Enyhe, szeles, vizes – Időjárás a héten

A héten több fokkal melegebb lesz az ilyenkor szokásosnál. A ritka éjszakai fagyok, erősebb fuvallatok és a visszatérő esők csak apróbb kellemetlenségnek tűnnek.

Az utóbbi napokban (múlt heti prognózisunknak engedelmeskedve) jelentősen megenyhült az idő – s a rendelkezésünkre álló rövid és középtávú előrejelzések tanúsága szerint úgy tűnik, e tendencia nem változik meg az eljövendő 10 napban sem. Az enyhülésnek természetesen némi ára is van: mivel Európában tartós nyugat-keleti áramlás alakult ki, megnyílt az út az atlanti ciklonok előtt a kontinens belsejébe. Ezek előrenyomuló hidegfrontjai azután szépen hullámot vetnek a mediterrán térségben: a róluk lefűződő peremciklonok pedig sorra-rendre a Kárpát-medence felé veszik az irányt. Egy ilyen mediterrán eredetű légörvény távozik tőlünk hétfő délelőtt – hogy késő este már be is fusson a következő.

Ez már makacsabb szisztémának mutatkozik, hiszen nem csak a keddre virradó éjszaka, de kedd is erősen csapadékosnak tűnik, ráadásul az ország nagy részén alighanem még szerdán is a felhőké és az esőké lesz a főszerep. Az elvonuló rendszer mögött egy árnyalattal hűvösebb, de szárazabb levegő érkezik: ez a hét közepétől pár napra a lokális éjszakai fagyok visszatérését okozza – főleg a Dunántúlon és az északi országrészben. Napközben azonban napos, enyhe időnk lesz: némileg már érezhetjük a napsütés erejét is, ráadásul napról napra mind később (a héten már délután öt óra után) nyugszik le a nap. Hétvége felé ismét fordul a kocka: megint délnyugati (később nyugati) áramlás alakul ki, ezzel enyhe, de valószínűleg nedves levegő áramlik fölénk, és főleg pénteken, továbbá a hét utolsó napján (akkor késő délutántól, kora estétől) most még bizonytalan mennyiségű eső is várható – szombattól átmenetileg az éjszakai fagyoknak is búcsút mondhatunk. Most úgy tűnik, a jövő héten sem tér vissza a kemény tél – ha más hírek érkeznek, ígérjük, megosztjuk önökkel!

Napról napra

Hétfőn már délelőtt elvonulnak a maradék felhők is, s szinte egész nap kellemesen napos idő lesz. Délutánra a Dunántúlon megerősödik (Sopron környékén kifejezetten erős lesz) a délkeleti-déli szél. A napi csúcshőmérséklet 8 és 12 fok között alakul. Már késő este beborul, s keddre virradó éjjel mind több helyen várható eső: előbb a nyugati és a középső országrészben, hajnalban már az Alföldön is. Hajnalban sem lesz kevesebb 3, 6 foknál, kezdetben az Észak-Dunántúlon erős lesz a délkeleti szél. Kedden napközben is sokfelé várható eső, főleg a Dunántúlon, az északi és a középső országrészben – a Tiszántúlon viszont alig. Várhatóan itt lesz a legmelegebb, sokfelé 15 fok körüli csúcsértékekkel – máshol 8–12 fokos maximumok lesznek. A Dél-Alföldön még a déli, a Dunántúlon és a középső országrészben már az északnyugati szél élénkülhet meg. Szerdára virradó éjszaka a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és északkeleten újabb esők várhatók – ugyanakkor az ország délkeleti negyedében és a Tiszántúlon szinte semmi. Fagyni sehol se fog, a minimumok 1 és 5 fok között alakulnak.

Szerdán napközben zömmel felhős idő lesz – késő estig sokfelé további esőkkel (viszont a Tiszántúlon néha kisüthet a nap is). A Dunántúlon és a főváros környékén az északi, északnyugati, az Alföldön a keleti (délután, a déli régióban a déli, a szél fordulásával a délnyugati) szél erősödhet meg (helyenként erősebb lökésekkel). Délután 5–10 fokos csúcsértékek lehetnek, késő délutántól a Dunántúl felől megindul a felhőzet felszakadozása. Csütörtökre virradó éjjel még a középső országrészben (így Budapest környékén), és a keleti országrészben (például a Tiszántúlon) lehet további eső. A felhősebb keleti és középső tájakon fagypont fölött maradhatunk, a Dunántúlon, főleg annak nyugati részén általában 0, –4 fok várható reggelig. Az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén erős lehet az északnyugati szél. Csütörtökön napközben változóan felhős, de dominánsan inkább napos idő lesz – főleg délelőtt északkeleten viszont további kisebb esőre lehet számítani. Ehhez 6–11 fokos délutáni hőmérsékletek társulnak. Legfeljebb a Dunántúlon lehet élénkebb délnyugati irányú légmozgás.

Péntekre virradó éjjel délnyugat felől erős felhősödés kezdődik. Legfeljebb északkeleten, ott is csak foltokban fagyhat – máshol 0 és +4 fok közötti minimumértékek lesznek kora reggelre. A nyugati országrészben fújhat élénkebb délnyugati szél. A Dunántúlon már az éjszaka első felében előfordulhat eső, hajnalban a középső országrészben, így a főváros környékén is esni fog, reggelre a csapadékzóna eléri az Alföldet - viszont délelőtt már csak a déli (és néhol a keleti) határ mentén várható újabb eső. Délután az északkeleti országrészben esős, máshol változóan felhős is várható, de az évszakhoz képest enyhe, 5-10 fokos csúcsértékek várnak ránk. Napközben sokfelé élénk, a középső országrészben (így a főváros környékén) kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni. Szombatra virradó éjjel ismét többfelé fagyhat:  +2 és -3 fok közötti minimumokat mérhetünk, a Dunántúlon pedig az éjszaka első felében kifejezetten élénk délnyugati szelet tapasztalhatunk (a szél hajnalra csendesedik és irányt vált). Szombaton kezdetben változóan felhős, napos, ámde főleg a nyugati országrészben erősen szeles idő lesz (a légmozgás délkeleti irányú lesz, mely késő estére délnyugatiba vált). 8 és 13 fok közötti csúcsértékek várhatók: a déli-délnyugati országrészben lesz a legmelegebb.  Késő este északon, északkeleten erős felhősödés kezdődik. Vasárnapra virradó éjjel is az ország északkeleti harmadában lesz felhősebb az égbolt - délnyugaton viszont derült éjszaka várható.  Reggelre 1, 6 fokig hűl a levegő. A hét utolsó napján kezdetben inkább napos, derűs, igazi kirándulóidőnk lehet. A maximum-hőmérsékletek északon 10, délen 15 fok körül alakulnak. Késő délutántól a Dunántúl nyugati és északi részén már csapadék is várható.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.