Tévé

Tóthék

Tóth János

Interaktív

Mucsi Zoltán figurája, úgymond, kinőtt a Munkaügyek című sorozatból, és így aztán saját szériát kapott: a spin-off nemzetközileg oly elterjedt jelensége, lám, megjelent a magyar televíziózásban is.

Rokonszenvező modorban ilyesformán értelmezhetjük a Tóth János című új sorozat megszületését, és ha a producer, azaz Kálomista Gábor személyének nem is, de az alkotók jelentős részének azért kijár az efféle megelőlegezett szimpátia. Kijár a Munkaügyek gyengéinek alapos ismeretében, de alighanem még az első epizód megtekintése után is, noha az előző sorozat néhány, idővel krónikussá vált gyermekbetegsége, mi tagadás, itt már helyből felütötte a fejét.

Mucsi Zoltán mint rekedt-sunyizós lúzer persze most is hatásos alak, és az ide már készen hozott fancsali balfácánság határozottan rejt még magában színészi potenciált. Az alkotóknak éppen csak előnyös szituációkba kellene belehelyezni és hozzá megfelelő szöveggel ellátni Mucsit, ám ez elsőre még csak a történet szűk felében-harmadában sikerült. A nyitójelenet például egészen ígéretesnek tűnt: a címszereplő óvatlanul rányit tisztességben megszőkült édesanyjára (Csoma Judit), aki épp az orvosával (Kőszegi Ákos) – egyszersmind Tóth hajdani osztálytársával – enyeleg, majd kellő abszurditással hármasban megbeszélik az „anyuka” szerelmi életét, testi vágyait. Csakhogy a néző furcsa egy szerzet: kizárólag a szemének hisz. Márpedig Csoma ránézésre és az anyakönyv szerint is ugyanabba a korosztályba tartozik, mint két jeles férfikollégája, s Mucsinak így legfeljebb a nővére lehetne (sőt, szemre inkább csak a húga), és nem az édesanyja. Ettől a ténytől pedig éppúgy nehéz elvonatkoztatni, mint attól, hogy Tóth új lakótársa, a vidékről egyetemistának felköltöző unokaöcs, Balázska (Csémy Balázs) már láthatóan ugyancsak kinőtt a diákkorból.

Litkai Gergelyék mindenesetre ebben a sorozatnyitó epizódban is elhelyeztek néhány remek, több közepes és jó pár egészen vacak mondatot. A legelső csoportba sorolhattuk például a dörmögő Szabó Simon által játszott pszichológus társkeresésre sarkalló tanácsát, melyet az állását elvesztő Mucsihoz intézett: „nem árt, ha az élet más területein is érik kudarcok”. A közepesek sorából vétetett Mucsi reakciója Balázska gyógyszerészi pályaválasztására: „az szép, én is szedek gyógyszereket”. Míg az elfelejtendően gyenge bemondások közül idézhetjük az „idős” anya jellemzését „ifjú” kedveséről: „betömi a családunkban tátongó űrt”.

Jobb-rosszabb mondatok és poénok elegyét persze szinte bármely sitcomból citálhatnánk, ámde az már mondhatni Litkai-specifikus probléma, hogy az ambiciózus indításokat jószerint következetesen elejti az írógárda. Így aztán a kidolgozási szakasz majd mindig ellaposodik, akárcsak a Munkaügyek megannyi epizódjában, ami ebben a koncentráltabb, lévén egy szálon futó új vígjátéksorozatban csak még feltűnőbb fogyatékosságnak bizonyulhat. Ebből következhetett az is, hogy egyetlen 26 perces epizódban mindjárt vagy négy olyan patront kényszerült gyors ütemben ellőni a debütáló sitcom (mint amilyen pl. a groteszk társkeresős randi vagy épp a fentebb említett nyitójelenet volt), amely invenciózusabb anyagkezelést és nagyobb teret érdemelt volna. Igaz, mondhatnánk, hogy a legelső epizód éppenséggel kedvcsináló gyanánt dobott be ennyiféle ötletet – tüntetően elnagyolt kidolgozással. Úgy legyen!

Duna Tv, március 9.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.