A méhkeréki fideszes polgármester távozásakor sem mondott igazat

Kis-Magyarország

Hétfői „távozásakor” a Békés megyei község vezetője, Tát Margit nem bontotta ki az igazság minden szeletét.

Az általa említettekkel ellentétben – amit a fél magyar sajtó átvett a távirati iroda közlése nyomán  – nem lemondása, hanem a bűnösségét kimondó jogerős ítélet és a büntetett előélet miatti mandátumvesztés következményeként nem polgármester Tát Margit. (A méhkeréki településvezető távozásáról szóló hírt lapunk is megírta az állami hírügynökség nyomán, viszont cikkünkben jeleztük: Tátnak a bíróság ítélet miatt kellett megválnia a tisztség viselésétől.)

A jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt elmarasztalt Tát másodfokú ítélete a határozat kihirdetésének napján, február 9-én jogerőre emelkedett. Minderről a Büntetőeljárásról (Be.) szóló törvény rendelkezik. Kérdésünkre ezt a Gyulai Törvényszék is megerősítette azzal kiegészítve, hogy „a polgármesteri tisztség és az önkormányzati képviselői megbízatás megszűnésével kapcsolatban a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény (Mötv.) határozza meg ennek eseteit és a követendő eljárást”.

Az önkormányzati törvény azonban teljes mértékben egybevág Be. fent ismertetett rendelkezésével. Kimondja – egyebek mellett –, hogy a polgármester tisztsége megszűnik: „sorozatosan törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatti jogi felelősségének jogerős bírósági ítéletben történő megállapításával, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával”. Ez alapján a fideszes Tát Margit mandátuma a Gyulai Törvényszéken február 9-én kihirdetett jogerős ítélettel megszűnt.

Ezért érthetetlen, hogy a községvezető február 28-án miről is mondott le.

A kormányhivatal későn, a jegyző nem válaszolt

Az ügyben több mint egy héttel ezelőtt a önkormányzatok törvényességi felügyeletét ellátó Békés Megyei Kormányhivatalhoz és a méhkeréki önkormányzat jegyzőjéhez, Szabó Ágneshez fordultunk. Választ sokáig sehonnan nem kaptunk. A Békés Megyei Kormányhivataltól azt kérdeztük, hogy február 9-e óta mit tettek a törvénytelen helyzet megszüntetése érdekében. Méhkerék jegyzőjénél pedig arról érdeklődtünk, milyen, a fentiekkel szembeni és azt felülíró jogszabályok és törvények miatt végezheti még február 9-ei mandátumvesztése után polgármesteri munkáját Tát Margit. A polgármester ugyanis mandámvesztése után két testületi ülést hívott össze, éves költségvetést fogadott el és több, polgármesteri hatáskört érintő ügyben döntést hozott. Lehet, hogy mindezt már törvénysértő módon tette?

A Békés Megyei Kormányhivatal hatósági főosztályának vezetőjétől, Kása Róberttől megtudtuk, hogy nincs nyilatkozati jogköre. Bálint Kornél kabinetvezető megkeresésünkre kedd délelőtt nem tudta megmondani, hogy mikor válaszolnak a nyolc nappal ezelőtt feltett kérdéseinkre. Csupán annyit közölt: „készül a választervezet”. Majd kedd kora délután a következő választ küldte a kormányhivatal: „Méhkerék volt polgármestere – a vonatkozó jogszabályban meghatározott határidőn belül – írásban, február 28-án keltezett nyilatkozatában március 1-jei hatállyal lemondott polgármesteri tisztségéről, valamint ugyanezen időponttól megvált a Méhkeréki Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöki tisztségéről is. Erről a Békés Megyei Kormányhivatalt haladéktalanul tájékoztatta. Hasonló módon lemondott a megyei, illetve az országos román önkormányzatban viselt képviselői mandátumáról is. Az üggyel összefüggésben a Békés Megyei Kormányhivatalnak törvényességi felügyeleti jogkörben nincs teendője.”

 
Tát Margit még polgármesterként
Forrás: Tát Margit Facebook

Ez kormányhivatali válasz nem tisztázza azt az ellentmondást, ami a benne foglaltak és a fentebb említett jogszabályok között fellelhető. Különös tekintettel az azonnali jogerőre emelkedésre és a mandátumvesztésre.  

Egy negédes Facebook-bejegyzés

A február 28-ra, hétfőre összehívott méhkeréki testületi ülésre rendhagyó módon szombaton mentek ki a meghívók a képviselőknek. Közben Tát tudhatta, hogy ugyanekkor ülésezik az országos román önkormányzat közgyűlése, így a helyi ellenzék képviselői nem lehetnek ott a méhkeréki ülésen, ahol bejelentette, majd az MTI-vel is közölte a jogilag értelmezhetetlen lemondását. Mindezt egy Facebook-bejegyzés egészítette ki, amelyben egyetlen szót sem veszteget arra, hogy milyen ügyben, miért és pontosan mire ítélték el jogerősen. Egyben megköszöni, hogy az utóbbi 12 évben első emberként dolgozhatott a településért, de méltányolja az együttműködést és az utóbbi napokban felé irányuló szeretetet is. Majd roppant eufemisztikus fogalmazva azt írja az ellene is lezajlott büntetőeljárásra utalva, hogy „emberek vagyunk, hibázhatunk, vállaljuk a következményeket (…).”

Ezzel szemben a Gyulai Járási Ügyészség erről az „emberi hibáról” vádiratában azt írta: „Tát Margit elsőrendű vádlott a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós – az írásban lefektetett megtévesztő nyilatkozatától eltérő – szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa.” Ezt az álláspontot utóbb hozott ítéleteiben a Gyulai Járásbíróság és a Gyulai Törvényszék is osztotta. Mivel a másodfokon eljáró bíróság nem mentesítette a büntetlen előélet jogkövetkezményeinek hátrányai alól Tát Margitot, ezért az elkövetkező két évben tiszta erkölcsi bizonyítványt nem kaphat.

Ugyanakkor van egy érdekes passzus Tát „lemondást” bejelentő bejegyzésében. Azt írja: „(…) megköszönve az eddigi bizalmat és támogatást, leköszönök, de nem búcsúzok”. Érdemes megjegyezni ezzel kapcsolatban, hogy a távirati iroda megemlítette, „információi szerint Tát Margit polgármester-jelöltként újra elindul az időközi, várhatóan nyár végén vagy ősz elején megrendezett időközi választáson”. A jogerős ítélet 1 év 10 hónap szabadságvesztését szabott ki, amelyet a bíróság két évre felfüggesztett. Mindez úgy értelmezhető, hogy Tát 2024. február 9-ig nem indulhat választáson jelöltként. Azonban egy gyömrői példa arra figyelmeztet, hogy ennél összetettebb az ügy, mert a törvényalkotó annak idején nem minden forgatókönyvre gondolt.

Törvényalkotási lyuk?

Az egykor számlagyárat működtető, emiatt jogerősen elítélt és mandátumát elvesztő gyömrői polgármester, Gyenes Levente 2016-ban elindult az időközi választáson, amit fölényesen megnyert. A helyzettel pedig a Pest Megyei Kormányhivatal nem tudott megbirkózni. Ugyanis az egyik jogi megfejtés, hogy a felfüggesztett szabadságvesztés lejártáig nem jelölteti magát egyetlen magyar állampolgár sem. Viszont a másik értelmezés szerint „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlanságra hivatkozással nem lehet megszüntetni”. 

A magyarázat:

a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában keletkezett.

Ami annyiban kétségkívül igaz, hogy miközben ez a gyömrői polgármester ugyanaz a személy, de valóban volt közben egy időközi választás. Tehát őt a szabadságvesztés büntetéssel tényleg az előző ciklusában sújtották. A kormányhivatal mindazonáltal maradt az eredeti álláspontjánál: Gyenes igenis méltatlan. Magyarán a törvényalkotó nem gondolt minden lehetséges forgatókönyvre, és most ezt a kiskaput próbálja majd felhasználni Tát, hogy induljon az időközi választáson.

Tudni kell, Tát Margit úgy indult a legutóbbi, 2019. októberi helyhatósági választáson, hogy már megszületett a vádirat, amelyet benyújtottak a bíróságra. Ennek a polgármester volt az első számú vádlottja. Igaz, erről elfelejtett szólni a helyi választóknak, aki pedig ezt elmondta, annak a szavát kétségbe vonta.

A Fidesz belső szabályzata kizárná

A törvényi tényállás mellett fontos lehet a Fidesz-MPSZ belső szabályozása is, amely kizárná, hogy az időközi vagy a következő rendes önkormányzati választáson induljon Tát Margit. A Fidesz országos választmánya a 2019-es helyhatósági választásokra felkészülés és jelöltállítás részeként határozatot fogadott el. E szerint: „A Szövetség olyan jelöltek indítását támogatja, akik: feddhetetlen előéletűek, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlenek, akik közösségük megbecsült tagjai.” A számos más, de ide nem vonatkozó pontokat a következő összegzés zárja le a Fidesz országos választmánya határozatában: „Tudomásul veszik, hogy jelöltté válásuk elengedhetetlen feltétele egy, a fenti követelmények elfogadását tartalmazó kötelezettség-vállalási nyilatkozat aláírása is.” 

Igaz, ez alapján Tát Margit – vádlottként – már a mögöttünk hagyott helyhatósági választáson sem indulhatott volna. A Fideszből láthatóan senkit nem zavar a párt határozatának be nem tartása. Sem akkor, sem most.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk