Fantasymelléklet

A testépítők piktora

Boris Vallejo amazonjai

  • - dck -
  • 2013. január 13.

Képzőművészet

A perui származású, 1964-ben Amerikába emigráló "művész" kétségkívül a fantasy art legismertebb képviselője.

Műveit az is felismeri, aki csupán egyetlen képét látta - például a szocializmus olvadó korszakában megjelentetett Interpress Magazin valamelyik borítóján. Hiába van azonban Vallejónak hatalmas rajongói tábora, mégsem került be Edward Lucie-Smith a hetvenes évek művészetét tárgyaló, reprezentatív könyvébe - ellentétben az utópikus és szürrealista tájakra specializálódott Tim White-tal, aki helyet kapott a populista művészetet tárgyaló fejezetben -, ráadásul a műítészek számára még a Dalí, Magritte vagy a preraffaeliták stílusát magába olvasztó Michael Whelan is könynyebben elfogadható. Piktorunk kedvenc és egyetlen témája miatt persze belefért volna az Art in the Seventies másik részébe, amelyben az olykor végletesen liberális művészettörténész külön tárgyalja a fétis-artot, a heteroszexuális, a feminista és a homoerotikus művészetet - de ezt megakadályozhatta az a tény, hogy Vallejo akkor és most, hetvenegy évesen is a tömény giccsben nyomul.

Képeinek szinte egyetlen tárgya a "tökéletes" nő; a feszes fenekű, meredező mellbimbójú, vékony derekú, falatnyi ruhákban pózoló és minden erotikától mentes majdnem-akt. A hiányos öltözetű hölgyek három szerepben léphetnek fel: áldozatként, dominaként és - a kettőt legtöbbször egyesítő - mixelt formában, de mindenképpen a vágy tárgyaként. Az elnagyolt térben egyedül repülő, lebegő vagy álló női alakokat gyakran fallikus szimbólumokat megtestesítő és a férfias erőt demonstráló állatok veszik körül (hosszú nyakú sárkány, pikkellyel borított kígyó, óriási pók, kiterjesztett szárnyú sas vagy a Léda-történetre utaló hattyú), akik hol uralkodnak a nőn, hol pedig legyőzöttként szolgálják (megzabolázott ló, pórázon vezetett oroszlán). De legyen a nő hableány, szfinx, denevérekkel körülölelt vámpír vagy harcos amazon (szende szüzekkel persze nem találkozhatunk e képeken), mindez csupán arra jó, hogy Vallejo egy könnyen és ösztönösen dekódolható (szexuális) keretbe

tuszakolja a női testet

Még ha meg is jelennek a képeken férfiak, szerepük arra korlátozódik, hogy megjelenítsék a macsó tekintetet. A néhol már deres hajú, de azért dagadozó kar- és mellizmú, sokszor olajjal bekent férfiak általában nem szépek (legtöbbjük amúgy is mintha a Conan, a barbár című filmből lépne elő), de fontos, hogy kőkeményen maszkulinnak tűnjenek. Elég csak rápillantani az egyik legtöbbször szereplő művére (az Assassin of Gor - Gor gyilkosa című képet lásd fent), hogy értsük, a kép lényegét (üzenetét) a két férfi elé táruló látvány, a csak apró tangát viselő és bilincsbe vert szőke áldozat és a szintúgy majdnem meztelen ágyas testbeszéde adja: a harcos és a behódolt nő eltérő, a szexuális fantáziák szempontjából viszont éppúgy izgató beállítása.

Korai munkáin még felbukkannak érettebb, asszonyosabb és puha női testek, ám viszonylag hamar felfedezte az ideális és eladható nőképet, a veszélyes helyzetekben, kalandokban és közelharcokban biztosan mozgó nő prototípusát, a bodybuildert. 1994-ben feleségül vette korábbi modelljét, a testépítőversenyeken is gyakran fellépő Julie Bellt, és azóta nem csupán a közösen készített képek, hanem a női bodybuildereket megjelenítő, egészen abszurd munkák is megszaporodtak. Vallejótól - aki weboldalán kentaurként ábrázolja önmagát, hátán a felesége lovagol - merőben idegen az irónia, mintha mindent halálosan komolyan venne; miközben a kigyúrt testű Ádám és a konditeremből szalajtott Éva teremtését ábrázoló képét nem lehet vihogás nélkül nézegetni.

De ne legyünk sznobok: miért ne lehetne a testépítőknek is saját "művészük"? Csak ne akarják a macsó giccset "szép" háttérképként eladni, mint ahogy tette ezt egy magyar mobilszolgáltató pár éve.


Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.