Snoblesse Oblige 2023/51-52.

  • Narancs
  • 2023. december 19.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Jaj, mily sekély a mélység / és mily mély a sekélység”

(Kosztolányi Dezső: Esti Kornél éneke)

december 22. péntek16.30  Lumina Christmas Budapest

Már két helyszínen, a Palatinus mellett a Római Strandfürdő területén is várja bámészkodóit a fénypark, az ajándékgyár a benne dolgozó manókkal, jégvilággal, északi fényekkel, csillagösvénnyel. Egészen január 15-ig tart nyitva, mindennap, este kilencig.

(Lumina Park – Római Strandfürdő, Bp. III., Rozgonyi Piroska u. 2.)

 

december 22. péntek 17.00 Kolorádó karácsonyi buli

Idén is megidézik a Kolorádó fesztivál közösségi szellemét, hogy egy kis nyári hangulatot csaljanak az egész házban zajló karácsonyi őrületbe. Szabó R. János fotókiállítása nyílik Kolorádó arcai címmel, de lesz meditáció, tánc, kvízjáték és ajándékvásár is. Kelemen Patrik fitnesz-fúziós táncperformance-a látható az est folyamán Kardiológia krisztmasz szpesöl címmel a Szpesöl Szelebriti Gesztekkel. Aztán koncert és elektronikus zene minden mennyiségben hajnalig. Játszik többek között a Darage, a Mordái, DJ Crimson, a német DJ-sztár Lena Willikens, a Manek & Switch Nollie, a Megtűrtek, a koLOLányok, a Galactic Jackson, a Mankind & Tolo, a Nova Gravity és a Slym.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

december 22. péntek 20.00 Bad Acrobats – koncert

Korábbi, Kalef nevű zenekarával már megalapozta hírnevét a budapesti és miskolci kötődésű alter pop-rock brigád. A jelenlegi formációt 2018-ban alapította a külföldről hazatérő dalszerző-énekes Békési Fanni, továbbá Rácsai Mátyás gitáros, Seres Balázs basszusgitáros és Mikolai Petra dobos. Az alter-popként definiált banda a 80-as évek szintipopját keveri a modern indie-rock hangzással. Vendég az alter-blues-rock stílusú zenét játszó The Cliff band.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

december 22. péntek 20.00 Ultimate Millenium Hits Christmas Party x Gólya

Egy újabb karácsonyi buli az ország és a város legmenőbb zenekaraival, ezúttal a millennium slágereivel. Színpadon a Galaxisok, a Mayberian Sanskülotts, Hó Márton és a Jégkorszak, valamint a Felső Tízezer. Közösségi ajándékozást terveznek, így aki abban szeretne részt venni, az vegyen magához valami olyan ajándékoznivalót, aminek maga is örülne. Ezt adja le a belépéskor, és várjon az éjszakai ajándéksorsolásra.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

december 23. szombat 19.30 Microdosemike, ShakarTrio – koncert

Előkarácsonyi buli CD- és print­vásárral egybekötve. A kalandos életű dzsesszrock, funky-soul, hiphop trió vezeti fel a hattagú fúziós főzenekart. A törzsi basszus- és dzsesszdobtémák, pszichedelikus billentyű hangzáson, laza trombita-, valamint magyar és keleti népzenékből merítő szaxofonszólamok és húzós gitármenetek teremtenek különleges hangulatot.

(MANYI Kulturális Műhely, Bp. II., Margit krt. 16.)

 

december 23. szombat  19.30 Karácsony Lipcsében – ünnepi hangverseny

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar karácsonyi Bach-estjén Vashegyi György vezényel. Az est négy szólistája a szoprán Kovács Ágnes, az alt Balogh Eszter, a tenor Megyesi Zoltán és a basszus Christian Immler. A koncertről online közvetítés is lesz.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

december 24. vasárnap 10.30 A boldog herceg

„…és az úr felvitte magához angyalaival a két legfontosabb dolgot a földről: a halott kisfecskét és a megrepedt ólomszívet. A boldog herceg örökre elhagyta talapzatát. Egy beteg kisgyermek meggyógyult, egy drámaíró megírta a drámáját, a gyufaárus kislányt nem verte el az apja. Olyan, mintha karácsony lenne.” 1997 óta örök karácsonyi előadás. Bodnár Zoltán játssza, Tisza Bea rendezte, Novák János zenéjével.

(Kolibri Fészek, Bp. VI., Andrássy út 74.)

 

 december 24. vasárnap 11.00 Pinokkió

Új, zenés családi roadmovie Presser Gábor zenéjére és dalszövegei­re Keresztes Tamás rendezésében, Carlo Collodi Pinokkió kalandjai című meséje nyomán. Dina Benjámin a címszereplő, a macskát pedig Kern András játssza, szóval nyilván maga a téboly. 15.00-tól is indul egy előadás, de inkább meg kell próbálni januárra beszerezni a jegyeket.

(Vígszínház, Bp. XIII., Szent István krt. 14.)

 

december 25. hétfő 10.00 Cinema Mystica téli ki­adás

A 90-es években nyitott itt a Hologram Galéria, nem is olyan régen pedig ez a digitális installációgyűjtemény lett a Párizsi udvar turisztikai csodája. A háromdimenziós terekben különleges képi és hangélmények, magyar és külföldi alkotók, alkotócsoportok projektorai és kivételes csúcstechnika várja a közönséget. Mozi, fényshow és meditáció egyszerre. A speciális téli verzió december 31-ig látható, de utána sem lesz sötét a tíz terem. Nyitva mindennap, este tízig.

(Párizsi udvar, Bp. V., Ferenciek tere 10.)

 

december 25. hétfő 19.00 Karácsonyi Kaláka-koncert

Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryl­lus Vilmos, Major Gábor és Radványi Balázs hagyományos ünnepi, akusztikus koncertje felnőtteknek. A vendégek: Sebestyén Márta és Andrejszki Judit.

(Marczibányi Téri Művelődési Központ, Bp. II., Marczibányi tér 5/A)

 

december 26. kedd 13.30 Karácsonyi orgonaverseny

Közel ötven éve szólal meg az orgona itt karácsony másnapján. De persze mindig más játszik rajta, az idén például a bécsi Stephansdom világjáró orgonaművésze, Konstantin Reymaier atya. Saját improvizációja mellett Marcel Dupré, Johann Sebastian Bach és Edward Elgar egy-egy darabjával ajándékozza meg a hallgatóságot. 15.30-as kezdéssel is tart egy koncertet, hogy biztosan mindenki bejusson, aki e napon idezarándokol.

(Pannonhalmi Főapátság, Pannonhalma, Várkerület 1.)

 

december 26. kedd 19.00 Pekingi ősz

„Az egyik kedvenc szerzőm legbonyolultabb regényével foglalkozhatok az egyik kedvenc társulatommal. Ezek monomániás emberek. Mármint a regény szereplői. Valami hajtja őket a pusztulás felé. Szerelem, szex, kiélhetetlen vágyak, a szakmájuk gyűlölete, vagy a hobbijuk imádata, valamit feltérképezni, valakit leigázni, elhasználódni valaki mellett, repülőgépmodellek. Csak azt ne, ami van. Csak ne úgy, ahogy kellene.” Mondja vadonatúj Boris Vian-rendezéséről a fiatal Fehér Balázs Benő. Na, lássuk a medvét!

(Kamra, Bp. V., Ferenciek tere 4.)

 

december 27. szerda 16.00 Esti Kornél

Kosztolányi novellafüzére életre kel két felvonásban, Cziczó Attila rendezésében, Stubnya Béla főszereplésével. De a többi színészről – Kása Tímeáról, Pignitzky-Német Viktóriáról és Horváth Mátéról – szintén szuperlatívuszokban számol be az, aki látta.

(FÉM Arts & Café, Bp. V., Váci u. 40.)

 

december 27. szerda 17.00 Végszó

„A színház éppen olyan, mint az élet – csak jobbak a fények!” – mondja a szórakoztató és elgondolkodtató vígjáték, amelynek szereplői harcolnak egymással, a kritikákkal, az intrikákkal, de főként a szeretetért küzdenek, hogy végre megtudják egymástól: szüksége van-e még rájuk a családnak. Tisztára a Lear király, csak mai történet. Dicső Dániel rendezésében Gálvölgyi János, Györgyi Anna, Csiby Gergely, Bajor Lili és Kovács Máté játssza Michael McKeever darabját.

(Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, Bp. V., Szervita tér 5.)

 

december 28. csütörtök 11.00 Rettentő görög vitéz és Karsai György be­avató színháza

2008 óta elévülhetetlen a Zalán Tibor meséje alapján, Fodor Tamás rendezésében készült előadás, amely az ókor egyik legnagyobb hőséről, Thészeuszról szól. Aki tizenhat évesen elindult Athénba, hogy megismerje édesapját, a királyt. Útja során hírhedt rablókkal, marcona tolvajokkal, alvilági állatokkal küzd meg, de találkozik jó emberekkel is. A gyerekek drukkolnak, mint mindig, Monori András és Spilák Lajos zenéje, Németh Ilona és Bodor Kata bábjai és díszletei elvarázsolják a fiatalokat. Ezúttal azonban a nézőkről külön is gondoskodik a színház. A legszórakoztatóbb klasszika-filológus és színháztörténész segít nekik megérteni és értelmezni a látottakat, hallottakat. Másnap is.

(Stúdió K Színház, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

december 28. csütörtök 16.00 Alice Csodaországban – fénykiállítás

Ismét egy kis fény a sötét téli estében a több mint 250 éves ELTE Füvészkert. A botanikus kert és a Garden of Lights közös attrakciója színes izzók segítségével kelti életre a mesék világát Nyuszi barlangjától az őrültek teadélutánján át Szív királynő palotájáig. A szabadtéri tárlat környezetbarát, a speciális izzók nem károsítják a növényeket sem. A giccs boldoggá tesz alapon 16 és 20 óra között ajánlott látogatni.

(ELTE Füvészkert, Bp. VIII., Illés u. 25.)

 

december 28. csütörtök 18.00 Nap aranya, Hold ezüstje – „gonosz” mesék felnőtteknek

Mészöly Ágnes meséi nem tanulságos, megoldásokat kínáló történetek. Bár a szereplői olyanok, mint egy normális mesének, nincs megnyugtató végkifejlet, mindenki szenved értelmetlenül, pont, mint a valóságban. Rólunk szólnak tehát. Ezekről a mesékről lesz szó az Irodalmi Szalonban. Ajánlott a Trend Kiadó által idén megjelentetett kötet elolvasása előzetesen, de a meetup tagoknak fénymásolatot tudnak biztosítani a megbeszélésre kerülő történetekről. Aztán levezetésképp 20.00-tól ugyanitt a budapesti underground zenei színtér egy színes szelete vonul fel, a Perfect Pill és a Tündérvese zenekarok szórakoztatják a bulinépet.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

december 29. péntek 19.00 Kések-koncert és Bu­fo Alvarius-lemezbemutató

Féléves hiátus után visszatérő lemezbemutató, mint misztikus rituális szertartás a zenekartól, amely a coloradói folyami varangyról kapta a nevét. Egyébként ennek a békának a mérgéből kinyert párlatot belélegezni életveszélyes. A varangyszertartás előtti felvezetésről a békéscsabai és erzsébetvárosi avantgárd progrocker trió gondoskodik. Nagyot lehet táncolni.

(MANYI Kulturális Műhely, Bp. II., Margit krt. 16.)

 

december 29. péntek 21.00 Soul Train

Év végi hagyományőrző funkbuli a Dokkerman and the Turkeying Fellaz zenekarral, az egyetlen korhű hazai funkbandával, amely képes hozni a koszos 60-as évek végi hangzást. A DJ-pult mögött a házi­gazdák: Gandharva és Von Yodi.

A vendégek: Shuriken és Suhaid. És most lesz egy extra „Beat on the Brat” Janesz-féle northern soul szett is meg táncverseny, valamint nyeremények és vetítés.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

december 30. szombat 18.00 Szabó Balázs Bandája – évzáró koncert

A hazai énekes, dalszerző, zeneszerző, multiinstrumentalista, bábszínész és mesemondó 2009-ben alapította a zenekarát (előtte még a szintén nagy karriert befutott népzenekart, a Suhancost). Azóta már ő is tudja, hogy minden egyformán popzene, és az idén is megtartja az összegző hangversenyt. Bájoló, Apám a vadludakkal, ki tudja melyik lemezről és micsoda, de lesz minden, ami kell. Másnap ugyanitt szilveszteri koncertet ad.

(A38 Hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

december 30. szombat 19.00 David Yengibarian-koncert

A Magyarországon élő, alkotó örmény harmonikaművészt, dzsesszzenészt, zeneszerzőt az ember vagy ismeri, és akkor hallgatja, vagy meg kell ismernie, és akkor legközelebb is megy. Itt a remek alkalom. Piazzolla is előkerül.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S, u. 9.)

 

december 30. szombat 20.00 Hotel Apátia – előszilveszter

A Litera irodalmi portálnak ez már a 21. hagyományos előszilveszteri bulija. Ezúttal egy elképzelt szállodába invitálják a nagyérdeműt, ahol megismerkedhetnek a szállóvendégekkel, akik ki tudja, mióta laknak itt, honnan jöttek, és miért nem akarnak elmenni. A hotel recepciósa Tóth Barnabás, aki egyben konferanszié, végiglátogatja a hét szobát, Babarczy Eszter, Egressy Zoltán, Kemény István, Kiss Tibor Noé, Láng Orsolya, Terék Anna és Vonnák Diána lakók és írók pedig elmesélik a saját történetüket. Közben Dresch Mihály szaxofonozik élőben és VJ Un­flyable biztosítja a látványt.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

december 31. vasárnap 20.00 Tilos Szilveszter

Az idén is a hagyományos, tilosos légkörben lehet itt átesni az új esztendőbe. Két szinten tilosos DJ-k, az emeleten Cökxpôn-chill nyugi zóna, érkezéskor welcome-pogácsa, és a Tilos közösség apraja-nagyja vár mindenkit. A koncert­teremben Naga & Peter Bernath, majd DJ Titusz vezényletével léphetünk át különböző más dimenziókba meg az új évbe, majd a Korai Öröm és Óperentzia zenekarok tagjainak fúziójából született Bobby Shyze live-elektronikus műsora, aztán a 7térítőből is ismert Csokicsibész szettje következik. Reggelig.

(Gödör Klub, Bp. VI., Király u. 50.)

 

december 31. vasárnap 20.00 Nagy Noémi Quartet – szilveszteri koncert

Itt mindig dől a dzsessz, úgyhogy miért pont szilveszterkor ne dőlne. Nagy Noémi énekel, Horváth Balázs zongorázik, Jónás Géza nagybőgőzik, Jónás Filip dobol, aztán van, aki vacsorázik, aki arra vált jegyet, és van, aki sétál a koncertszünetek alatt.

(iF Café, Bp. IX., Ráday u. 17.)

 

december 31. vasárnap 20.00 Belvárosi Csinnadratta – Instant-Fogas Szilveszter 2023

Itt lesz a leghangosabb a visszaszámlálás és a legnagyobb a pezsgődurranás, az tuti, úgyhogy érdemes előre gondolkodni. Viszont van 18 pult, 6 tánctér, kert, terasz és 3 szint a bulihoz. Meg több mint egytucatnyi fellépő is lesz, többek között Wayden x Solo ,Tom Tailor x Mooger, Chapal x AnaNasman, Don Fuentes, DJ Zeerge & Gonda jr. és a The Broth3rs.

(Instant-Fogas komplexum, Bp. VII., Akácfa u. 49–51.)

 

december 31. vasárnap 20.00 ¡Villedyvoch – koncert

Móser Ádám, Kertész Endre és Bartek Zsolt triójának újévi műsorán zsidó zenék, Piazzolla, kortárs kamarazene, a harmincas évek Párizsa, dzsessz, Kelet-Európa, végtelen improvizációk és természetesen New York meg Odessza.

(K11 Művészeti és Kulturális Központ, Bp. VII., Király u. 11.)

 

december 31. vasárnap 21.00    Jazz Szilveszter 2023

A program a Hász Eszter Quartettel indul, így a dzsessz aranykorát idéző swingörökzöldeket, bossa nova-slágereket és saját szerzeményeket hallhatnak a vendégek, aztán Micheller Myrtill és zenekara, a Myrtill és a Swingustique játszik ikonikus francia sanzonokat a tavalyi albumról. A vacsora és az éjféli koccintás után az Egri János Trió játszik dzsesszörökzöldeket az andalító virradatig.

(Budapest Jazz Club, Bp. XIII., Hollán Ernő u. 7.)

