Snoblesse Oblige 2024/ősz

  • Narancs
  • 2024. augusztus 28.

Interaktív

Nagy Őszi Programajánló

A kultura / ugy hull le rólam, mint ruha / másról a boldog szerelemben

(József Attila: Nagyon fáj)

augusztus 31. szombat 19.00 Koncert a békéért

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes szabadtéri koncertje a kölcsönös tiszteletért, a barátságért és a szeretetért. A program első részében Augusta Read Thomas kortárs amerikai zeneszerzőnő rövid szerzeménye, a Plea for Peace (Könyörgés a békéért) hangzik el a BFZ kamaraegyüttes és Mirella Hagen szoprán előadásában. Az estet a Fischer Iván vezényelte BFZ Mahler 3. szimfóniájának fináléjával, a Was mir die Liebe erzählt (Amit a szeretet mesél nekem) tétellel zárja.

(Hősök tere, Bp. XIV.)

 

augusztus 31. szombat 20.00 Irie Maffia – koncert

A supergroup, élén Sena Dagadu énekessel erős és látványos zenei műsort ad.

(Gyárkert, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

szeptember 1. vasárnap 19.30 Lélegezz

A pár férfi tagja gyereket szeretne, a nő pedig nem. Érdemes-e, kell-e, egyáltalán jogunk van-e gyereket szülni erre a világra, kérdezik. A felkavaró előadást Pálos Hanna és Vizi Dávid játssza, Forgács Péter rendezte. A 2024-es Szemle Plusz versenyprogramján látható.

(Kristály Színtér, Bp. XIII., Margitsziget)

 

szeptember 2. hétfő 18.00 BFZ templomi koncert

A több mint 30 éve működő Budapesti Fesztiválzenekar számára fontos a közösségépítés, ezt most a Közösségi Hetek koncertsorozat keretében teszik helyi templomokban adott koncertekkel. Ezúttal Heinrich Schütz, Tarquinio Merula, Claudio Monteverdi és Johann Sebastian Bach műveiből ad elő négy énekes szólista és a BFZ Barokk Együttese.

(Szentháromság templom, Bicske)

 

szeptember 2. hétfő 19.00 Az igazság gyertyái

Bözödújfaluban az 1940-es évek elején a legkülönbözőbb vallási felekezetek és világnézetek éltek békességben. Többek között egy kis székely közösség is, a szombatosok, akik a középkor óta követik a zsidó szokásokat. Amikor Észak-Erdélyt Magyarországhoz csatolják, a budapesti politika hirtelen betör az életükbe. A származás és a vallási identitás élet-halál kérdése lesz. Székely Csaba drámája a bözödújfaluiak megpróbáltatásainak állít emléket. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előadását, amely egyben a dráma magyarországi ősbemutatója is, Sebestyén Aba rendezte, zenéjét Cári Tibor jegyzi.

(Városmajori Szabadtéri Színház, Bp. XII., Városmajor)

 

szeptember 4. szerda 19.00 Iráni konferencia

Az orosz származású, Lengyelországban élő Ivan Viripajev színműve a koppenhágai egyetemen játszódik, ahol összegyűlik néhány értelmiségi – egy Kelet-kutató tudós és teológus, politológus és haditudósító, televíziós műsorvezető és író, lelkipásztor és karmester, valamint az irodalmi Nobel-díjas iráni költőnő –, hogy az „iráni probléma” kapcsán kifejtsék a véleményüket az emberi jogokról és a szólásszabadságról. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadását Bocsárdi László rendezte, és 16 év feletti nézőknek ajánlják a Szemle Plusz programján.

(Városmajori Szabadtéri Színház, Bp. XII., Városmajor)

 

szeptember 6. péntek 15.00 A III. Balaton Wine and Gourmet Fesztivál hivatalos megnyitója

A három napon át tartó fesztiválon több helyszínen zajlik a dínomdánom. A programok mellett ki­állító partnerek képviselik a régió kulináris jelenét, és várják kóstolókkal a látogatókat. Az idei díszvendég Olaszország, így számos olasz étel- és italkülönlegesség is az asztalra kerül. Igazi olasz életérzés is lesz, például a második napon, amikor Luca Balduccio érzelmes itáliai slágerekkel, a veszprémi és a budapesti Vespa Klub tagjai pedig színes robogóikkal kápráztatják el a közönséget. A programokat a bwg.hu oldalon érdemes böngészni.

(Szabadtéri helyszínek, Veszprémvölgy, Veszprém)

 

szeptember 7. szombat 10.00 Pozsonyi Piknik

Színház, zene, tánc és közösségi élmény. Ez a rendezvény évek óta összehozza Újlipótváros lakóit, de a környékbelieket és a távolról idelátogatókat is. A Vígszínház standjánál 16.30-tól például Hullan Zsuzsa színésznő a Víg szín házon belül című könyvét dedikálja, de Lengyel Szilvia, Nagy László, Egressy Zoltán, Balázsy Panna (Manó Könyvek), Iglódi Csaba, Koltai Róbert és Gaál Ildikó (Athenaeum Kiadó), Jávori Ferenc Fegya és Balogh Gyula (Rózsavölgyi és Társa Kiadó) is ott lesz.

(Pozsonyi út, Bp. XIII.)

 

szeptember 7. szombat 19.00 Azahriah – koncert

Napjaink legnépszerűbb előadója, Baukó Attila ezen a vidéken még nem járt.

(Gyárkert, Veszprém, Jutasi út 3.)

 

szeptember 7. szombat 20.00 Gyévuska

„1942. április 20. Horthy Miklós katonái, a Nyolcadik Kinizsi Pál Kerékpáros Lövészezred tagjai búcsúzkodnak szeretteiktől az ezredes feleségének névnapjára rendezett bálon. Aztán irány az orosz front. A történelmi téma kortárs rezonanciája ma sem vesztett aktualitásából.” Pintér Béla és Darvas Benedek zenedrámája a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, Ascher Tamás rendezésében látható a Szemle Plusz műsorán.

(Városmajori Szabadtéri Színház, Bp. XII., Városmajor)

 

szeptember 7. szombat 20.00 Hal és háló

Zsótér Sándor és Thurzó Gábor jegyzik az előadást, amelyről egyelőre annyit lehet tudni, hogy Konsztantyin Szimonov szelleme, a sztálingrádi csata, halász és Fassbinder-hatás is van benne, valamint Sopronban játszódik. Másnap is.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u 41.)

 

szeptember 10. kedd 19.00 Ariadné Naxosban

Hagyomány, hogy a BFZ évada új operaprodukcióval indul. Ezúttal a Hugo von Hofmannsthal szövegkönyvére írt Richard Strauss-opera kerül színre Fischer Iván és a commedia dell’arte-specialista színésznő, Chiara D’Anna rendezésében, nemzetközi hírű énekesek szólójával. Eredeti változat – közönségbarát köntösben. A Vicenzai Operafesztivállal és a spoletói Festival dei 2Mondival is közös produkciót másnap ismétlik.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szeptember 13. péntek 15.00 Kerekdomb Fesztivál

A tökéletes őszi fesztiválszezon-indítás koncertekkel, borokkal, színházzal és irodalommal, három napon át. A fellépők többek között az Analog Balaton, a Carson Coma, a Magna Cum Laude és a Punnany Massif, de Pokorny Lia és Szinetár Dóra önálló estje is látható lesz, és fellép a Miskolci Szimfonikus Zenekar is.

(Tállya)

 

szeptember 13. péntek 19.00 Russ – koncert

A többszörös platinalemezes rapper, Russ minket is útba ejt az It Was You All Along című európai turnéján. Megjelent egy új könyve is, azt biztos dedikálja is majd.

(Akvárium, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

szeptember 13. péntek 19.00 Mély levegő – bemutató

„Talán mindenki életében eljön az a pont, amikor legszívesebben visszaköltözne a gyerekszobájába és végignézné élete legfontosabb döntéseit.” Vera története a válásáról, az elnémulásról, a szembenézésről, de leginkább az önmagunkhoz való hazatalálásról. Halász Rita azonos című regényét Pálos Hanna, a budapesti Katona József Színház tagja és Zsigó Anna alkalmazta színpadra.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szeptember 14. szombat 10.00 A zeneimádó – bemutató

Az igazi zeneimádó az, akinek minden napja zenével kezdődik, és az eső kopogása és a tücsök­ciripelés is zenévé áll össze. Na, épp az ilyen gyerekeknek való Szemenyei János színművész és Hámori Máté karmester műsora.

(BMC, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

 

szeptember 14. szombat 15.00 KÖZbejárás – színház- és várostörténeti séta a kulisszák mögött

Görbe Márk művészettörténésznek és Neudold Julinak, az ÖrkényKÖZ műhelyvezetőjének köszönhetően kiderül e séta során egyebek közt, hogy mi volt az Örkény Színház helyén 500 évvel ezelőtt, vagy hogy mi minden történik jelen pillanatban a zegzugos színházi terekben? A program az Örkény előcsarnokából indul.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 7.)

 

szeptember 14. szombat 20.00 Humans 2.0

Az ember csodálatos és ugyanakkor félelmetes, erről mesél Yaron Lifschitz és az ausztrál Circa Ensemble előadása. Tavaly már láthattuk őket a Szigeten, az idén pedig a Ferencvárosba költöznek be két napra az alkotók, akik lélegzet­elállító embertornyokat építenek, majd bontanak le, miközben azt firtatják, hogy megtalálható-e a tökéletes egyensúly, vagy az állandó változáshoz való alkalmazkodás az egyetlen út. Az újcirkuszi produkció másnap is megtekinthető.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u.41.)

 

szeptember 15. vasárnap 19.30 Hollerung 70 – koncert

A Budafoki Dohnányi Ernő Zenekar vezetőjét és karmesterét, a hetvenéves Hollerung Gábort ünnepli a zenekara. A koncerten elhangzó két zenemű az ünnepelt választása. Fellép a szintén Hollerung vezette Budapesti Akadémiai Kórustársaság is, Horváth István tenor közreműködésével.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szeptember 17. kedd 19.00 Karzatkoncert – filmzenék

Tasi Csaba orgonaművész komponál, egyházzenei szolgálatot végez és tanít. A 20. századi magyar zene és a kortársak szerepelnek többnyire a repertoárján, de most híres filmekből ismert dallamokat játszik a monumentális hangszeren, például Ennio Morricone és John Williams híres dallamait. Páratlan akusztikai élmény lesz.

(Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

szeptember 19. csütörtök 19.00 Bambie Thug – koncert

Az ír előadó extravagáns, általa csak ouija-popnak nevezett zenéjével tűnt fel az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol a hatodik helyet szerezte meg. De nem ezért szereti, aki szereti, hanem a látványos színpadi szeánszaiért és boszorkányos habitusáért.

(Akvárium Klub, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

szeptember 20. péntek 20.00 Input Feszt

Szűcs Edit öltözék-, jelmeztervező és Lőrinc Katalin táncművész évtizedek óta mentorálja művészeti egyetemisták kreatív tevékenységét. Ezen az esten az ő diákjaik mutatják meg magukat. A táncosok saját és egymásra készített alkotásokkal készülnek, fuzionálva a divat- és jelmeztervező hallgatókkal, különleges vizuális hatásokkal kiegészítve azokat. Másnap is.

(Trafó, Bp. IX., Liliom u. 41.)

 

szeptember 26. csütörtök 12.00 29. budapesti nemzetközi könyvfesztivál

A könyvkiadók és könyvterjesztők legnagyobb éves ünnepét Orvos-Tóth Noémi író-pszichológus nyitja meg. A fesztivál díszvendége a kortárs izlandi irodalom világszerte ismert alkotója, Jón Kalman Stefánsson, az idei évben Franciaország és a kortárs francia irodalom kap kiemelt figyelmet. A rendezvény négy napja alatt valamennyi program ingyenes.  Bővebb információ: bookfesti­val.hu.

(Millenáris, Bp. II., Kis Rókus u. 16–20.)

 

szeptember 27. péntek 19.00 Halál Velencében – bemutató

Kulka János 2006-ban hangoskönyvben mondta fel Thomas Mann regényét. Az ebből született, Csuja László rendezte előadás a performance, a hangjáték és a monodráma elegye. Kulka 58 éves volt, amikor az életében egyik napról a másikra minden megváltozott. Azóta ez az első alkalom, hogy egyedüli szereplőként lép színpadra. Másnap és harmadnap ismétel.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

szeptember 28. szombat 19.00 1,5 ezrelék

A Staféta program keretében, Kabdebon Dominik rendezésében megvalósult produkció különleges alkotófolyamatból született: kilenc civil szereplő személyes történetén keresztül láthatjuk az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó dilemmákat és élethelyzeteket, a függőség és a gyógyulás természetét.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 7.)

 

szeptember 29. vasárnap 19.00 Bulgarian Cartrader – koncert

Daniel Sztojanov bolgár énekes és producer rejtőzik az egyszerű és ironikus művésznév mögött. Most az autós-indie poppal, önéletrajzi ihletésű, motorolajtól és a Halley-üstököstől fűtött dalokkal szeretné meghódítani a közönséget.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

október 1. kedd 19.00 Jakub Zytecki – koncert

A progresszív lengyel gitáros-zeneszerző nem először jár Budapesten. Súlyos dallamok, csilingelő felhangok és virtuóz technika teszi érdekessé a műsorát.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

október 4. péntek 19.00 Haydn–Mozart 1. – BFZ-koncert

Folytatódik Takács-Nagy Gábor karmester sorozata, Haydn- és Mozart-művekkel. A „fantasztikus pozitív életenergia és életerő” megunhatatlanná teszi a két szerző művészetét, vallja. Most Haydn számára a nemzetközi sikerek előtt kaput nyitó párizsi szimfóniák elsőként elkészült darabja, valamint Mozart szimfóniatermésének egyik csúcspontja, a „nagy” g-moll keretezi a koncertet. Másnap és harmadnap a budapesti Zeneakadémián ismételnek.

