Befűtöttek odafenn

Egy időre véget ért a korábbi, meteorológiai szempontból izgalmas – bár sokak (például a jégkárosultak) számára kétségtelenül túlzottan is változatos – időszak, de unatkozni, szigorúan klimatikus szempontból szemlélve a dolgokat, ezután sem fogunk. Egy szép és annál is kiterjedtebb anticiklon üli meg Európa nagy részét (középpontja most éppen a Fekete-tenger nyugati partjai mentén található) – ez a gigantikus szárító az óramutató járásának megfelelően délnyugat felől csak úgy pumpálja hozzánk a forró, száraz, afrikai (szaharai) eredetű levegőt. E magas nyomású rendszer kevés teret enged más, esetleg kicsit érdekesebb légköri komplexumoknak – mindenesetre ettől északra, Skandinávia felett ugyan egy ciklon tartózkodik, ám ennek hidegfrontja csupán a lengyelországi foci Eb helyszínein okozott záporokat, zivatarokat (előoldalán viszont dől a meleg a Kárpát-medencébe). Minő pech: Európa keleti peremén is ólálkodik egy töltődő ciklon, melynek Kelet-Ukrajnába visszanyúló okklúziós frontja meg az általa gerjesztett zivatarok miatt mostanában kissé komplikált volt a festői Donyeckben focizni, pláne meccsre járni…

Nálunk azonban egyelőre semmi jele efféle eseményeknek – mondjuk az is igaz, hogy talán már csak pár napot kell várni arra, hogy visszatérjenek kedvenceink, a nyári zivatarok. Viszont addig (sőt talán az után is) kánikula vár ránk – mind több helyen másodfokú (narancs), sőt idővel harmadfokú (piros riasztással járó) hőségriadóval. Előbbit akkor rendelik el, ha a napi átlaghőmérséklet 25 fok felett alakul – utóbbinál ugyanez a határérték már 27 fok. Ilyenkor a hőmérő napközben 35 fok körüli vagy a feletti értékeket mutat, miközben éjjel sincs kevesebb 20 foknál. Hőszigeteken belül, azaz nagyobb városokban, pláne azok belvárosában ez az érték 25 fok körül is alakulhat, vagyis már éjszaka sem lehet rendesen felfrissülni. Nos, ilyen sztereotip módon telik majd el a hétfő, a kedd, a szerda és az ország igen jelentős részén a csütörtök is – ám ekkor valami változás azért elkezdődik. Északnyugat illetve nyugat felől, alkalmasint egy közelebb settenkedő ciklon áramlási rendszerében labilisabb, nedvesebb levegő érkezik, s ennek hatására már csütörtök késő délutántól kezdve, pláne pénteken sokfelé várhatók záporok, zivatarok – kezdetben főleg az ország északi felén (például az ottani hegyekben), illetve a Dunántúlon (és bizony: akár a főváros környékén is). Az Alföldet inkább csak péntekre virradó éjjel, illetve másnap, akkor is módjával érik el a hűsítő zivatarok. S bár lehet, hogy ilyen klímában jólesik egy kis jég, de ezt talán nem az égből várná az ember. A hőmérséklet a zivataroktól érintett részeken már csütörtökön 30 fok alá csökkenhet, délen és keleten, főképpen az Alföldön marad és csak kismértékben enyhül a hőség. Az igazság és szubjektív hőérzetünk szerint még ennél is kisebb mértékű enyhülést fogunk tapasztalni, mivel a páradús meleg levegőben nő a fülledtség – no de ez kell ahhoz, hogy éltető táplálékra leljenek a mind jobban növekvő zivatarcellák.

A természet párásít

Hétfőn derekas melegben verítékezhetünk: délután 31–34 fokos csúcshőmérséklet mellett szikrázó napsütés vár ránk. Hajnalban 14–20 fokig hűl a levegő (városokban csak 20 fok közelébe), s másnap, kedden 32–35 fokos csúcsokra számíthatunk – megint csak szikrázó napsütés, alig felhős égbolt és csekély légmozgás mellett. Szerdára virradóra 15–21 fokos minimumok mellett kötelező a szellőztetés – pláne, hogy aznapra már 33–36 fokos tikkasztó hőség köszönt be. Nagyjából ugyanez vár ránk csütörtökön is (persze ekkor hajnalban megint egy kicsivel kevésbé hűl le a levegő), de akkor előbb északnyugaton, majd északon (sőt az északkeleti vidékeken is) várható már egy-egy zápor-zivatar, melyek éjszakára is a vendégeink maradnak (ekkor már az ország középső részén és keletebbre is megdördülhet az ég).

Pénteken kezdetben még csak északon-északnyugaton várható további konvektív csapadék – ami nem jelenti azt, hogy itt nélkülöznünk kéne a napsütést: a zivatarcellák ahogy jönnek, úgy mennek is. A nap első felében az ország déli kétharmadán derűs idő várható – de azután ott is kipattanhatnak zivatarok. A nagy meleg mindenhol enyhül, de csak északon mehetünk 30 fok alá – délen még mindig 30 fok feletti maximumok várhatók. A hétvége első éjszakáján megint nem lehet kizárni egy-egy zivatart, ekkor már az ország keleti felén sem – gondoljunk erre is, amikor szórakozni, meccset nézni indulunk. A fülledt és továbbra is igen meleg (illetve csak egy árnyalattal enyhébb) idő hétvégére is jellemző lesz: azon belül szombaton továbbra is északon (s részben Közép-Magyarországon) várható nagyobb eséllyel csapadék, és itt lesz a hűvösebb is, ami még mindig bőven 25 fok feletti maximumokat jelent – délen harminc fok feletti értékeket mérhetünk ekkor is. Vasárnap hajnalra már egy kicsit jobban lehűl a levegő – no, fázni ekkor sem fogunk, de legalább eredményesebb lesz a szellőztetés. Ezt követően egy árnyalattal hűvösebb, de még mindig elég izzasztó (ráadásul északnyugatról délkelet felé egyre melegedő), s néha azért záporos-zivataros idő vár ránk.

Végezetül ügyeljünk arra is, hogy a napsugárzás nemcsak melegít, de égetni is tud: a derült égen látszólag akadálytalanul (valójában persze így is erősen megszűrve) jutnak át a bőrnek nem túl kellemes UV-B sugarak. A Nap égi pályája során ezen a héten jár a legmagasabban: idén június 20., péntek a nyári napforduló napja, ezt követően a napsugarak beesési szöge is kicsit csökkenni fog, de ezt nyár végéig olyan nagyon nem vesszük észre. Ahogy az sem lesz még feltűnő, ahogy napról napra egy kicsit megnyúlnak az éjszakák, s ezzel együtt rövidül a nappalok hossza.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?