Megint hatalmas tűz pusztít a csernobili zónában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. június 5.

Katasztrófa

A lángok azon a területen csaptak fel, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje.

Tűz ütött ki a csernobili zónában lévő Vörös-erdőben, azon a területen, ahol a legmagasabb a radioaktivitás szintje – közölte kedden az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

Viktorja Ruban, a katasztrófavédelem Kijev megyei részlegének a helyszínen tartózkodó sajtófőnöke elmondta, hogy a tűz egyelőre legfeljebb 10 hektár erdőterületet érint. Kisebb gócokban lobbant fel, de egymáshoz közel. Az oltásban jelenleg 120 tűzoltó vesz részt 29 technikai eszközzel, továbbá egy repülőgép és egy helikopter. 
A lángok a zóna közepén fekvő Kopacsi falunál csaptak fel. Ennek a településnek a csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset után minden lakosát evakuálták, az összes épületét ledózerolták, csak a falu óvodája maradt meg. A sugárzás szintje az atomerőműtől mintegy 8 kilométerre nyugatra lévő területen olyannyira megemelkedett, hogy az addig zöld fenyőerdő fái vörösesbarna árnyalatúvá váltak, innen kapta a nevét a Kopacsi melletti erdő. Ez a terület máig a tiltott zóna legszennyezettebb része.
Ruban a radioaktivitás szintjével kapcsolatosan azt mondta, hogy az a területen eleve magas, de stabil, azaz növekedést eddig nem mértek. Hozzátette, hogy a tűzoltók biztonságának szavatolása érdekében a szakemberek folyamatosan mérik a sugárzási szintet a területen.

Kollégánk két évvel ezelőtt jár a helyszínen, helyszíni beszámolóját itt olvashatják el:

„Csernobilnál jobb helyet el sem tudtam képzelni" – 30 éves a történelem legnagyobb nukleáris balesete

Pripjaty, a zóna, Szlavutics és Kijev. A helyszínen térképeztük fel a legnagyobb atombaleset következményeit, és azt, hogy egyesek miképp próbálják meg átfogalmazni Csernobilt. Zaliszja apró falu a Zóna területén. A házak romosak, a kerteket fák nőtték be, az egykori utakat bozótos nyeli el, csak néhány ösvény mutatja, hogy néha emberek is mozognak itt.

 

 

Lead-kép: MTI/EPA/Pool/Andrev Kravcsenko - Erdőtűz Csernobil környékén 2015-ben

Figyelmébe ajánljuk