Snoblesse Oblige 2024/4.

  • Narancs
  • 2024. január 24.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Mennyire szeretem a magyarokat! – mondtam. / És a magamat szinte kizáró kínzás miatt, / s a neked szóló rejtélyes vallomástól, besötétedett.

(Takács Zsuzsa: Álom)

péntek január 26. 13.00 A hetvenes évek Budapestje egy srác szemével – kiállítás

Kereki Sándor fotói a hetvenes évek Magyarországán a mai street fotó műfaját előlegezték meg. Életművének egy része 2021-ben került fel a Fortepanra, de a teljes életműből válogató fotókiállítás megrendezését is tervezik a jövőben. Ez a kiállítás február 4-ig látható.

(Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Bp. VI., Nagymező u. 8.)

 

péntek január 26. 18.00 Kicsoda Jon Fosse? –irodalmi est / Force a Smile – EP-lemez-bemutatók

A tavaly irodalmi Nobel-díjat nyert norvég dráma- és prózaíró munkásságának most háromrészes sorozatot szentelnek. Az első alkalommal Dobos Éva fordítóval, Márton Lászlóval és Kukorelly Endrével beszélget Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó igazgatója. Közben kedvezményes könyvvásár, este meg koncertek lesznek.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

péntek január 26. 19.00 Macbeth – bemutató

A háború, a bosszúk és a kilátástalan jövőkép drámája. Tóth András rendezése a minket körülvevő újabb és újabb háborúkkal kapcsolatos kérdéseket járja körül. Pallag Márton, Nagyabonyi Emese, Boda Tibor, Hermányi Mariann, Koós Boglárka és Kovács Olivér játsszák. Másnap újra.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 8.)

 

péntek január 26. 19.00 A kékszakállú herceg vára

Opera egy részben, Bartók Béla zenéje és Balázs Béla története alapján Cser Ádám rendezésében. Az újonnan bemutatott előadás szereposztása szerint ezúttal Bakonyi Marcell játssza és énekli a Kékszakállú herceget, Juditot pedig Kálnay Zsófia. Másnap 15.00-tól Cser Krisztián és Herczenik Anna a soros.

(Miskolci Nemzeti Színház, Miskolc, Déryné u. 1.)

 

péntek január 26. 19.30 Godzilla Was Too Drunk to Destroy Tokyo, Burning Dame, Pyøba – koncert

A Pyøba kezd pszichedelikus-folk-space-rockkal, középen az égő dáma ad nőmetált, majd a hazai stoner-metál-acid-rock csapat nyomja.

(S9 Underground Klub, Bp. XIV., Kerepesi út 26.)

 

péntek január 26. 20.00 Sundial/Napóra – filmbemutató

Utazás a ködös észt vidéken, ahol minden házban olyan emberek élnek, akik úgy döntöttek, hogy nem érdekli őket a modernitás. Lesz előtte egy ausztriai 15 perces báb­animáció.

(Kettőspont Színház, Bp. IX., Ráday u. 39.)

 

szombat január 27. 10.00 Nyúl apó meséi télidőben

Kicsi Nyuszi nagyon szereti a meséket, ezért a nagypapája állandóan mesél neki. Környei Alice meseelőadása a Babaszínház-sorozatban 1 és 4 év közötti gyerekeknek. Az előadás után szabad játék 12 óráig.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szombat január 27. 13.30 Inotai Erőmű – Tiéd a Gyár! – séta

Az egykori November 7. Hőerőmű bebarangolása egy kétórás séta során. Ez most a sétasorozat könnyített, az erőmű kulcsfontosságú épületeire fókuszáló verziója, amely a kazánház és a turbinaház tereit, valamint a vezénylőtermet és az egyik hűtőtornyot mutatja be. Infók és regisztráció a turajo.hu/tied-a-gyar oldalon.

(Találkozás: az erőmű bejáratánál, Várpalotán, az Erőmű u. eleji busz­meg­álló utáni kis körforgalomnál)

 

szombat január 27. 19.00 Anya születik!

A Manna Produkció előadása bátran néz szembe az anyaság nehézségeivel. Cseh Judit rendezésében, Réti Adrienn és Botos Éva játékával.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szombat január 27. 19.00 Blind Myself – lemezbemutató

Az egyik legjobb hazai under­ground metálbanda, amely 2016 óta csak ritkán koncertezik, de annál nagyobbat szól. Az utolsó nagy sikerű koncert, a 2022-es Emlékeztető Szuri 2. után a zenekar Az idő dönti el című új lemezzel jelentkezett.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

szombat január 27. 19.00 UMZE Kamaraegyüttes: Promenade – koncert

Eötvös Péter és Vidovszky László zeneszerzők 80. születésnapjára rendezett koncerten Tihanyi László és Horváth Balázs felváltva dirigálják majd az ősbemutatókat és a saját műveket. Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál eseményének különlegessége a dupla korpuszú trombita lesz, amelyet az UMZE Kamaraegyüttes hangszeres szólistája, Pálfalvi Tamás szólaltat meg.

(BMC Koncertterem, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat január 27. 19.30 A pacal ideje

„Barátaim, eljött a tisztánlátás ideje. Egyetek, igyatok, csak mértéket tartsatok!” A Neptun Brigád zenés gasztroabszurdja Cserna Szabó András 77 magyar pacal című könyve nyomán.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

vasárnap január 28. 12.00 A múlt megjövendölése – A Zohar Studios fotói Stephen Berkman interpretációjában 

Egy ismeretlen 19. századi New York-i fényképész, Shimmel Zohar hagyatékát hozza el nekünk Ste­phen Berkman amerikai fotótörténész és fotográfus. Az álomszép, részletgazdag szépiatónusú fotók nemcsak portrék, hanem gyakran – a kor szokásainak megfelelően – életképek. Humoros, olykor rejtélyes történeteket mesélnek el a mai nézőnek.

(Mai Manó Ház, Bp. VI. Nagymező u. 20.)

 

vasárnap január 28. 18.00 NeoQuartet – koncert

A kvartett fő profilja az elektronikus hangzás, illetve a videóvetítés. Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválra is olyan műsorral érkeznek, amelynek gerincét a számukra komponált darabok alkotják. Három lengyel zeneszerző magyarországi bemutatója mellett elhangzik a 20. századi kvartettrepertoár különleges alkotása, G. Crumbtól a Black Angels.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

vasárnap január 28. 20.00 Éneklő kariatidák – látványszínház

A TUTAJ társulat a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező alapszakos diplomázó osztályá­nak tagjaiból alakult, akik főként látványszínházi elemekkel és a színházi hierarchia lebontásával kísérleteznek. Most Viktor Pelevin Éneklő kariatidák terme című kisregénye alapján. Az előadás stroboszkópot, füstöt, vaksötétet és erős hanghatásokat tartalmaz. 16 éven felülieknek ajánlott. Másnap ismétlés.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő január 29. 11.00 Bartók & Deva – zeneboncolás

Míg Bartók Béla a klasszikus zene legtipikusabb hangszerére, zongorára készített népdalfeldolgozásokat, Takács Dorina (vagyis Deva) elektronikus popzenei kíséretet kölcsönöz a népdaloknak. Erről is szó lesz a Zeneboncolás-sorozat legújabb részében, ahol az énekesnő 777 című számát nem csak eljátsszák, de darabjaira is szedik. Közreműködik Várallyay Kinga zongoraművész és Fazekas Gergely műsorvezető.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

hétfő január 29. 18.30 Szeptember

Giulia Louise Steigerwalt első rendezői munkája az Itáliai utazás című sorozat műsorán. Egy szeptemberi napon játszódik, amikor a történet három főszereplője rájön, hogy az élet, amelyet élnek, nem az, amiről álmodtak, de talán mégis lehetséges az újrakezdés.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

hétfő január 29. 19.00 Védelem alatt – vetítés

„Toszeczky Renáta szociális munkás, aki egy, a Baptista Szeretetszolgálat által működtetett védett házat vezet. Ide korábban prostitúcióra kényszerített, emberkereskedelem áldozatául esett nők kerülnek.” Schwechtje Mihály első dokumentumfilmje után Mihály Bulcsúval és Dés Fannival beszélget Juhász Vanessza újságíró arról, hogy mit is jelent szociális munkásnak lenni ma Magyarországon, és hogy milyen társadalmi tényezők miatt kerülnek a nők elnyomó kapcsolatokba. A belépés ingyenes, de elfogadnak támogatást.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

hétfő január 29. 19.00 Ő meg Ő

Az Art-Színtér zenés játékát Agnieszka Osiecka színdarabja alapján Somogyi Szilárd rendezte, Kerényi Miklós Máté, Szendy Szilvi és Gombos Judit játssza – másnap is látható.

(Art-Színtér, Bp. II., Árpád fejedelem útja 3.)

