Nyílt háború körvonalazódik a dél-békési Fidesz-szervezetben – kizárási hullám következik?

Kis-Magyarország

Nem maradt visszhangtalan a dél-békési polgármesterek szerdai viharos ülése, ahol Simonka György távollétében a kormánypárti országgyűlési képviselő munkáját többen is igen keményen bírálták. Köztük volt Kraller József, Medgyesegyháza első embere is, akinek most a Fideszből való kizárását javasolta Simonka egyik hű embere.

Keményen bírálták a választókörzetébe tartozó polgármesterek Simonka György kormánypárti képviselő eddigi tevékenységét, amit szerintük a 100 milliós visszafizetésre kötelezett pályázatok éppúgy jellemeznek, mint a gyenge lobbierő valamint az is, hogy számukra elérhetetlen a térség törvényhozási tagja. Bírálták azért is, mert az ő jó indulatától függ, melyik település részesülhet az önhibáján kívül forráshiányos települések pótlólagos támogatásában, ahogy erről részletesen is beszámolt a Narancs.hu.

A Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás szerdai rendkívüli ülésén Simonka nem vett részt, noha előre tudható volt, az ő tevékenysége is terítékre kerül. A hallgatóság soraiban ott volt Puju János, a Fidesz békési megyegyűlési frakcióvezetője és Ruck Márton korábbi medgyesegyházi polgármester, a megyei önkormányzat egykori tagja, aki jelenleg a dél-békési kisváros Fidesz szervezetének vezetője.

„Eszem ágában sincs!”

Puju csütörtök délutáni Fb-bejegyzésében arra tett javaslatot Ruck Mártonnak, hogy kezdeményezze Kraller József (Fidesz-KDNP) jelenlegi medgyesegyházi polgármester kizárását a Fideszből. Indokként a polgármesterhez méltatlan és etikátlan viselkedést és az ellenzékkel való összejátszást nevezte meg. (Bár saját pártja nevét nem sikerült helyesen leírnia.)

Puju javaslata a kizárásra

Puju javaslata a kizárásra

Fotó: Puju János/Facebook.com

„Nem az a módja ilyen kérdések elintézésének, hogy azt bárki feltegye a saját Fb-oldalára, és minderről én elsőként egy újságírótól értesüljek” – mondta a Narancs.hu-nak Ruck. Ehhez hozzátette, ilyen esetben a személyes találkozó, vagy a telefon lenne a minimálisan elvárható.

„Eszem ágában sincs, hogy a helyi Fidesz-csoport elnökeként kezdeményezzem Kraller kizárását. Legfőbb érvem, hogy erre semmi indok nem volna. A medgyesegyházi polgármester a szerdai dél-békési kistérségi ülésen kisvárosát és a térséget képviselte, méghozzá felelősen és gondosan felkészülve a napirendi pontokra. Mindezt nem másodkézből és hallomásból mondom, hanem első kézből, hiszen nagyon sokan tudhatják, ott voltam, végighallgattam a vitát” – mondta lapunknak Ruck Márton.

Ehhez hozzátette: pontosan tudja, hogy a levelet nem Puju, hanem valójában Simonka írta. Majd megjegyezte, éppen az nem méltó a Fideszhez, hogy egyik országgyűlési képviselője súlyos vádak miatt ül a vádlottak padján a Fővárosi Törvényszéken.

Felemás megítélésű

A kizárást javasló Puju János megítélése a Fidesz Békés megyei szervezetén belül felemás. Egyértelműen Simonka legszűkebb csapatához tartozik, de komoly presztízsveszteséget jelentett számára, hogy 2018 őszén saját nagyközsége, Doboz képviselő-testületébe nem került be. Viszont, aligha függetlenül a Simonkához való jó viszonyától, jó helyre került a megyei listán, így a békési megyegyűlés tagja, ott pedig frakcióvezető lett.

Puju János (balról), Simonka és Zsigó Róbert

Puju János (balról), Simonka és Zsigó Róbert

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A belső ellentéteket már az is jól mutatta, hogy – mások mellett – a gyulai fideszesek, élükön Görgényi Ernő polgármesterrel arra szólították fel a megyegyűlésbe bejutott, de a saját településükön a legutóbbi helyhatósági választáson zátonyra futott kormánypárti jelölteket, hogy ne vegyék át mandátumukat. Puju János nem hallgatott rájuk, átvette.

Kérdés, hogy Dél-Békésben és tágabban a Viharsarokban újabb, kizárásokkal tarkított fideszes belháború veszi-e kezdetét, vagy az országos központ idejében beavatkozik, és a mostani csatazaj idővel elhalkul.

(Címlapfotónkon: Kraller József, a szerdai dél-békési kistérségi ülésen. A felvételt szerzőnk készítette.)

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.