Snoblesse Oblige 2023/7.

  • Narancs
  • 2023. február 15.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Tegnap még finoméla-paprikást ettem gitárkörítéssel,

Ma már megvakarom, akárhol viszkessen is.

Leegyszerűsödtem.

(Weöres Sándor: Suite Burlesque)

 

péntek február 17. 10.00 Dürer, Munch, Miró. The Great Masters of Printmaking – kiállítás

Az osztrák fővárosban nagyszabású tárlat nyílt, amely a grafika hőskorától a 20. századig mutatja be a műfaj történetét. A mesterművek seregszemléjén bemutatott alkotások témája pont olyan sokszínű, mint a művészeti eljárás maga: portrék, tájképek, vallásos történetek és társadalomkritikus képek egyaránt megtalálhatók itt. Dürer A Lovag, a Halál és az Ördög című rézmetszete tökéletesen megfér Edvard Munch A csókja vagy Miró Absztrakt kompozíciója mellett. De megcsodálhatjuk Rembrandt híres, Krisztus betegeket gyógyít című rézkarcát is. Egészen május 14-ig.

(Albertina, Bécs 1, Albertinaplatz 1.)

 

péntek február 17. 20.00 Lidérc farsang a Gödörben

Legát Tibor kollégánk zenekarának kétrészes ünnepi koncertjén a tavasszal megjelenő Budapesti Halottaskönyv című lemez anyaga, Lou Reed-dalok magyar változata, Vidámpark-, Trabant- és Kézi-Chopin-feldolgozások mellett a Csodavárás című készülő műsorából is eljátszik pár számot. Aztán a késő estében a Sickratman Intimkártett, avagy Paizs Miklós kiváló zenészekből álló formációja zenél kompromisszummentesen. Az előadó a kíméletlenül túlérzékeny, húsba vágóan ironikus és/vagy őszinte szövegei köré fonódik, akár a borostyán a tölgyfára, mely egyszerre táplálék, gyógyszer és méreg.

(Gödör, Bp. VI., Király u. 50.)

 

péntek február 17. 21.00 Sweet 90s – under­ground farsang extrákkal

Jelmezes időutazó mulatság színházi show-val, koncerttel, jelmezversennyel, arcfestéssel, tombolával, underground táncházzal, büfével. Kistamás Laci és Paizs Miklós Sickratman S.O.S. Show-jával indul a szórakoztatás, amelyben lesz Veganarchia blokk állatvédő aktivistákkal, Ábrándos tegnapok rovat Vákuum Tv nosztalgiával és Forgács Kristóffal, de Reményhal epizód is, Puzsér Róbert lakossági vízióival. 22.00-tól Trabiček extra koncert keretében válogat a hazai underground zenei emlékkönyvből Darvas Kristóf, Roszik Hella és Simányi Zsuzsa zenekara. Éjféltől Popdavec (Tilos Rádió) parti és underground-táncház hajnalig a kilencvenes évek nemzetközi alter-zenéivel. Belépés: Vivienne Westwoodot, a punk édesanyját, illetve David Bowie-t az underground apaképét idéző jelmezben. Büfékocsma egész éjjel a Mizaru Mambou Cafféban.

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szombat február 18. 10.00 TEXHIBITION – kiállítás

A hetedik alkalommal látható, a textiliparra is koncentráló válogatásban a hazai textilművészek újdonságai mellett a Hollandiában élő magyar származású Lénárd Ilona munkái is szerepelnek. A február 26-ig nyitva tartó kiállításon 25 alkotó munkái láthatók, a gyári technológiákra tervezett textilek mellett – Munkácsi Gábor, Pájer Emília és Vereczkey Szilvia egyedi alkotásain kívül – Balázs Viola 2013-ban Határtalan Design-díjat nyert munkája is szerepel.

(FUGA Budapesti Építészeti Központ, Bp. V., Petőfi Sándor u. 5.)

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk