Nyílt háború körvonalazódik a dél-békési Fidesz-szervezetben – kizárási hullám következik?

Kis-Magyarország

Nem maradt visszhangtalan a dél-békési polgármesterek szerdai viharos ülése, ahol Simonka György távollétében a kormánypárti országgyűlési képviselő munkáját többen is igen keményen bírálták. Köztük volt Kraller József, Medgyesegyháza első embere is, akinek most a Fideszből való kizárását javasolta Simonka egyik hű embere.

Keményen bírálták a választókörzetébe tartozó polgármesterek Simonka György kormánypárti képviselő eddigi tevékenységét, amit szerintük a 100 milliós visszafizetésre kötelezett pályázatok éppúgy jellemeznek, mint a gyenge lobbierő valamint az is, hogy számukra elérhetetlen a térség törvényhozási tagja. Bírálták azért is, mert az ő jó indulatától függ, melyik település részesülhet az önhibáján kívül forráshiányos települések pótlólagos támogatásában, ahogy erről részletesen is beszámolt a Narancs.hu.

A Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás szerdai rendkívüli ülésén Simonka nem vett részt, noha előre tudható volt, az ő tevékenysége is terítékre kerül. A hallgatóság soraiban ott volt Puju János, a Fidesz békési megyegyűlési frakcióvezetője és Ruck Márton korábbi medgyesegyházi polgármester, a megyei önkormányzat egykori tagja, aki jelenleg a dél-békési kisváros Fidesz szervezetének vezetője.

„Eszem ágában sincs!”

Puju csütörtök délutáni Fb-bejegyzésében arra tett javaslatot Ruck Mártonnak, hogy kezdeményezze Kraller József (Fidesz-KDNP) jelenlegi medgyesegyházi polgármester kizárását a Fideszből. Indokként a polgármesterhez méltatlan és etikátlan viselkedést és az ellenzékkel való összejátszást nevezte meg. (Bár saját pártja nevét nem sikerült helyesen leírnia.)

Puju javaslata a kizárásra

Puju javaslata a kizárásra

Fotó: Puju János/Facebook.com

„Nem az a módja ilyen kérdések elintézésének, hogy azt bárki feltegye a saját Fb-oldalára, és minderről én elsőként egy újságírótól értesüljek” – mondta a Narancs.hu-nak Ruck. Ehhez hozzátette, ilyen esetben a személyes találkozó, vagy a telefon lenne a minimálisan elvárható.

„Eszem ágában sincs, hogy a helyi Fidesz-csoport elnökeként kezdeményezzem Kraller kizárását. Legfőbb érvem, hogy erre semmi indok nem volna. A medgyesegyházi polgármester a szerdai dél-békési kistérségi ülésen kisvárosát és a térséget képviselte, méghozzá felelősen és gondosan felkészülve a napirendi pontokra. Mindezt nem másodkézből és hallomásból mondom, hanem első kézből, hiszen nagyon sokan tudhatják, ott voltam, végighallgattam a vitát” – mondta lapunknak Ruck Márton.

Ehhez hozzátette: pontosan tudja, hogy a levelet nem Puju, hanem valójában Simonka írta. Majd megjegyezte, éppen az nem méltó a Fideszhez, hogy egyik országgyűlési képviselője súlyos vádak miatt ül a vádlottak padján a Fővárosi Törvényszéken.

Felemás megítélésű

A kizárást javasló Puju János megítélése a Fidesz Békés megyei szervezetén belül felemás. Egyértelműen Simonka legszűkebb csapatához tartozik, de komoly presztízsveszteséget jelentett számára, hogy 2018 őszén saját nagyközsége, Doboz képviselő-testületébe nem került be. Viszont, aligha függetlenül a Simonkához való jó viszonyától, jó helyre került a megyei listán, így a békési megyegyűlés tagja, ott pedig frakcióvezető lett.

Puju János (balról), Simonka és Zsigó Róbert

Puju János (balról), Simonka és Zsigó Róbert

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A belső ellentéteket már az is jól mutatta, hogy – mások mellett – a gyulai fideszesek, élükön Görgényi Ernő polgármesterrel arra szólították fel a megyegyűlésbe bejutott, de a saját településükön a legutóbbi helyhatósági választáson zátonyra futott kormánypárti jelölteket, hogy ne vegyék át mandátumukat. Puju János nem hallgatott rájuk, átvette.

Kérdés, hogy Dél-Békésben és tágabban a Viharsarokban újabb, kizárásokkal tarkított fideszes belháború veszi-e kezdetét, vagy az országos központ idejében beavatkozik, és a mostani csatazaj idővel elhalkul.

(Címlapfotónkon: Kraller József, a szerdai dél-békési kistérségi ülésen. A felvételt szerzőnk készítette.)

Figyelmébe ajánljuk