Ahol csak populista és szélsőjobbos pártok és szervezet indult – és nyert a Fidesz

Kis-Magyarország

A június végi időközi önkormányzati választás érdekessége volt a viharsarki Békésen tartott szavazás. A Fidesz, a Mi Hazánk és a Kárpátia Kör állított jelöltet. Ellenzéki induló nem volt. 

Azt már láttuk a mögöttünk hagyott, június 26-i időközi képviselő- és polgármester-választáson, hogy az ellenzék több helyütt el sem indult. A Narancs.hu elsőként írta meg, hogy Keszthelyen nem lesz kihívója Manninger Jenőnek (Fidesz-KDNP), akit azóta polgármesternek választottak a városban. Békéscsabán az egyik lakótelepi választókerületben az ellenzéki indulásának hiányában a helyben lila Fidesznek nevezett Hajrá Békéscsaba Egyesület jelöltje versengett a Fidesz-jelöltjével. Mint megírtuk, győzött a lila Fidesz.

Nem volt sokkal jobb a helyzet a július 3-i időközi önkormányzati választáson sem. Nem volt közös ellenzéki polgármester-jelölt Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászárokszálláson és Tiszavárkonyban, valamint a Csongrád-Csanád megyei Újszentivánon. De ahol indult közös ellenzéki jelölt, ott sem tudott győzni: az ellenzéki vezetésű Dunaújvárosban a helyi képviselői választáson a fideszes jelölt jutott a testületbe. 

Lapunk nyomtatott kiadásában megjelent véleménycikkünkben még a július 3-i időközi választás előtt arról írtunk - a június 26-i voksolás tanulságait összegezve -, hogy tovább folytatódik az ellenzék vesszőfutása ott is, ahol indult közös jelöltjük. Megemlítettük: Békésen, az azonos nevű alföldi megye e kivsárosában nemhogy ellenzéki induló nem volt, hanem "konkrétan a Fidesz, a Mi Hazánk és a 2019-es választás előtt létrehozott helyi Kárpátia Kör jelöltjei közül lehetett választani".

A Békéscsabától alig tíz kilométerre lévő, 20 ezer lakosú Békés egyik önkormányzati körzetében összeférhetetlenség miatt rendeztek időközi választást június végén. Az Európai Néppártból szalonképtelensége miatt, de nem egészen önszántából távozó, és joggal a populisták közé besorolható Fidesz, valamint egy szélsőjobbos párt (Mi Hazánk) és egy ugyancsak a jobb szélen lévő helyi szerveződés (Kárpátia Kör) mérettette meg magát. Az ellenzék tehát nem. A Fidesz-KDNP jelöltje nagyarányú győzelmet aratott: kis híján a voksok 60 százalékát szerezte meg. 

„Nagyon üres a pártkassza és semmi esély nem volt a tisztes eredmény elérésére sem, nemhogy a győzelemre. Ráadásul az is várható volt, hogy nagyon alacsony lesz a részvétel, ezért az ellenzék nem indított jelöltet”

– mondta a Narancs.hu-nak Molnár Gábor, a helyi képviselő-testület egyetlen MSZP-s tagja. Hozzátette, olyan körzetről volt szó, ahol egy nagy szociális otthon, valamint nagyobb részben a fiatalabb korosztályba tartozó romák élnek. Az itt lévő önkormányzati lakások gondokát, Füredi Mihályt indította a Fidesz. Ez Molnár Gábor megítélése szerint olyan helyzeti előnyt jelentett, amit nem lehet kompenzálni. A teljesség kedvéért, a Mi Hazánk Mozgalom azt a Földesi Mihályt indította, aki listán bejutva már a testület tagja, a Kárpátia Kör pedig Szalkai Imrét. (Földesi tavasszal országgyűlésiképviselő-jelölt is volt.)

A választásra jogosult több mint 2100 voksolóból alig 330-an jelentek meg, ami valamivel több mint 15 százalékos részvételt jelent. A legtöbb voksot, 181-et a Fidesz jelölte kapta, 102-t Földesi Mihály, Szalkai Imre pedig 44-et. Az eredmény nyomán semmi nem változott a békési képviselő-testület összetételében. Egy lemondott fideszes helyett jutott be egy másik fideszes.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.