Alig 60 ezret adnának kártalanításként egy földtulajdonosnak, a szakértő szerint bruttó 3 millió járna

Kis-Magyarország

A békési gázmezőn beruházást végző Magyar Horizont Energia Kft. által felkért ingatlanszakértő szakvéleményét fogadta el a Békés Megyei Kormányhivatal arról, hogy mekkora kártalanítást kell fizetni az egyik földtulajdonosnak. Ezzel viszont az érintett földtulajdonos nem ért egyet, ám nem talál ügyvédet, aki vállalná további képviseletét.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a kialakuló energiaválság közepette a kormány úgy döntött, hogy nagyon rövid idő alatt érdemi mértékben növelni kell a hazai földgázkitermelést, és erre legalkalmasabbnak a békési, egészen pontosan a nyékpusztai gázmezőt tartják. Ám ezzel kapcsolatban felmerülhet az aggály, hogy itt csak nagyon mélyről, nehezen és drágán, esetleg egészségügyi kockázatokkal termelhető ki a földgáz. Még augusztus első felében jelent meg a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, amely ezt az úgynevezett Corvinus projektet kiemelten közérdekű beruházássá, a megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította. A gyors közigazgatási előkészítő munkáért Orbán a Békés Megyei Kormányhivatal főispánját, Takács Árpádot tette felelőssé.

A kormányzati szándék egyértelmű: a békési gázmezőn már 2023 elején ki kell termelni a föld mélyéről a földgázt. Ez az erőltetett menet pedig állandó ütközési felületet jelent a hatóságok, a beruházást végző energiacég és az érintett földtulajdonosok között. A gyors kitermelés beindításának deklarált kormányzati akarata pedig visszahozta az előző rendszer hivatali stílusát. Több földtulajdonos arra panaszkodik, hogy a hivatalok és hatóságok többször olyan hangot ütöttek meg velük szemben, ami jogállamban elfogadhatatlan. 

A békési gázmezőn a kitermelés előkészítéséhez szükséges jogi és szakmai eljárások meglehetősen ellentmondásosan történtek, ahogy erről Tordai Bence (Párbeszéd) országgyűlési képviselőjének Facebook-bejegyzése nyomán a Narancs.hu is hírt adott közel egy hónappal ezelőtt. „A magyar állam totális működésképtelenségének újabb bizonyítékát szolgáltatta a kormány, ezúttal a nyékpusztai gázvagyonnal kapcsolatban” – fogalmazott posztjában Tordai. Arra célzott, hogy az engedélyezési eljárások vagy el sem indultak, vagy éppen elindultak már, de rögtön titkosították őket.

Egy, a témáról szóló november elején megjelent riportunkban számoltunk be arról, hogy vita alakult ki a most kialakítandó békési gázmezőn található valamivel több, mint 14 hektáros egybefüggő ingatlan, s benne egy alig 1300 négyzetméteres földterület kapcsán. A Sarkad és Méhkerék található nagyobb földterület 1300 négyzetméteres részén kutat létesítene a Magyar Horizont Energia Kft., ám ehhez elengedhetetlen az elhelyezési célú bányaszolgalmi jog alapítása. Első körben a nyáron ezért a kitermelő cég előbb 90 ezer, majd miután ezt a tulajdonos nem fogadta el, már jóval kevesebb, 47 ezer forintos kártalanítást vállalt.

A földtulajdonos képviselője ingatlan értékbecslőt bízott meg a bányaszolgalmi jog megalapítása nyomán keletkező kártalanítási összeg megállapítására. A szakértő hivatalos értékbecslésében közel 2,5 millió forint plusz áfában állapította meg, ami meghaladja a bruttó 3 millió forintot.

A több mint 50-szeres eltérés miatt a Békés Megyei Kormányhivatal új szakértői becslésre kötelezte a Magyar Horizont Energia Kft.-t.

A beruházást végző cég által felkért ingatlanszakértő munkatársai még november elején jártak a helyszínen, s ennek alapján 58 ezer forintos kártalanítási összeget állapítottak meg.

Ezt követően december elejére egyeztető tárgyalást hívott össze a Békés Megyei Kormányhivatal illetékese, amelyre minden érintettet meghívott. Közülük csak a Magyar Horizont Energia Kft. képviselője nem jelent meg. Az egyeztetés azonban nem vezetett eredményre. A beruházó által megbízott Conzus Group Igazságügyi Szakértő Kft. képviselője azt részletezte, hogy megítélése szerint a földtulajdonos által felkért ingatlanszakértő hibásan, az illetéktörvény passzusaira hivatkozva vezette le az elhelyezési bányaszolgalmi jog alapítását. Meglátása szerint itt a kisajátításáról szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Mindezzel nem értett egyet a korábban 2,5 milliós kártalanítást megállapító helybeli ingatlanszakértő. Az eddigi gyakorlatra, illetve ennek részeként arra hivatkozott, hogy a NAV gyakorlati módszere a szolgalmi jog meghatározására az általa elkészített szakértői vélemény alapján szokott készülni. Azaz eddig ezzel a jogalkalmazási módszerrel szemben nem merült fel semmilyen aggály.

Az egymást kizáró szakértői vélemények nyomán a Békés Megyei Kormányhivatal eredménytelennek nyilvánította az egyeztetést. Négy nappal később, december 6-án olyan határozatot hozott, hogy

a 2026. december 31-ig érvényes elhelyezési célú szolgalmi jog alapítása nyomán keletkezett kártalanítás összeget az energiacég által felkért legutóbbi ingatlan értékbecslő által megállapított 58 ezer forintban rögzítette.

Indoklásában a kormányhivatal mindenben a Magyar Horizont Energia Kft. által megbízott ingatlanszakértőnek adott igazat.

Az érintett földtulajdonos és képviselője azonban nem nyugszik bele a kormányhivatali határozatba, ezért jogvédő szervezeteken keresztül a bírósághoz kíván fordul. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a földtulajdonos, minden erőfeszítése ellenére, egyelőre Békés megyében nem talált olyan ügyvédet, aki vállalná képviseletét a bíróság előtt. A legtöbben sokat sejtetően azt mondták neki magyarázatképpen: megítélésük szerint ez már politikai ügy, amelyben nem akarnak részt venni.  

(Címlapképünkön: munkagépek a békési gázmezőn. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.