Novemberi esők – időjárás a héten

A hét eleje határozottan csapadékos lesz, majd átmenetileg szárazabb idő várható. Eső után jön a makacs őszi köd, de még messze a tél.

Tegyük össze a kezünket: végül is pont ilyen őszt szerettünk volna. Olyat, ami – leszámítva az október eleji hűvös, kezet a konvektor gombjára tapasztó epizódot – jóval enyhébb, mint a sokévi átlag, amikor sokat kirándulhatunk, kiélvezve mindazt, amit a meleg színekben tomboló természet ilyenkor kínálhat. S bár azért időről időre csapadékkal terhes, kövér felhők kúsztak be az égre (s mert ezek nélkül az ősz sem lenne ősz…), eddig megúsztuk a napokig tartó, csapadékos, borongós, sztereotip módon őszies napokat.

S közben észre sem vettük, hipp-hopp! november lett, ami annyit tesz: lassan befelé megyünk a télbe, ám ezt ezen a héten még kevéssé fogjuk észlelni. Habár vége a múlt heti, sokfelé megint 20 fokot ostromló csúcshőmérsékleteknek (egészen pontosan ez az igazán meleg idő hétfőre-keddre visszaszorul az ország délkeleti peremére), de azért a továbbiakban sem lehet panaszunk a hőmérőre. Még akkor sem, ha tudjuk: már múlt hét szombattól-vasárnaptól kezdve s egészen csütörtök reggelig jóval csapadékosabbra fordult időjárásunk. Ebben természetesen régi barátunk, a mediterrán peremciklon a főszereplő, mely keddre virradóra érkezik az Adria irányából, és bőséges levével hinti be a hegy-völgyeket s a rónákat. Ezt a vasárnap hozzánk is beütött hidegfront nyomában mélyen délre, a Földközi-tenger középső medencéjébe áramló hűvös és az ott talált enyhe-nedves levegő keveredése generálja, majd a rendszer északkelet felé halad – szórakoztatásunkra. Azután hét közepétől nyugalmasabb idők jönnek, s néhány napig szárazabbak is. Pechünkre hétvégén fordul ismét csapadékosabbra egy újabb nedves levegőt szállító frontrendszernek köszönhetően. Jövő hét kedden azután (s ezt még a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság mellett állíthatjuk) talán az eddiginél jóval hidegebb levegő is érkezhet. De csitt! Erről szó se essék, hiszen ezen a héten ritka vendég lesz nálunk a 0 fok is. Ahogy a szerda hangsúlyos kivételével az erős szelet is megússzuk – nem úgy, mint Nyugat-Európa, mely a hét legelején két egymást követő, extrém alacsony légnyomású viharciklont is kap „ajándékba”. A másodiknak ráadásul a szokásosnál is délebbre halad a pályája, ezért  hétfőn Francia- és Németország (no meg a Benelux régió) túlnyomó részén gerjeszt erős, sokfelé orkánerejű szélvihart.

Lesz esőszünet

Hétfőn borult, sokfelé továbbra is esős időnk lesz: előbb a Dunántúlon, majd mindinkább az északi és keleti országrészben várható ismétlődő eső (ebből a főváros környéke sem marad ki). A déli irányú légmozgás nem lesz túl intenzív, a csúcshőmérséklet pedig az ország túlnyomó részén csak 10 és 15 fok között alakul, de a délkeleti határszélen simán lehet 17-18 fok is. A keddre virradó éjszaka továbbra is esős időt hoz, ráadásul délnyugat felől újabb nedves léghullámok érkeznek a mediterrán ciklon áramlási rendszerébe. A felhős időben viszonylag enyhe lesz a hajnal, a reggel: 8–13 fokos minimumoknál nem lesz kevesebb. Kedden szinte egész nap esős, borongós idő várható. Délutánig (akkor azért ide is megjön az eső) megint csak az ország délkeleti csücske maradhat ki az áldásból – itt 16–18 fok is lehet, máshol, az ország túlnyomó részén inkább 9 és 14 fok között alakulnak a maximumok. Kora este nyugat felől szűnik a csapadékhullás – éjfél után már csak a Tiszántúlon várható eső, majd hajnalra ott is szépen eláll. Ahogy kiderül, feltámad a nyugati szél is – hajnalban már csak 4–9 fok lesz. Szerdán kora reggeltől azután újabb nedves légtömegek érkeznek, ezúttal nyugat felől: a Dunántúlon már a reggel is esős-borongós lesz, délelőtt azután az ország szinte minden tája megkapja a magáét (északon még zivatar is lehet!). Napközben 10–15 fok várható, ám ezt az erős nyugati szélben ennyinek sem érezzük. Csütörtökre virradó éjjel változóan felhős, főleg északon és keleten továbbra is esős, szeles időben, erősödő ködhajlam mellett 3 és 8 fok közötti, kissé csípős hőmérsékletek várnak ránk.

Csütörtökön délelőtt északkeleten még lehetnek esők, napközben sokfelé csak lassan enyésznek el az éjszaka keletkezett, kiterjedt ködmezők. Ahol megmarad ez a talaj menti felhőzet, ott 10 fok sem lesz, máshol változóan napos-felhős, de száraz időben, 10 és 17 fok közötti hőmérsékletek várnak ránk. A kezdetben még erős északnyugati szél napközben sokat mérséklődik, iránya délnyugatira vált. Péntekre virradóan ködös-párás, többnyire felhős időben 3 és 8 fok közötti minimumok lesznek. Pénteken napközben sem változik ehhez képest az időjárás jellege: párás, ködös, túlnyomórészt felhős, de csapadékmentes időben többnyire 9–16 fokig emelkedik a hőmérséklet (a Dél-Dunántúlon lesz a legmelegebb).

Szombatra virradóan marad a ködös-párás (elszórtan esős) idő, és 3–10 fokos minimumok lesznek. Napközben azonban fokozódik a felmelegedés: 11 és 17 fok közötti maximumértékekkel. Többnyire felhős, ritkán napos, néhol esős (délelőttől késő estig egy csapadéksáv mozog az országon át északi irányban) és sokfelé makacsul ködös idő várható. Vasárnapra virradóra délnyugat felől újabb nedves léghullámok érkeznek, s ennek következtében a nap első fele borult, esős időt hoz, majd délnyugat felől kiderül és átmenetileg meg is enyhül (sokfelé 15 fok feletti maximumokkal). Késő délutántól azonban nyugat felől befut az újabb hullámzó frontrendszer, amely sok-sok csapadékkal kecsegtet minket.

Figyelmébe ajánljuk