Intsünk búcsút a strandnak!

Lassan ideje mérleget vonni: a mostani nyár igazán hosszú, meteorológiai eseményekben gazdag, jórészt átlagon felüli meleg és a várakozásokat alulmúlóan száraz volt – a tavalyi aszályos év után nem hiányzott egy újabb. Ehhez persze nem árt definiálni, miről is beszélünk: a meteorológiai nyár, bár statisztikailag (úgy nagyjából…) követi a kalendáriumi három hónapos évszak határait, de néha jelentősen túl is nyújtózik rajtuk – erre is, arra is. A Nap látszólagos égi pályájának adatai alapján kijelölt csillagászati nyár (ez ugye idén június 20-án kezdődött és szeptember 22-én zárul) figyelembevételét a pontos, éghajlati formációkon alapuló szakaszhatárok kijelölése szempontjából zárójelbe tehetjük – habár tudjuk: az évszakok váltakozásának alapvetően asztronómiai okai vannak. A 30 fokot közelítő, pláne azt túllépő meleg napok beköszönte jóval megelőzi a nyári napfordulót, de az utószezon is lezárul hetekkel az őszi napéjegyenlőség előtt. Ne felejtsük: idén például az első igazán ütős, napokon át 30 fok feletti csúcshőmérsékleteket és megannyi rekordot hozó meleg periódusa április utolsó napjaiban kezdődött.

S hogy heti prognózisunkra térjünk: a szerdán érkező hidegfront viszont az idei meteorológiai nyárnak vet véget – a későbbiekben igen valószínűtlen, hogy hosszú napokon át 30 fok körüli csúcshőmérsékletek mellett zárhassuk emlékeink közé a meleget, készülve a közelgő hűvösebb (utóbb már didergős) napokra. Mindenesetre ez a hét már nagyobbrészt az őszről fog szólni, s végül igazi szeptemberi kirándulóidővel zárul. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a hét első két és fél napján még zavartalan déli áramlás biztosítja az igencsak meleg (naná: szubtrópusi, sőt afrikai eredetű) levegő utánpótlását. Az viszont már e hónapra jellemző, hogy az igazán meleg órák száma korlátozottabb, hamarabb megkezdődik a hőmérséklet csökkenése (és már este 7 körül le is megy a nap…), az éjszakák pedig továbbra is frissítően hűvösek lesznek. A fenti szituációt elősegítő magas nyomású gerinc elmozdulása/leépülése szerdán utat nyit az atlanti frontrendszereknek: ekkor már napközben elér minket egy persze még bizonytalan mennyiségű csapadékkal járó hidegfront, amely késő délutánra, de legkésőbb kora estére a Dunánál tart majd. A csapadékot hozó hullámzó frontálzóna felettünk le is lassul – araszolva-meanderezve egészen csütörtökről péntekre virradó éjszakáig, péntek reggelig meghatározza a Kárpát-medence időjárását. Ennek következtében a csütörtök kifejezetten hűvös és nedves lesz – ez azért nyújt némi reményt arra, hogy hazánk számos kiszikkadt tája végre méltó, bár még korántsem elégséges csapadék-utánpótláshoz jusson.

A front távozása után, pénteken még egy kicsit mindig hűvös idő várható – azután szombaton, vasárnap már a sokévi átlagnak megfelelő, felhős-napos, ritka, futó záporokkal kísért őszi időnk lesz. Mivel a fronttal járó csapadék és a szerdától feltámadó szél kimossa-kitisztítja a Kárpát-medence levegőjét, s kisöpri féltett pollenkincsünk egy részét is, így talán a korábbinál többen merészkedhetnek a szabad természetbe – nagyobb adag antihisztamin-tabletta bevitele nélkül is! Vigyázat: az idei pollenszezon ezzel nem zárul le – még heteken át folytatódik rendületlenül, s csak lassan finomul a kín.

Szerda ablakában csütörtök ül

Hétfő még a méla nyári unalom jegyében zajlik: kora délutánra szinte mindenhol 30 fok közelébe, sőt néhol kicsivel a fölé emelkedik a hőmérséklet – estére már kellemes, kerthelyiségbe csábító 20–25 fok várható –, hajnalban viszont csak a nagyvárosi hőszigeteken, vízpartokon marad meg 15 fok felett a hőmérséklet. A keddre nem is érdemes sok szót vesztegetni – mindenben másolni fogja a hétfőt. Szerdán azután már a nap első felében felvonul határaink mentén az évszakváltást hozó hidegfront felhőzete – az északnyugati régióban talajszinten már korábban is kapnak belőle ízelítőt, így ott, főleg a hátár menti területeken, pár fokkal hűvösebb lehet, de az ország nagy részén e napon is marad a 30 fok! A konvektív jellegű csapadékkal (záporokkal, zivatarokkal) és szélerősödéssel járó frontátvonulás késő délutánra, illetve kora estére a Dunáig és Budapestig jut – a pontos menetrend kiszámításához, ronggyá ázás elkerülésére tessenek majd a radarképet figyelni! Az útközben lelassuló és hullámot is vető frontrendszer összességében több mint egy (inkább másfél) napig felettünk időzik majd. Csütörtökre virradó éjszaka és napközben is sokfelé okoz majd (hol intenzív, konvektív jellegű, hol csendesebb eső formájú) csapadékot, a légmozgás is élénk lesz, s az ország nagy részén mindössze 15–20 fok (nyugaton néhol még annyi sem) várható. Kelet-Magyarországon ennél még melegebb lehet, hiszen oda csak napközben ér el a front felhőzete és a mögötte a Kárpát-medencébe özönlő hűvösebb levegő: a Tiszántúlon a nap első felében mérhetnek még 25 fok feletti csúcsértékeket is, de azután ott is visszaesik a hőmérséklet, ráadásul ez az átmeneti felmelegedés táplálhatja a kipattanó zivatarokat is. Igazából péntekre virradó éjszaka (annak is a második felében) állhat el mindenhol az eső, a hajnal pedig többnyire hűvös lesz: érdekes módon éppen ott lesz kissé enyhébb, ahol még mindig felhők borítják az eget. Pénteken változóan felhős-napos idő és 20 fok körüli, néhol kicsivel az alatti csúcshőmérsékletek várhatók (mondjuk 16 és 21 fok körül szóródva), s a megint csak hűvös hajnal után még szombaton is csak kevés helyen érheti el a napi maximum a 25 fokot (inkább 22-23 fokos felső határérték lesz a jellemző), miközben északon futó záporok is lehetségesek. Vasárnap ehhez képest még vissza is eshetnek a mért nappali maximumértékek – köszönhetően egy gyenge hidegfrontnak. A jövő hét a távlati prognózisok szerint alapvetően csendes, kezdetben átlagos, majd azt pár fokkal meghaladó hőmérsékletű időt hoz (ehhez lassan már a 24-25 fok is elég), s legalábbis annak első felében további kiterjedt csapadék sem várható.

Figyelmébe ajánljuk