Nyílt háború körvonalazódik a dél-békési Fidesz-szervezetben – kizárási hullám következik?

Kis-Magyarország

Nem maradt visszhangtalan a dél-békési polgármesterek szerdai viharos ülése, ahol Simonka György távollétében a kormánypárti országgyűlési képviselő munkáját többen is igen keményen bírálták. Köztük volt Kraller József, Medgyesegyháza első embere is, akinek most a Fideszből való kizárását javasolta Simonka egyik hű embere.

Keményen bírálták a választókörzetébe tartozó polgármesterek Simonka György kormánypárti képviselő eddigi tevékenységét, amit szerintük a 100 milliós visszafizetésre kötelezett pályázatok éppúgy jellemeznek, mint a gyenge lobbierő valamint az is, hogy számukra elérhetetlen a térség törvényhozási tagja. Bírálták azért is, mert az ő jó indulatától függ, melyik település részesülhet az önhibáján kívül forráshiányos települések pótlólagos támogatásában, ahogy erről részletesen is beszámolt a Narancs.hu.

A Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás szerdai rendkívüli ülésén Simonka nem vett részt, noha előre tudható volt, az ő tevékenysége is terítékre kerül. A hallgatóság soraiban ott volt Puju János, a Fidesz békési megyegyűlési frakcióvezetője és Ruck Márton korábbi medgyesegyházi polgármester, a megyei önkormányzat egykori tagja, aki jelenleg a dél-békési kisváros Fidesz szervezetének vezetője.

„Eszem ágában sincs!”

Puju csütörtök délutáni Fb-bejegyzésében arra tett javaslatot Ruck Mártonnak, hogy kezdeményezze Kraller József (Fidesz-KDNP) jelenlegi medgyesegyházi polgármester kizárását a Fideszből. Indokként a polgármesterhez méltatlan és etikátlan viselkedést és az ellenzékkel való összejátszást nevezte meg. (Bár saját pártja nevét nem sikerült helyesen leírnia.)

Puju javaslata a kizárásra

Puju javaslata a kizárásra

Fotó: Puju János/Facebook.com

„Nem az a módja ilyen kérdések elintézésének, hogy azt bárki feltegye a saját Fb-oldalára, és minderről én elsőként egy újságírótól értesüljek” – mondta a Narancs.hu-nak Ruck. Ehhez hozzátette, ilyen esetben a személyes találkozó, vagy a telefon lenne a minimálisan elvárható.

„Eszem ágában sincs, hogy a helyi Fidesz-csoport elnökeként kezdeményezzem Kraller kizárását. Legfőbb érvem, hogy erre semmi indok nem volna. A medgyesegyházi polgármester a szerdai dél-békési kistérségi ülésen kisvárosát és a térséget képviselte, méghozzá felelősen és gondosan felkészülve a napirendi pontokra. Mindezt nem másodkézből és hallomásból mondom, hanem első kézből, hiszen nagyon sokan tudhatják, ott voltam, végighallgattam a vitát” – mondta lapunknak Ruck Márton.

Ehhez hozzátette: pontosan tudja, hogy a levelet nem Puju, hanem valójában Simonka írta. Majd megjegyezte, éppen az nem méltó a Fideszhez, hogy egyik országgyűlési képviselője súlyos vádak miatt ül a vádlottak padján a Fővárosi Törvényszéken.

Felemás megítélésű

A kizárást javasló Puju János megítélése a Fidesz Békés megyei szervezetén belül felemás. Egyértelműen Simonka legszűkebb csapatához tartozik, de komoly presztízsveszteséget jelentett számára, hogy 2018 őszén saját nagyközsége, Doboz képviselő-testületébe nem került be. Viszont, aligha függetlenül a Simonkához való jó viszonyától, jó helyre került a megyei listán, így a békési megyegyűlés tagja, ott pedig frakcióvezető lett.

Puju János (balról), Simonka és Zsigó Róbert

Puju János (balról), Simonka és Zsigó Róbert

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A belső ellentéteket már az is jól mutatta, hogy – mások mellett – a gyulai fideszesek, élükön Görgényi Ernő polgármesterrel arra szólították fel a megyegyűlésbe bejutott, de a saját településükön a legutóbbi helyhatósági választáson zátonyra futott kormánypárti jelölteket, hogy ne vegyék át mandátumukat. Puju János nem hallgatott rájuk, átvette.

Kérdés, hogy Dél-Békésben és tágabban a Viharsarokban újabb, kizárásokkal tarkított fideszes belháború veszi-e kezdetét, vagy az országos központ idejében beavatkozik, és a mostani csatazaj idővel elhalkul.

(Címlapfotónkon: Kraller József, a szerdai dél-békési kistérségi ülésen. A felvételt szerzőnk készítette.)

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.