 

január 1. hétfő 16.00    Újévi koncert fiataloknak – Haydn: A teremtés – részletek

Helyi hagyomány szerint az újesztendő első napja a nagy osztrák zeneszerző, Haydn jegyében telik. Fischer Ádám, nemzetközi hírű karmesterünk küldetése, hogy a klasszikus zene iránti rajongást átadja a következő generációknak. Partnerei ebben most az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar és a Magyar Rádió Énekkara, továbbá három kiváló szólista, Rácz Rita, Megyesi Zoltán és Bakonyi Marcell.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

január 1. hétfő 19.00    Tankcsapda-koncert

Talán kicsit kemény évkezdés, de aki ezt szereti és még emlékszik az aranynapokra, az igazi rákendroll-bulival feledtetheti, hogy 2024-ben sem fog jobb országban élni, bár lehet, hogy ez csak rajta múlik. Ugrálni kell, vadul ugrálni. A vendég a Bypass of Anger.

(Akvárium, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

január 2. kedd 10.00    (K)rémes irodalom – kiállítás

Egykor Budapestet a kávéházak városaként emlegették. Ezek a kávéházak a szellemi eszmecserék fellegvárai voltak, irodalmárok és művészek találkozóhelyei. Ezt a hagyományt igyekezett feleleveníteni Bechmann Györgyné is, aki cukrászdájában télen-nyáron otthont adott a művészeknek. Angelika nevű cukrászdája úgy vált közismertté Budán, mint „irodalmi kávéház”. Gyurkovics Tibor is itt tartotta estjeit, és azzal a kéréssel fordult a cukrászda vezetőjéhez, hogy nevezzenek róla el egy süteményt – és ez csak a kezdet volt. A kiállítás február 11-ig látható keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között.

(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

január 2. kedd  19.00    Irtás

Bagossy Bálint rendező és Réder Ferenc dramaturg Thomas Bernhard azonos című regénye alapján készített előadása egy indulatszínházi kísérlet, hűen az eredeti mű alcíméhez. Az alkotók pályakezdők, akik eddig mással sem foglalkoztak, mint hihetetlen vehemenciával küzdöttek azért, hogy bele­ugorhassanak a művészmalomba. Jelenlétük pillanatkép zuhanásukról a hengerszék felé. Szereplők: Babinchak Atanáz, Gálhidy Gizella, Jakab Balázs, Regős Simon, Pigler Emília, Tarjányi Liza és Zsótér Sándor. Legközelebb január 6-án látható, ugyancsak 170 percben, egy szünettel.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

január 3. szerda 19.00    Holt költők társasága

A diákok elkezdik felfedezni saját személyiségüket John Keating tanár úrnak köszönhetően, az iskolában pedig elindul a lázadás. Az 1989-es világsikerű Oscar-díjas filmklasszikus írója, Tom Schulman maga készítette el forgatókönyvének színpadi változatát, ezt rendezte meg Vidovszky György, az ifjúsági drámák avatott szakembere, nagy sikerrel. Évkezdésnek sem rossz.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

január 3. szerda 19.00    Réka és az Oltatlanok

Pintér Béla és Társulata mindenből színházat csinál. Ebben az előadásban például vannak olyan szereplők, akik nem akarják beoltatni magukat. De a szerző azt mondja, hogy a darab inkább arról szól, hogy a „gyűlöletbomba” mindenkit elpusztít, ha egyszer felrobban.

(UP Rendezvénytér, Bp. IV., Szent István tér 13–14.)

 

január 4. csütörtök 10.00    Superluminal – kiállítás

A fény megint, mégpedig mint művészeti médium. Az új kiállítás izgalmas installációk segítségével helyezi idézőjelek közé a fényről alkotott, teljesen magától értetődő észlelésünket. A nemzetközi kortárs múzeumok és kiállítóhelyek rendszeres meghívottjai közül mások mellett szerepel még itt a külföldön élő Csákány István és Csörgő Attila, a horvát Goran Petercol, az orosz származású Vadim Fishkin vagy a fiatal francia Justine Emard. 2024. május 20-ig látható, minden nap este 10-ig.

(Light Art Museum, Bp. V., Hold u. 13.)

 

január 4. csütörtök 18.00    Tribute Maraton

Most folytatódik a nyáron megkezdett maratonozás, vagyis az ország legnagyobb tribute fesztiválja. Január 6-ig tart, tehát három nap alatt az összes kedvenc zenekarának a számait meghallgathatja, aki erre jár. A Nagyteremben az első napon a Bring Me the Horizon by Kingslayers, a Limp Bizkit by Chocolate Starfish és a Linkin Park by Habitbreakers játszik, a Klubszobában a Nine Inch Nails by Nailhead a Paradise Lost by Lost Paradise és a Within Temptation by Silent Temptation.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 4.)

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?