 

 kedd január 30. 18.00 „A kalitka elindult, hogy madarat keressen” – kiállításmegnyitó

A cím Kafka-idézet – A züraui aforizmákból –, és a két művészre, Nádler Istvánra és Uri Asafra utal, akiket a kifejezésmód és a gondolati háttér, miként egy kalitka, összeköt, miközben körvonalat ad. Nádler a magyar képzőművészet folyamatosan újat alkotó, vezető egyénisége. Asaf költő és műfordító, viszonylag későn megismert név a magyar képzőművészetben. Legújabb rajzaik és festményeik kiállítása február 23-ig látogatható. A tárlatot Konkoly Ágnes művészettörténész nyitja meg.

(2B Galéria, Bp. IX., Ráday u. 47.)

 

 kedd január 30. 18.00 Hideg napok

A bíróság a több ezer ártatlan civil áldozatot követelő 1942-es újvidéki vérengzésben való aktív részvétellel vádolja a négy szereplőt. Az egykori katonák felidézik, mi történt a három fagyos napban. Kovács András fekete-fehér filmdrámája 1966-ból a felelősség egyetemes kérdéseiről. Ezzel indul a március 19-ig keddenként vetített Latinovits Zoltán sorozat, Latinovits-variációk címmel. Víg Emőke filmes szakember tart majd előtte mindig szemináriumot.

(Cirko-Gejzír Filmszínház, Bp. V., Balassi Bálint u. 15–17.)

 

kedd január 30. 18.00 Kálmán-nap

Az életszakaszról, amikor felismerjük, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, őrizni kell, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni. A Látókép Ensemble előadását Hajdu Szabolcs rendezte, de szerepel is benne. Rajta kívül még Pető Kata, Földeáki Nóra, Gelányi Imre és Szabó Domokos.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szerda január 31. 19.00 Smoke Sauna Sisterhood – premier előtti vetítés

Anna Hints páratlan operatőri munkával elkészített filmje egy összetartó női közösség szemszögéből tárja fel a tradicionális észt szaunázás legintimebb pillanatait. Az erdőben felállított izzasztókamrában összegyűlő nők teljesen kitárulkozva beszélnek a legféltettebb titkaikról. A közönségtalálkozón Marianne Ostrat, a film producere lesz a vendég.

(Uránia Nemzeti Filmszínház, Bp. VIII., Rákóczi út 21.)

 

szerda január 31. 19.00 Ellenben – Túl a Maszat-hegyen 2

A Litera.hu podcastja 2022 márciusában indult, és a kortárs magyar irodalom legújabb és legérdekesebb könyvmegjelenéseit vizsgálja. A sorozat szerkesztője és moderátora Modor Bálint, az új kritikusok: Buday Bálint, Fülöp Barnabás és Gregor Lilla. Varró Dániel legendás verses meseregényének nemrég megjelent folytatása kerül terítékre. Az esemény nyitott, adományokkal lehet támogatni!

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szerda január 31. 20.00    Oláh Ibolya: Gyere közelebb – koncert

A Dal című televíziós zenés műsor 2022-es évadában a Nem adom el című szerzeményével aratott győzelme új időszámítást hozott a karcos hangú énekesnő karrierjében. Visszatért a színpadra, de a húsz évvel ezelőtti Megasztár tehetségkutatót sem feledi.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

csütörtök február 1. 18.00    A magyar–amerikai kapcsolatok javítása nemzetstratégiai és kortársművészeti prioritás – kiállításmegnyitó

Vajon ki más tárlatának lenne ilyen hülye címe, mint drMáriásénak. A délvidéki dadaizmus sztárjának új humoros képein a magyar és az amerikai politika, közélet és művészet híres szereplői jelennek meg ikonikus festmények újraértelmezett változatain. A kiállítás ingyenesen megtekinthető február 29-ig, keddtől szombatig naponta 12 és 18 óra között.

(CEU Nádor Event Center, Bp. V., Nádor u. 13.)

 

csütörtök február 1. 20.00    Flower – koncert

A név eredetileg Georg Vogel billentyűs, Raphael Preuschl nagybőgős és Michael Prowaznik dobos trióját takarja, de a szlovén–osztrák együttes egyre gyakrabban lép fel Jure Pukl szaxofonossal kvartetté bővülve. A négy egyenrangú zenész-zenekarvezető sziporkázó zenei asszociációk kaleidoszkópját mutatja be repertoárjában, amely egytől egyig a tagok erre a formációra készült kompozícióiból áll.

(BMC Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

csütörtök február 1. 20.00    Filc, Nyhill, DJ R-NoLD

A Filc zenekar most lett ötéves, így kedvesen invitál mindenkit egy közös ünneplésre. Nagymértékű grúvolás várható a lejtős hazai pályán. Régi és új számok, hosszú koncert, mellette Nyhill reppel majd szépeket, de a DJ-pult sem áll üresen.

(Nappali, Pécs, Király u. 23.)

 

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk