Pünkösdkor leégett a pünkösdiek imaterme

Katasztrófa

Odavesztek a romániai vendégmunkásokból szerveződött zákányszéki gyülekezet értékei.

A pünkösdi hétvégén meggyulladt a Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken a Magyar Pünkösdi Egyház József Attila utcai gyülekezeti terme.

A tűzoltókat május 20-án, hétfőn 2 óra 48-kor riasztották. A Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Molnár Krisztina főhadnagy a Narancs.hu kérdésére azt írta, négy hivatásos és egy önkéntes tűzoltóegységet riasztottak, percek alatt a helyszínre értek. A száz négyzetméteres épület tetejének több mint a fele akkor már égett, és a tűz elérte a közeli mellépépületeket, átterjedt a szomszédos lakóház tetejére is. A közműveket elzárták, és egy órán át négy vízsugárral oltották a lángokat. A lakóépületben nem okozott komoly károkat a tűz, nem érte el az épület belső terét. Egyik épületben sem volt senki, sérülés nem történt.

Az oltás után a tűzoltóság értesítette a gázszolgáltatót, és átvizsgálta hőkamerával azokat a helyiségeket, amelyeket érintett a tűz. Reggel nyolcra végeztek. A katasztrófavédelmi igazgatóság tűzvizsgálati eljárást indított, hogy kiderüljön, mi okozta a gyulladást.

A száz négyzetméteres épület, amely kiégett, eredetileg istálló volt. A romániai erdőszentgyörgyi születésű Péter Pál által alapított gyülekezet alakította át imateremmé.

Péterék 1989-ben jöttek Magyarországra, mezőgazdasági munkából – paradicsom- és krumpliszedésből – és piaci ruhaárusításból éltek. Laktak Balástyán, Ásotthalmon, Ruzsán, Zákányszéken. 2004-ben megtértek, és az ismerőseiket is vitték istentiszteletekre. Péter Pál tanult, lelkész lett, ma már Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében hét gyülekezet és tíz házi csoport tartozik hozzá, összesen nyolcszáz ember.

A zákányszéki gyülekezet előbb a művelődési házban, bérelt teremben tartotta zenés istentiszteleteit, majd a József Attila utcai ház istállójában, amelyet a hívek, a Péterékhez hasonlóan Romániából átjött mezőgazdasági idénymunkások újítottak fel délutánonként, esténként, közösségi munkában. Amit maguk nem tudtak megcsinálni, arra összeadták a pénzt, több mint 600 ezer forintot. Ez a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának gyülekezeti terme. Székek, hangosító berendezés, hangszerek voltak benne, Biblia.

A gyülekezet megítélése együtt változott a vendégmunkásokéval, amelyre hatással volt mindig a kormány idegenekkel kapcsolatos politikája, az erre rezonáló közhangulat, ugyanakkor az is, hogy a környékbeli agrárvállalkozóknak szükségük volt és van ma is munkaerőre. 

Péter Pál lelkipásztor a Narancs.hu-nak azt mondta, a kárszakértőtől azt hallotta, meglehet, hogy a keverőpultnál lévő elektromos elosztótól indult a gyulladás. Megnézik azt is, hogy magától vagy valamilyen külső hatásra keletkezett a tűz. Már járt náluk a biztosító embere is.  

 
Ez a felvétel tavaly szeptemberben készült a teremben Pál Péterről
Fotó: Kuklis István
 

 Most így néz ki a terem:

 
Forrás: A zákányszéki lelkipásztor felvételei
 

 
 
  

Most nem tudják hol megtartani az istentiszteleteket, helyet keresnek. Nem helyiségbérletben gondolkodnak, hanem egy sátorban, amit fel lehetne állítani az udvaron.

A Narancs.hu számos cikket írt egy, a pünkösdi egyházat érintő költségvetési csalási ügyről, amelyben nemrég zárult le a nyomozás. Legutóbbi ilyen cikkünk ez volt:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk