szent István Filharmonikusok Stephanus hangversenysorozatának első koncertjén sok rangos vendégművész (Miksch Adrienn énekművész, Fekete Attila operaénekes, Kollátosz Jorgosz klarinétművész és Záborszky Kálmán karmester) is fellép. A délután első részében Dragony Tímeának és Dubrovay Lászlónak Petőfi ihlette művei szólalnak meg, majd Míkisz Theodorákisz szerzeményei a görög zenei világot és forrongó hangulatot idézik meg.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szombat október 28. 20.00 Ébredj fel – premier

Rok a balesete után eszméletét veszti. A kórházban ébredve nem emlékszik a múltjára, ami aztán mégis derengeni kezd, de nincs benne köszönet. Marko Šantić 2022-es filmje a Szlovén Filmnapok záróprogramjaként.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

szombat október 28. 21.00 Balaton klub

Víg Mihály és zenekara, meg a repertoár oda meg vissza. A szóló­gitárt ezen az estén is Bujdosó János kezeli.

(Hunnia Art Bisztró, Bp. V., Bank u. 5.)

 

vasárnap október 29. 10.00 Rejtélyes plakátlelet, a titokzatos magyar Warhol-kiállítás

Magyar és külföldi filmek beharangozó plakátjai 1971-ből. Egy főhős, egy fontos szereplő az adott filmből, akit meglepő és erős színekkel örökített meg az ismeretlen művész. A Borsodi Warhol. Aki élhetett volna bárhol, Barcelonában vagy akár Londonban is, e helyen kívül mindenütt el is ismerték volna. A kiállítás díjtalanul megtekinthető október 26-ától november 23-áig, hétköznap 8–20 óráig, hétvégén 10–18 óráig.

(Klebelsberg Kultúrkúria, Bp. II., Templom u. 2–10.)

 

vasárnap október 29. 17.00 Tokió művészete

Az oxfordi Ashmolean Museum időszaki tárlata adta az ötletet, hogy egy Exhibition on Screen epizódban bemutassák a 400 éves Tokió hihetetlenül gazdag kultúrá­ját, Hokuszai és Hirosige finom fametszeteitől kezdve a pop art stílusú plakátokon, a kortárs fotóművészeten, a mangán, a filmművészeten át egészen a napjainkban, az utcán készülő műalkotásokig.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

vasárnap október 29. 19.30 MonoNeon – koncert

A világ egyik legtehetségesebb basszusgitárosa, kísérleti zenész, énekes-dalszerző, eredeti nevén Dwayne Thomas Jr. érkezik a mélybe. Az amerikai sztár az utolsók egyike volt, akik együtt zenélhettek Prince-szel, és még az RHCP basszerosa, Flea is elismerte a talentumát.

(Akvárium, Kishall, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

hétfő október 30. 19.00 Isteni végjáték

Hogy isteni-e, azt nem tudjuk, de a végjáték évadon belül újra nézhetjük David Javerbaum darabját a Kultúrbrigád előadásában. Főszerepben Alföldi Róbert.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

hétfő október 30. 19.30 Mi-Nőség

Az interaktív performance-sorozat mostani alkalmán a három égitest – a Hold, a Föld és a Nap – minősége körül utazgathatunk elektro­akusztikusan és improvizatíve. Lehet meditálni is, Labus Lili, Podoski Flóra Laura és Szirtes Adél segít.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

kedd október 31. 19.00 PódiumON: Mohai Gábor

Újraindul a nagy sikerű PódiumOn-sorozat, és az este folyamán Mohai Gábor előadóművészt, bemondót látják vendégül a kultúrcivilek. A legendás televíziós és rádiós személyiség a versek elkötelezett nagykövete is.

(Pasaréti Közösségi Ház, Bp. II., Pasaréti út 102.)

 

kedd október 31. 20.30 12z trió – koncert

Szabó Bálint, Kristóf Marci és Porteleki Áron elektro-akusztikus zenekara pszichedelikus rockból, törzsi zenékből, experimentáliából és még ki tudja, honnan merít. Az amúgy duóban is működő brigád koncertjei általában koncepciózusak, de teljesen improvizatívak, és nagyon szerethetők is egyben.

(Lumen Kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

kedd október 31. 21.00 Rémségek kicsiny éjszakája

Halloween-játék boszorkányokkal, vámpírokkal, kísértetekkel és a Budafoki Dohnányi Zenekarral, amely Hollerung Gábor vezetésével minden trendi tréfában benne van. Most az ősi kelta hiedelmeket helyezik a hangverseny középpontjába, és az ARLtistic Dance Companynek húzzák a talpalávalót.

A koreográfus Albert Réka Lilla.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

kedd október 31. 21.00 Halloween: Korai Electric, Önismereti Diszkó

Jelmezes ijesztgető bulival tálalt elektronikus koncert és vérátömlesztő diszkó.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

szerda november 1. 10.00 Az élet vendégei – kiállítás

A friss tárlat bemutatja a háború utáni időszak Magyarországának a filmkészítési és korai videós gyakorlatának sokféleségét, és azoknak az amatőröknek és profiknak a munkáit, akik a korlátozások ellenére független és kísérleti alkotásokat készítettek önállóan vagy támogatások segítségével. Bódy Gábor, Elek Judit, Enyedi Ildikó, Erdély Miklós, Fliegauf Benedek, Forgács Péter, Gazdag Gyula, Grunwalsky Ferenc, Hajas Tibor, Huszárik Zoltán, Igor és Ivan Buharov, Iványi Marcell, Jancsó Miklós, Jeles András, Kardos Sándor, Kovásznai György, Magyar Dezső, Maurer Dóra, Nemes Gyula, Nemes Jeles László, Szabó István, Szemző Tibor, Szentjóby Tamás és Tarr Béla munkái 2024. január 21-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között láthatók, a Múzeumok Őszi Fesztiválja programján.

(Művészetmalom, Szentendre, Bogdányi u. 32.)

 

szerda november 1. 19.00    Pain, Ensiferum – koncert

I AM néven hirdette meg őszi turnéját a Peter Tägtgren nevével fémjelzett svéd heavy metal alapú, de industrial, electro és techno elemekkel vegyített zenét játszó szupercsapat. Hat év után térnek vissza a színpadra a Shut Your Mouth és a Party in My Head című slágereikkel. Sebastian Tägtgren dobos, Jonathan Olsson basszusgitáros és Sebastian Svalland gitáros is zenél. A turnéra egy igazi finn nagyágyú, az Ensiferum nevű, folk alapokra építő, dallamos, epikus hangvételű death metal zenében utazó brigád kíséri el őket.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szerda november 1. 20.00    Nyos, Black Particles – koncert

Tom Brooke gitáros elhagyta szülővárosát, az angliai Leedset, és Finnországba költözött. Megismerte Tuomas Kainulainen dobost, a helyi punk szcéna ismert figuráját. Lett belőle ribillió, például ez a kétfős finn avantgárd noise-rock formáció, amely a mutáns funk-punk hangzást a posztrock kompozíciós komplexitásával ötvözi.

(A38 Hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

csütörtök november 2. 10.00    8. Budapest Show­case Hub

Kelet-Európa új-zenei klubfesztiválja, a BuSH az idén nyolcadik alkalommal várja a friss zenékre és a városi fesztiválozásra nyitott közönséget, illetve a nemzetközi és hazai zeneipar képviselőit. November 2. és 4. között 13 ország előadói töltik meg zenével a főváros ikonikus klubjait, exkluzív pop-up helyszíneit, a nappali szakmai konferenciára pedig – amelynek bázisa sok év után újra a Loft/

Black Hall lesz – a szcéna legjobb és legérdekesebb szakemberei érkeznek. Az Akváriumban az Ele­phants From Neptune nevű észt zenekar este 21.00-tól mutatja be új, Boogieland című nagylemezét. A többek között a Red Hot Chili Peppers és a Foo Fighters vendégeként is megfordult desert rock banda hat év után tér vissza Budapestre.

(Akvárium, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

csütörtök november 2. 19.00    Értelem és érzelem

Egy dráma, amelyben csak arról nem beszél senki, ami igazán fontos. Mert hogyan beszéljünk az érzelmeinkről, ha nem mondhatunk semmit? Jane Austen azonos című regénye alapján írta Ódor Gergő, előadja a Gólem Ifjúsági Társulat és Tanoda. Főszereplők: Erbszt Annus és Dajka Szúra Szeréna.

(Gólem Központ, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

csütörtök november 2. 19.00    Időn kívül

Érzéki táncdarab, amely felér egy felszabadító, mitikus sétával. A kiindulópont egy drámai irodalmi alapanyag, amely szenvedéllyel mesél a szülői bánatról. A zenét Osvaldo Golijov szerezte. „Zenéje belülről, valahonnan nagyon messziről jutott el hozzám. Egyenesen a szívem legmélyére, egy olyan helyről, ahol nincsenek már szavak, csak érzetek” – nyilatkozta az est rendezője, koreográfusa, Barta Dóra. A Badora Dance Company előadása másnap is látható.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök november 2. 20.00    15 éves a Barabás Lőrinc Quartet feat. Sena, Kemon

Ünnepel az instrumentális popzene és dzsessz hazai trombitás királya és csapata: Premecz Mátyás billentyűs, Ajtai Péter nagybőgős, valamint Klausz Ádám. Legújabb nagylemezük már ezzel a felállással született, ismerős stílusjegyekkel, egyszerűen, de mégis új hangon. A címadó Open nagyon dögös szám, érvényesül benne a rock, a funk és a klasszikus dzsessz hatása, és sok benne a szóló. Az Irie Maffia sztárjai mellett az est további vendége a Kayomi együttes.

(A38 Hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.