NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ

Snoblesse Oblige

  • Narancs
  • 2024. június 26.

Interaktív

Kultúra nyárra!

Mint aki otthonhagyta – mondjuk a / valamilyen papírt és visszafordul, / vagy keresi a kulcsot: kulcslyuka / tátong; vagy pénzt;

(Ferencz Győző: Eufória)

június 28. péntek 9.00   Válaszd a Gólemet! – a nagy adománygyűjtő nap

A Gólem Színház arra bátorítja nézőit, hogy töltsék velük a napot, így bővítve az Ezer Gólem Klubot! Az este hatig tartó program szerint lesz színházbejárás Borgula Andrással, GITT koncert, Óriás LeGólem építés és Burleszk Mozi, és a Gólem Kávézó finomságait is meg lehet kóstolni. Az Ezer Gólem Klub neve abból jön, hogy az ezer szó héberül segítőt is jelent. Azt az ezer embert keresik, aki „ezerkedik” velük, azaz támogatást nyújt.

(Gólem Központ, Bp. VII., Csányi u. 3.)

 

június 28. péntek 17.30 Tartuffe

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása, Kovács Nemes Andor, Kalmár Zsuzsa és Hajdú Tamás főszereplésével. A rendező: Ricz Ármin. Molière darabja a Magyar Színházak 35. Kisvárdai Fesztiváljának utolsó előtti napján látható.

(Kisvárdai Várszínház és Művelődési Központ, Kisvárda, Flórián tér 20.)

 

június 28. péntek 19.00 Berlin felett az ég

Indul a hat napig tartó Wim Wenders-sorozat a régi Örökmozgóban, azaz az Art+ Cinemában. Nem is találhattak volna jobb nyitó filmet az angyalok 1987-es berlini kalandjainál, másnap a Párizs, Texas lesz látható Harry Dean Stantonnal a főszerepben, június 30-án pedig A világ végéig, méghozzá a háromórás rendezői változata. A folytatásban: Az erőszak vége (július 1.); A Millió Dolláros Hotel (július 2.); zárásként, július 3-án pedig Wenders tavalyi filmje, a Tökéletes napok.

(Art+ Cinema mozi, Bp. VII., Erzsébet krt. 39.)

 

június 29. szombat 14.00 Nemzetek Fesztiválja: bemutatkozik Lengyelország

Immár hagyomány a Nemzetek Fesztiválja a Hunyadi téren, ami pontosan az, amit a neve sejtet. Lengyelország UNESCO világörökségi helyszínei címmel nyílik szabadtéri kiállítás, Deák Juli fuvolista lengyel kortárs zeneszerzők műveit játssza, de a Wacław Felczak Alapítvány nagykövete, Lévai Kamilla orgonaművész is fellép. Emellett lesz szubjektív élménybeszámoló a Kocsmaturistával, alternatív zenés program Maja Wanottal, sőt repülős bemutató is a LOT légitársasággal. A koncertek közül a Trio Obwi és a Moon Hoax nevű krakkói jazz-zenekar műsorára érdemes odafigyelni. Este kilenctől a Hunyadi téri kertmoziban Paweł Pawlikowski: Hidegháború című filmje látható.

(Hunyadi tér, Bp. VI.)

 

június 30. vasárnap 18.30 Koszika & the Hot­Shots – koncert

Koszika, azaz Koszorús Krisztina magyar, román és roma énekekkel vidítja fel a 44. Kaláka Fesztivál közönségét az utolsó napon. A koncertajánló szerint „népdalok gyökerétől a 21. század eklektikus elektronikájáig repít hétfős zene­karával, miközben Erdély gazdag, multikulturális hagyományát teszi jelen idejűvé”. Meglátjuk.

(Eger, Érsekkert)

 

június 30. vasárnap 19.30 Mészáros Zsolt Máté orgonakoncertje

A Junior Prima díjas orgonaművész és Liszt-kutató hozta tető alá immár második alkalommal a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztivált Liszt Ferenc kedvenc templomában. A fesztiválalapító Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és Antalffy-Zsiross Dezső műveit játssza, illetve egy saját művet, Koncertnyitány – Hommage à Kodály Zoltán címmel.

(Belvárosi főplébánia-templom, Bp. V., Március 15. tér)

 

június 30. vasárnap 21.00 Az idő marasztalása

Tájképek egy falusi írótól. A Forte Társulat egy éven át kutatta Józsa Tivadar, írói nevén Bodosi György szellemi hagyatékát a Balaton-felvidéki Pécselyen. Az idő marasztalása ennek a lenyomata. Életképek, történetek, karakterek egy falu éle­té­ből, Dresch Mihály lélekemelő zenéjével. Az előadás a VI. Óbudai Világzenei Hét keretében látható.

(Kobuci Kert, Bp. III., Fő tér, Zichy-kastély kertje)

 

július 3. szerda 21.30 Parno Graszt-koncert

A Kolorádó Fesztivál nyitónapján, az Era Nova Kamarazenekar után és az Elefánt monstre koncertje előtt muzsikál az egyik legeredetibb, legnépszerűbb, tradicionális cigányzenét játszó csapat. A fesztivál másnapján Duckshell, Platon Karataev, Krúbi és Hundred Sins; pénteken Dope Calypso, Hakumba, Deva, Co Lee és Carson Coma, az utolsó nap pedig Wavy, Sisi, Csaknekedkislány, Red Axes és Analog Balaton.

(Kolorádó Fesztivál, MZH Nagyszínpad, Nagykovácsi külterület)

 

július 4. csütörtök 10.00 JátszóCsütörtök a Ferenc téren

Július 4. és augusztus 8. között ingyenes programokkal várja a gyerekeket a ferencvárosi tér. Rosta Géza gyerekkoncertje jön az első napon, aztán 11-én a Magyar Népmese Színház adja elő Az aranyszőrű bárány című mesét, 18-án Molnár György szórakoztatja a kicsiket, 25-én a Zirano Színház Babszem Jankó című bábelőadása látható. Augusztus 1-jén a Batyu Színház adja elő Lábnyom című meséjét, 8-án pedig Danny és Béla mesekoncertjével zárul a gyerekeknek szóló kulturális programsorozat.

(Ferenc tér, Bp. IX.)

 

július 4. csütörtök  19.00 Thievery Corpora­tion – koncert

Eric Hilton és Rob Garza duója ismét visszatér. A washingtoni öregfiúk elektronikus zenéje dub, bossa nova, reggae vagy éppen trip hop ritmusokkal andalítja el a közönséget, és hamarosan megjelenő Sound Vagabond című albumukat is itt mutatják be.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

július 5. péntek 16.30 Duo Vocelino-koncert

Rohmann Ditta csellós és Szirtes Edina „Mókus” hegedűs műsorával nyílik az első és rendkívül sikeres „próbaszezon” után idén már rendes üzemmódban, három napig tartó Denagyvilág Fesztivál. Számos zenei műfaj mutatkozik be a jazztől a világzenén át a népzenéig, lesznek irodalmi és társművészeti programok. A nagyszínpadon a legnevesebb világzenei bandák hallhatók a Gypo Circustól a Parno Grasztig. A Régi-módi Jazz udvarban a New York-i Filharmonikusokkal is rendszeresen fellépő Lisztes Jenő cimbalomprojektje hallható, valamint Dresch Mihály és Borbély Mihály, illetve Németh Juci és G. Szabó Hunor. A tavalyi nagy sikerű Panoráma Színház az idén Dunakanyar Udvar néven várja a közönséget. Minderről bővebben a denagyvilag.hu oldalon.

(Mókuskert, Szigetmonostor)

 

július 5. péntek 19.00 Okos Viola-koncert a BakátsPénteken

Még egy ingyenes programsorozat a Ferencvárosban. Az első alkalommal Okos Viola, az Odd ID (Ethnofil), a Makám Quartet, és a Fuvalom Énekegyüttes énekese lép fel szólóban folk ihletésű, progresszív, szinte posztpop műsorával. Július 12-én Vázsonyi János szaxofonszólóit hallhatja a közönség, július 19-én pedig az Ádám Jenő Zeneiskola koncertjét. 26-án a Kéttamás duó, azaz Sólyom Tamás gitáros és énekes, valamint Tábi Tamás hegedűs és énekes lép fel. Augusztus 2-án Benkő Zsolt bluesgitáros játszik és mesél a bluesról. Az utolsó koncert augusztus 9-én lesz, amikor Ferencz Mari kedvenc popslágereit és saját dalait énekeli el, zongorán kísérve magát.

(Bakáts tér, Bp. IX.)

 

július 11. csütörtök 19.00 Beszélgetés Koncz Zsuzsával

A Dívák & Ikonok kiállítás programjában Karafiáth Orsolya beszélget az énekesnővel. Előtte, 17.30-tól tárlatvezetés Tápai Dóra zenepedagógussal. A londoni Victoria and Albert Museumból érkezett kiállítás a magyar dívák történetével kiegészítve látható, és e szavakkal harangozták be: „Beyoncé, Rihanna, Björk, Adele, Whitney Houston és még nagyon sok más meghatározó előadóművész személyes történetén – és eredeti fellépőruháin, jelmezein – keresztül a dívák rendkívüli erejét és kreativitását mutatja be az új időszaki tárlat.”

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

július 12. péntek 18.00 Carl Cox hybrid set. support: Nicole Moudaber, DJ Budai

Carl Cox az elektronikus zene úttörője, az acid house veteránja, a techno bajnoka és Ibiza királya. Ezúttal Budapesten csavar egyet a potméteren hybrid set elnevezésű műsorával, amelynek az a különlegessége, hogy dobgépet, szintetizátorokat és egyéb instrumentumokat is használ.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

július 13. szombat 20.00 Szabó Balázs Bandája: Csöndkabát

Irodalom és zene a Zsámbéki Nyári Színház színpadán. Az akusztikus esten vonósokkal kiegészülve keltik életre kedvenc költők verseit.

(Zichy-kastély udvar, Zsámbék)

  

július 18. csütörtök 19.00 Péterfy Bori & Love Band – koncert

A lassan húsz éve aktív csapat a tőle megszokott hatalmas elánnal nyűgözi le a közönségét. Nem véletlen, hogy Péterfy Borit Bödőcs Tibor egyszerűen csak a magyar Kill Billnek nevezte. Az előzenekar a Konyha lesz, a Szepesi Mátyás énekes-gitáros-dalszerző, Herr Attila basszusgitáros és Badics Márk dobos által 2010-ben alapított csapat, amelyben mindenki beszél konyhanyelven.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

július 19. péntek 16.00 Ónody Eszter, Juhász Gábor: Film-zene

A népszerű színésznő és az országosan elismert jazzgitáros duója nyitja az idei Művészetek Völgye fesztivált, műsoruk különleges program: dalok az életről, a szerelemről, a fájdalomról, az örömről, de Juhász Gábor átdolgozásában Karády Katalin örökzöldjeit is meghallgathatjuk, és visszatekinthetünk Eszter szerepeire is, a filmdalok segítségével. Persze ez csak egy a több száz program közül, a fesztivál július 28-ig tart, a nyitó­napon az Anima Sound System, a Blahalousiana, az Irie Maffia és a Quimby is fellép, de ők a Nagyszínpadon. Részletek a muveszetekvolgye.hu oldalon.

(Művészetek Völgye, Színház színpad, Templom, Kapolcs)

 

július 22. hétfő 20.30 Ivan and the Parazol – koncert

A Művészetek Völgyében a hétfő is ünnepnap, amikor a hazai posztrocksztárok is felszántják a színpadot. De lesz Dés László színházi koncert Básti Juli, Tóth Vera és Wunderlich József közreműködésével, a Cirque de Tókert színpadon Vigántpetenden, és Co Lee is fellép a taliándörögdi Lőtéren.

(Művészetek Völgye, Panoráma Színpad, Kapolcs)

 

július 28. vasárnap 18.30 Pánik, avagy férfiak az idegösszeomlás szélén

A Nézőművészeti Kft. előadása 16 éven felülieknek Mika Myllyaho drámájából a Művészetek Völgye zárónapján. A finn színházi élet egyik legfontosabb alkotójának darabja érzékeny és szórakoztató helyzetekben mutatja három igaz barát történetét.

(Művészetek Völgye, Színház Színpad, Művelődési Ház, Taliándörögd)

 

augusztus 2. péntek 19.00 Irie Maffia Beach Party

2004-ben alakult és rengeteg átalakuláson van túl, és egyre jobb a magyar könnyűzene reggae-dancehall sztárcsapata, a remek énekesnővel, Senával.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

augusztus 4. vasárnap 16.00 Farkasházi Réka és a Tintanyúl – születésnapi koncert

A Pöttömkert Események visszatérő zenekara megünnepli nagykorúvá válását, ugyanis Rékáék 18 éve indultak kalandos útjukra. Ennek örömére adnak nagyszabású koncertet olyan vendégekkel kiegészülve, mint Bánsági Ildikó, Beck Zoli, Bereczki Zoltán, Csemer Bogi, Csorba Lóci, Geszti Péter, Malek Andrea, Puskás Peti, Zentai Márk.

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

augusztus 16. péntek 19.00 Parov Stelar-koncert

A zenekar egyedülálló show-val és új zenékkel érkezik. Azt ígérik, hogy „a Parov Stelar evolúciójának lehetünk szem- és fültanúi ezen a felejthetetlen estén”. Megáll az ész!

(Budapest Park, Bp. IX., Fábián Juli tér 1.)

 

augusztus 24. szombat 19.00 Medveles

Muszáj-e az apának a fiút irányítani? Ki a hűséges és ki a hűtlen? És melyik családhoz? A közöshöz? A sajátjához? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat Lackfi János darabja. A Zsámbéki Nyári Színház színpadán Őze Áron rendezésében Csiby Gergely és Marton Róbert játszik.

(Zichy-kastély udvara, Zsámbék)

 

augusztus 28. szerda 20.30 Dzsúdló-koncert

Kezdődik és augusztus 31-ig tart a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN). Juhász Márton – ez Dzsúdló igazi neve – fellépése egy a sok közül, hiszen a sorban következik többek közt Zara Larsson, Armin van Buu­ren, Kamrad, Azahriah, a Halott Pénz, Majka és a Bagossy Brothers. A fesztivál BP Nagyszínpadán mindennap a Hangfoglaló Program feltörekvő tehetségei indítják a bulit, az Aréna pedig délutántól hajnal 5-ig ontja a programokat olyan nevekkel, mint Solére, Lil Frakk, Bongor, Ajsa Luna, az Analog Balaton, meg Ganxsta Zolee és a Kartel. Az SZTE színpadon mások mellett a Bohemian Betyars, a Csík Zenekar, a Hiperkarma, a Csaknekedkislány, a Bëlga szerepel. Aki a részletekre kíváncsi, figyelje a szin.org honlapot.

(Szegedi Ifjúsági Napok, Borsodi Nagyszínpad, Szeged, Középkikötő sor 1–3.)

A mellékletet Karafiáth Orsolya, a Snoblesse Oblige-t Artner Szilvia Sisso szerkesztette.

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Helyreigazítás

  • narancs.hu

Helyreigazítás a 18 milliárd forintos kárértéknél állt meg a nyomozás a pünkösdi egyház ügyében című cikk miatt.