(Balaton Színház, Keszthely)

 

október 4. péntek  19.00 Brooklyni mese – világpremier

Helyes irányba terelheti-e a bűnösöket a művészet? Ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozott Woody Allen, amikor a Covid alatti lezárások idején otthonában új darab írásába kezdett a rá jellemző emberismerettel és humorral. Szabó Máté rendezi a darabot, amelyet a magyar közönség láthat először a világon. Október 6-án 15 és 19 órától is.

(Jurányi Ház, Bp. II., Jurányi u. 1–3.)

 

október 5. szombat 19.00 Hoffmann meséi

Offenbach utolsó színpadi művét a Metropolitan HD-közvetítéseinek programján Bartlett Sher rendezésében láthatja a közönség. Benjamin Bernheim, Erin Morley, Pretty Yende és Clémentine Margaine alakítja a főbb szerepeket. A basszbariton Christian Van Horn pedig négy démoni figurát formál meg a Marco Armiliato által vezényelt előadáson. A közvetítés eredeti nyelven, magyar és angol nyelvű feliratokkal másnap is látható.

(Müpa, Fesztivál Színház, Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

 

október 13. vasárnap 19.00 Nick Cave and The Bad Seeds – koncert

Nicholas Edward Cave ausztrál sztár, aki az wangarattai templom fiúkórusától a világhírig jutott. Mindig a régi, viszont mindig tud újat mondani.

(Papp László Budapest Sportaréna, Bp. XIV., Stefánia út 2.)

 

október 14. hétfő 19.00 Bryan Adams – koncert

A régi jó Bryan a világ egyik legjobb és legizgalmasabb előadójának hírében áll. 17 stúdióalbuma van, köztük utolsó lemeze, a So Happy It Hurts, amelyet amerikai és európai turnéja közepette most megmutat a régi és az új magyar közönségnek is.

(MVM Dome, Bp. IX., Üllői út 131.)

 

október 22. szombat 17.00 Kártyatrükkök, avagy változatok fafúvósokra

A Danubia Szalon új sorozata a zene emberre gyakorolt pozitív hatásait vizsgálja és bebizonyítja, hogy Mozart gyógyszerként hat. Közreműködik a Danubia kamarazenei formációja és a házigazda Eckhardt Gábor zongoraművész, zenepedagógus és ismeretterjesztő előadó.

(Danubia Szalon, Bp. III., Flórián tér 3.)

 

október 26. szombat 10.00 Danubia Zenekar – Hangfestett történetek Lackfi Jánossal

Lackfi János legfurább történetei hangfestéssel. Itt és most minden résztvevő zenekari taggá válhat, minden hangszert kézbe vehetnek a gyerekek, és megtanulhatnak titkos kódszavakat az írótól. Karmester és házigazda: Hámori Máté.

5 éves kortól ajánlott a részvétel.

(MomKult, Bp. XII., Csörsz u. 18.)

 

október 28. hétfő 19.00 Frank Carter & The Rattlesnakes – lemezbemutató

A Dark Rainbow a brit punk-rock banda új anyaga a 2021-es Sticky című album után, amely azonnal a brit toplisták élére került. Most ezt mutatják be nálunk is.

(Dürer Kert, Bp. XI., Öböl u. 1.)

 

október 31. csütörtök 19.00 Jaj, nagyi!

Orlaiék szívmelengető komédiája egy megértő nagymamáról és a lázadó unokájáról még mindig igen népszerű. Molnár Piroska, Rohonyi Barnabás és László Lili játssza, Szabó Máté rendezte.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

A mellékletet Karafiáth Orsolya, a Snoblesse Oblige-t

Artner Szilvia Sisso szerkesztette.

Neked ajánljuk

Négy év után jutott eszébe a leköszönő fideszes polgármesternek, hogy többmilliós jubileumi jutalom jár neki

Dávid Zoltán orosházi városvezető jegyezte a saját maga jutalmazásáról szóló előterjesztést. Ráadásul úgy, hogy az négy évvel ezelőtt lett volna esedékes. Az ellenzék szerint mindez elévült, így törvénytelen. Néhány szakértő dodonai véleményére támaszkodva a fideszes többség persze megszavazta az előterjesztést.