Snoblesse Oblige 2024/7.

  • Narancs
  • 2024. február 14.

Interaktív

Heti kulturális programajánló 

Fogd el Dumumbát, add át nekünk. Gyakorolj önkritikát, elvtárs, kérem ezt, ah, nem is kérem, parancsolom. Tudd meg, a párt még visszavár téged. De kegyetlenül fogynak a türelem másodpercei.

(Darvasi László: Dumumba)

péntek február 16. 11.00 Territory – kiállítás

Tóth Zsuzsi saját motívumokkal – felhő, füst, ház, eső – reflektál az emlékeiben élő személyes terekre, a kiállításon a családja múltjához kötődő tárgyak épülnek össze szobrászati elemekkel. Lengyel Péter munkái pedig a klasszikus köztéri szobrászatból eredeztethető megoldásokkal a háborúhoz és a népirtáshoz kötődő bűn természetével foglalkoznak. A tárlat március 9-ig, pénteken és szombaton 11 és 17, szerdán és csütörtökön 13 és 17 óra között tekinthető meg.

(Pécsi Galéria, Pécs, Széchenyi tér 10.)

 

péntek február 16. 19.00 Lola naplója IV. rész – Salerno

Márai Ilona naplójának megjelenése irodalmi szenzáció. A Mazsike – a Helikon Könyvkiadó és a Kugler­Art Szalon támogatásával – mutatja be a Lola naplója című, négyrészes irodalmi kisszínházsorozatot a Retikül – Női Irodalmi Szalon műsorán. Most, az utolsó részben a honvágyról, a visszatérés reményéről és a remény feladásáról beszélnek. Előadják: Takáts Andrea és Hegedűs D. Géza.

(KuglerArt Szalon, Bp. V., Sütő u. 2.)

 

péntek február 16. 19.30 A híd felé – szólókoncert

Kováts Kriszta a legszebb szerelmes dalaival mesél a kapcsolatokról, saját gitár- és zongorakísérettel. A zeneszerzők többek között Gallai Péter, Szirtes Edina Mókus, Vedres Csaba és Wolf Péter, a szövegíró Fábri Péter.

(Madách Stúdió, Bp. VII. Erzsébet krt. 29–33.)

 

péntek február 16. 20.00 Valia Calda – koncert

A Londonban élő görög testvérpár, Nikos és Thodoris Ziarkas alapította zenekar a görög népzenét és a pszichedelikus dzsesszt vegyíti. A tradicionális epiruszi görög dallamok mellett robbanékony ütemek, punk-rock gitárhangzás és meditatív modális improvizációk adják a hangulatot. A 2013 óta aktív csapat most legújabb, Homecoming című lemezüket mutatja be.

(BMC, Opus Jazz Club, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szombat február 17. 10.00 Füst / Fej / Pocsolya – kiállítás

Forgács Péter elsősorban filmjeiről, videómunkáiról ismert képzőművész; de ezen a kiállításán inkább a fotókra kerül a hangsúly. Leg­újabb, fotóalapú munkái a szemlélődés tanúbizonyságai. Megtekinthető március 23-ig.

(Molnár Ani Galéria, Bp. VIII., Bródy Sándor u. 22.)

 

szombat február 17. 11.00 Schopp Ildikó kurátor tárlatvezetése a Körbejárom a világomat című kiállításon

A kiállítás két, Terézvárosban élő művész, Csapó Ida és Maomi Neven du Mont munkáiból válogat. A képek mesélnek, a kurátor értelmez. A tárlat március 12-ig látható.

(Eötvös10, pincegaléria, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

szombat február 17. 19.00 SzexED: Kabaré – bemutató

„Mikor kell elővenni az óvszert? Hány centis szőr elfogadható még? Az normális, ha fáj? Kivel beszéljük meg ezeket a kérdéseket úgy, hogy ne legyen ciki?” Lestyán Attila és Szabó Veronika szexedukációs kabaréja keresi a válaszokat ezekre az évszázados kérdésekre. Színre lép a szőrdémon, a hormonlény, a testnedvszellem, a cringemanó, a szűzkísértet, a méretkommandó és a két főszereplő, Vasz és Bina.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szombat február 17. 19.00 Lear

A Szegedi Kortárs Balett megmutatja Budán, hogy egyetlen pillanat alatt is meg lehet semmisülni. A szeretethiány és szeretetéhség drámája ez, a sóvárgásé, ami minden szereplő életét áthatja. A címszerepben Csetényi Vencel, Gonerilt Bocsi Petra, Regant Diletta Savini, Cordeliát Miriam Munno táncolja. Lear feleségének szelleme: Letizia Melchiorre, a három vérbanya pedig: Diletta Ranuzzi, Desirée Bazzani és Nyeste Adrienn. Juronics Tamás rendezése.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

vasárnap február 18. 10.00 Dunaújvárosi tárlat – kiállítás

A Dunaújvároshoz kötődő képző- és iparművészek csoportos kiállításán megmutatják, hol áll ma az országosan is elismert „dunaújvárosi művészet”, milyen irányt vett az elmúlt két évben a már „befutott” alkotók munkássága, és kik az újonnan érkező, feltörekvő generáció tagjai.

(Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros, Vasmű u. 2.)

 

vasárnap február 18. 10.00 Hapci király – bemutató

Van egy ország, amely első látásra olyan, mint a többi. De tényleg csak elsőre. És ennek az országnak a királya a legnagyobb király, aki nem fél semmitől… Csak a náthától… és jaj annak, aki ebben az országban eltüsszenti magát. A Hapci király és más Lázár Ervin-mesék alapján Nagy Orsolya alkalmazta színpadra, Csató Kata rendezte. 4 éves kortól ajánlott.

(Mesebolt Bábszínház, Lázár Ervin Terem, Szombathely, Ady tér 5.)

 

vasárnap február 18. 10.00 II. Orczy téri farsang

Idén ismét szeretettel várunk minden kicsit-nagyot, jelmezben vagy jelmez nélkül második, a Gólyában megrendezett farsangi mulatságunkra! Hangszerbemutató Ágoston Bélával, maszkkészítés, társasjátékozás, jelmezbemutató, tombola, csillámtetkózás, sulidiszkó.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

vasárnap február 18. 15.00 A világot tartó oszlopok

„Ha nincs gólya, nincs gyerek. Ha nincs gyerek, nincs jövő. Ha nincs jövő, nincs jelen. Ha nincs jelen, nem vagyunk. Ha nem vagyunk, az a világvége. Egyetlen gólya lelövése katasztrófával fenyeget.”

A Baltazár Színház kérdésfelvetése az, milyen problémákkal küzd az emberiség a jelenben. Mi újság a hittel, a szabadsággal, egymás szeretetével és a természet tiszteletével. A szöveget Vörös István írta, Elek Dóra, Farkas Dorka, Kováts Kriszta és Réti-Harmath Olívia rendezte, a zenét Szirtes Edina Mókus szerezte.

(Eötvös10, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

hétfő február 19. 10.00 Átlátszó lények – kiállítás

Balla Árpád Zoltán Székelyudvarhelyről származó fotóművész 2019-ben megkapta a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség Kiváló Művésze kitüntetést. Kollekciója, amelyből most egy szűkített válogatást láthat a budapesti közönség, az üveg, a fény, az árnyék, a formák és felületek misztikus találkozását dolgozza fel. A kiállítás 2024. február 25-ig tekinthető meg.

(Aranytíz Kultúrház, Bp. V., Arany János u. 10.)

 

hétfő február 19. 19.00 Nyitott stúdió

A Trafó hétfőnként, havi egy alkalommal megnyitja a táncstúdióját mindazok előtt, akik szeretnek mozogni. Ezt az alkalmat Juhász Péter vezeti, aki hét éve dolgozik Emanuel Gattal. A workshop ingyenes, a részvételi szándékot a következő e-mail-címen lehet jelezni: jegypenztar [at] trafo [dot] hu

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

hétfő február 19. 19.00 Színésznők

April De Angelis kortárs angol írónő az első hivatásos színésznők portréját rajzolja meg. Nem volt könnyű az életük, a közönség tehetséges prostituáltaknak tekintette őket, és ha nem kívántak ennek megfelelően viselkedni, kitették magukat a férfiak otromba tréfáinak vagy kegyetlen bosszújának. Többségük élete tragikus véget ért, de egyvalakinek sikerült felemelkednie, és feljutni a király ágyáig… Ágens, Györgyi Anna, Nagy­abonyi Emese, Deáky Szandra és Jeney Luca játsszák, közreműködnek a Nemes Nagy Ágnes Színészképzés diákjai. Rendezte: Sztarenki Pál.

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

kedd február 20. 14.00 Job from Molnár – kiállítás

Vera Molnarnak (1924–2023), a számítógépes művészet egyik legjelentősebb úttörőjének műveit most több helyen is kiállították Magyarországon. A művész, aki 1947 óta Párizsban élt, az informatikát generatív eszközként használta festményei és grafikái elkészítéséhez. Ez a kiállítás megtekinthető március 22-ig, keddtől péntekig, 14 és 18 óra között. Valamint online a vintage.hu oldalon.

(Vintage Galéria, Bp. V., Magyar u. 26.)

 

kedd február 20. 19.30 Tökéletes mosoly – bemutató

„Korunkban szinte minden a külsőségekről szól. Hogy nézünk ki, mit viselünk, hol lakunk, miket birtoklunk (…) Vonulunk a fotóinkkal, a videóinkkal, csillogunk-villogunk, időnkét el is botlunk ugyan, de akkor is megyünk rendületlenül előre a rivaldafényben.” Pataky Klári új koreográfiáját Bot Ádám, Bacsó Gabriella és Temesvári Zsófia táncolják.

(Nemzeti Táncszínház, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

kedd február 20. 20.00 Respect for the 23.000

Előadás arról a 23 ezer gyerekről és a velük dolgozókról, akikről elfeledkezett a családbarát rezsim. Az öt táncos a brazil jiu jitsuból, a kezdeti nyers kontakt táncból és a kilátástalanságból dolgozik. Raubinek Lili két és fél évet dolgozott gyermekotthonban a Covid idején, ebből a tapasztalatból merített.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

kedd február 20. 20.00 It Depends

Fizikai bábszínházi előadás, egy életnagyságú marionettnek és mozgatójának duója szerelemről, önáltatásról és más démonokról. Lázár Helga az előadó, David Schuckart írta a zenét, Kovács Domokos készítette a koreográfiát a saját fejlesztésű bábtechnikájának segítségével.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szerda február 21. 18.00 Popfesztiválok és képzetek

Irodalom, színház és könnyűzene Altamonttól Vúdsztokig a Beatkorszak Szabadegyetemen. Vass Norbert, a Volt egyszer egy beatkorszak című blog szerkesztője, könnyűzenetudós segítségével megismerhetjük a Popfesztivál lemez keletkezésének igaz történetét, és remélhetőleg az is kiderül, hogy mi történt mindeközben a hazai fesztiválszínpadokon.

(Lumen kávézó, Bp. VIII., Horánszky u. 5.)

 

szerda február 21. 19.00 Dehogy van jól

A Neptun Brigád lírai börleszkje napjaink Budapestjén játszódik. A jelenetek absztrakt térben, olykor egymásba folyva, szimultán zajlanak. Négy ember belső működésébe, életküzdelmeibe nyerhetünk bepillantást, miközben útjaik keresztezik egymást. Jankovics Péter játssza Ferit, a 39 éves toronydaru-kezelőt, Messaoudi Emina Szandrát, aki 32 évesen eladó egy Reál-üzletben, Chován Gábor Lehelt, a 41 éves, irodaház recepcióst, és Ficzere Béla pedig Csabát, a 46 éves topmenedzsert. Írta és rendezte: Kovács Dániel Ambrus.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szerda február 21. 20.00 Áldozat – filmbemutató

A budapesti Cseh Centrum szervezésében február 21–25. között a mai cseh filmművészet legjobb és legfrissebb alkotásai az idén 10. születésnapját ünneplő Cseh Filmkarnevál programján. A nyitófilm Michal Blaško 2022-ben készült szlovák–cseh–német drámája. Amikor a Csehországban élő Irina néhány napra hazautazik Ukrajnába, a fia súlyos állapotban kórházba kerül. Úgy tűnik, valaki különösebb ok nélkül brutálisan összeverte…

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

csütörtök február 22. 17.00 Zsidó érdekességek #2: Mózes – előadás

Hány felesége volt Mózesnek? Milyen szerkezettel kommunikált Mózes az Örökkévalóval? Szunyogh Szabolcs előadásából kiderül.

(Mazsike, Bp. VI., Munkácsy Mihály u. 25.)

 

csütörtök február 22. 19.00 Ovibrader

Garaczi László ikonikus darabja sodródás a férfilélek mélyére, sok humorral és sok fájdalommal. Modern kori példázat férfiak és nők találkozásáról, és arról is, hogyan mennek el egymás mellett. Baku György, Laki Mónika, Tarr György és Zernovácz Erzsébet játsszák, Bicskei Kiss László rendezte.

(RS9 Színház, Bp. VII., Rumbach S. u. 9.)

 

csütörtök február 22. 19.00 Kozma Orsi Quartet – koncert

Az énekesnőt először a Jazz+Az, később a Cotton Club Singers tagjaként ismertük meg. Az esten Orsi zenei pályájának fontosabb állomásait, nagy zenei találkozásait veszi sorra zenészeivel: Cseke Gáborral, Hárs Viktorral és Pusztai Csabával. Tavaszra hangoló örömzenével várják a közönséget a Várkert Akusztik exkluzív koncertjén.

(Várkert Bazár, rendezvényterem, Bp. I., Ybl Miklós tér 2–6.)

 

csütörtök február 22. 20.00 #annaismissing

A provokatív közösségimédia-tartalmairól ismert tinédzserkorú influencer, Anna egyik napról a másikra rejtélyes módon elhallgat. Követői aggódnak érte. Pavel Soukup 2023-as cseh–szlovák thrillere a Cseh Filmkarnevál programján látható.

(Toldi mozi, Bp. V., Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

 

csütörtök február 22. 20.00 Csángálló, Erdőfű – koncert és táncház

Hagyományos népzenés buli, amely feladatának tekinti a csángó kultúra ápolását és a táncházzenészek összefogását. Sajátos játékmódok, fokozhatatlan hangulat, csűrdöngölés.

(Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?