Újabb erős földrengés volt Törökországban, ugyanott, mint korábban

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. február 20.

Katasztrófa

6,4-es erősségű földrengést regisztráltak, Szíriában, Egyiptomban és Libanonban is érezték.

Újabb, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Törökországot az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint helyi idő szerint este  8 után nem sokkal. A rengéseket Szíriában, Egyiptomban és Libanonban is érezték.

Az újabb földmozgás epicentruma a török katasztrófavédelem (AFAD) szerint 2 kilométeres mélységben volt Defne városánál, Hatay tartományban. Ezt követte pár perccel később egy második, 5,8-es erősségű rengés, melynek központja Samandagban volt.

Az újabb földrengések epicentruma is közel volt a szír határhoz, ugyanabban a régióban, ahol két hete több földrengés is volt, a legerősebb 7,8-as erősségű, amelyek regisztrált halálos áldozatainak száma már több mint 45 ezernél jár. 

A Reuters beszámolója szerint az újabb rengés hosszan tartott és erős volt, a tartományi központban, Antakya városában pedig újabb károkat okozott épületekben. Egy épp egy sátorban tartózkodó helyi lakos úgy fogalmazott, azt hitte, megnyílik alatta a föld.

A hírügynökség tudósítóinak beszámolója szerint a városban a legtöbben jelenleg sátrakban élnek, a török mentőalakulatok az újabb rengés után közöttük jártak körbe, hogy megnézzék, megsérültek-e.  

Az NTV televízió arról számolt be, hogy a rengés következtében néhány megrongálódott épület összedőlt. Hatay polgármestere szerint emberek rekedtek a romok alatt.

A török katasztrófavédelmi ügynökség arra figyelmeztetett, hogy a Földközi-tenger partjaitól maradjanak távol az emberek, mert a rengés következtében mintegy 50 centimétert emelkedhet a vízszint. 

A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken. 

A két héttel ezelőtti földrengés óta a török hatóságok több mint 6000 kisebb utórengést regisztráltak, ám a hétfői volt ezek közül a legerősebb. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk