Jogerős: Simonka körzetében százmilliós pályázati pénzeket kell visszafizetni önkormányzatoknak

Kis-Magyarország

Jogerőssé vált az a korábbi döntés, hogy két dél-békési EU-s projektnek – a szabálytalansági eljárás és az érintett önkormányzatok és szervezetek fellebbezése után – 100-100 millió forintot kell visszafizetni. A két projekt kísértetiesen hasonlít egymásra. Abban is, hogy sok eleme nem valósult meg. A polgármesterek egy része lázong.

A Narancs.hu május elején tudósított a Simonka György – immár vád alá helyezett – fideszes országgyűlési képviselő egyéni választókerületében, Dél-Békésben történt furcsaságokról. Mint megírtuk, egy terv szerint „szolgáltatások, workshopok, állásbörzék és képzések lesznek a mezőkovácsházi központban, a projekt 199 millió 999 ezer forint vissza nem térítendő támogatás segítségével valósul majd meg”. A Brüsszelből érkező forrás felhasználásáról és a projekt céljáról még 2018-ban írtak közleményt. Ahogy arról is, milyen nagy segítséget jelent a Dél-békési Jövőkép Nonprofit Kft. vezetésével megvalósuló pályázat a munkanélküliségtől sújtott térségben.

A „Nők, család, munkavállalás – szemléletformáló program a Dél-Békési térségben” című projekt legfőbb küldetése a nők munkaerő-piaci helyzetének javítása volt a mezőkovácsházi járásban. Legalább 500 embert kívántak bevonni.

Megdöbbentő egyezések

Volt egy másik projekt is, aminek szintén ugyanez volt a célja, ugyancsak a nőknek kívánt volna segíteni, mégpedig Tótkomlóson. A bekerülési összeg is ugyanakkora volt, mint a mezőkovácsházinak. Sőt a jelek szerint a pályázat írói nem sokat szöszöltek, ugyanazt a szöveget adták be mindkét esetben, hiszen még a helyesírási hibák is ugyanazok voltak. Ez annyira feltűnő volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) szabálytalansági gyanú miatt valakik bejelentést tettek, a tárca pedig kénytelen volt utánajárni a dolognak.

Varga Gusztáv hűbérese, Simonka mellett

Varga Gusztáv Simonka mellett

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Május 8-i cikkünkben megírtuk, hogy az Emmi helyettes államtitkárától, Nemcsok Dénes Sándortól érkezett nyolcoldalas levél nagy részletességgel taglalja a mezőkovácsházi és tótkomlósi pályázattal kapcsolatban felmerült kifogásokat. Ezek között szerepel, hogy a szakmai tervek nem egyedileg, nem a kedvezményezettekre szabottan készültek, másrészt a projekt egyik tagja, a Dél-békési Jövőkép Nonprofit Kft. szakmai terv elkészítése címén jogosulatlan támogatást igényelt. Emellett részben szabálytalan volt a projektben résztvevő vezetők foglalkoztatása.

45 nap állt rendelkezésre

A mezőkovácsházi projektet vezető Dél-békési Jövőkép Nonprofit Kft.-nek 71, míg a programban ugyancsak részt vevő Dél-Békés Mentőcsoport Alapítványnak 10, a kaszaperi önkormányzatnak közel 19 millió forintot kell visszafizetnie. A tótkomlósi projekt vezetője a helyi önkormányzat volt, így az előlegként megkapott mintegy 70 milliót neki kell visszautalnia. A programban szereplő szervezetek egyikét, a Dél-Békés Mentőcsoportot annak idején Simonka György alapította, és sokáig az a Garay Rita volt a vezetője, aki Simonka embereként 2019-ig Tótkomlós polgármestere volt, és részt vett a most elbukott projekt megvalósításában is.

Az Emmi a szabálytalansági eljárásról szóló döntését úgy hozta meg május elején, hogy minderre észrevételeket tehettek a két projektben szereplő önkormányzatok és civil szervezetek, ám magyarázataikat az Emmi európai unós fejlesztési forrásokért felelős államtitkársága nem fogadta el. A jogszabályok szerint a komoly visszafizetési kötelezettséggel járó döntés az érintettek megfellebbezhették. A fellebbezés ügyében az Emmi helyett az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) járt el, amelynek 45 napja volt arra, hogy a két EU-s támogatással "megvalósult" (de többek szerint részben vagy egészben kamu) projektekről meghozza a végső döntést.

Helybenhagyta

Az ITM-től hétfőn kapták meg a szabálytalansági eljárásról szóló jogerős döntést az érintettek, amely teljes mértékben helybenhagyta a korábban született döntést, így mindkét projekt esetében összességében 100-100 millió forintot kell visszafizetni az érintetteknek. A hírről Zsura Zoltán, Tótkomlós ellenzéki polgármestere hétfő délelőtt elsőként tőlem értesült, s azt firtatta, honnan tudom az információt. Nem sokkal később ő maga is megerősítette értesüléseinket, miután a hivatalban a kezébe vette az ITM-től érkezett hivatalos levelet.

Zsura Zoltán azt kérdezte, honnan tudjuk?

Zsura Zoltán azt kérdezte, honnan tudjuk?

Fotó: Zsura Zoltán/Facebook.com

Vagyis a korábbi fideszes tótkomlósi városvezetés szennyesét az új testületnek és polgármesternek kell kimosni. Már ha lehetséges: az egyik EU-s projekt után az alig ötezres városnak 70 millió forintot kell visszafizetni az irányító hatóságnak. Zsura Zoltán a Narancs.hu-nak azt mondta, ebbe Tótkomlós költségvetése ugyan nem rokkan bele, de nagyon komoly, szinte mindenre kiterjedő átcsoportosítást kell végrehajtani a büdzséjükben.

„Remélem, a számlánkra az inkasszót nem azonnal nyújtják be” – mondta Zsura a Narancs.hu-nak, aki közben saját Fb-oldalára kitette a rossz hírt, ám a rövid kis közlemény nem említi a 70 milliós visszafizetési kötelezettséget. Nem kétséges, hogy a két projekt érintettjei az ügyben bírósághoz fordulnak. Egyes jogászok szerint ennek pénzügyi értelemben nincs halasztó hatálya, míg mások szerint igen.

Visszahívják a kistérségi elnököt?

E döntés mindenképpen befolyással lesz arra a szerdai dél-békési kistérségi ülésre, ahol információink szerint a polgármesterek egy része arra készül, hogy a sorozatos balhék és szabálytalansági eljárások miatt visszahívja posztjáról Simonka György emberét, Varga Gusztáv elnököt, aki korábban hosszú ideig volt Mezőkovácsháza polgármestere. A szerdai ülésen várhatóan részt vesz Simonka György fideszes országgyűlési képviselő is, akit többen, legalábbis közvetetten, felelőssé tesznek a Dél-Békésben kialakult bizalomhiányos helyzet miatt.

A vádirat ír az elkülönített ügyekről

A vádirat ír az elkülönített ügyekről

Fotó: A szerző felvétele

A Simonka főszereplésével zajló, bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatti, 1,4 milliárd forint kárértéket feltüntető per vádiratának végén egy elkülönítésről is szó esik: az EU-s forrásokat megcsapoló dél-békési ügyeket a vádhatóság külön kezeli. Ennek középpontjában pedig a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás áll, amelynek vezetője Simonka hű embere, Varga Gusztáv. A kárérték jócskán meghaladhatja a már folyó per közel másfél milliárdos összegét is. A feszültséget tovább növeli, hogy az elkülönített ügyben az érintettek kihallgatása már megkezdődött Dél-Békésben.

Ha Simonka György elmegy a szerdai mezőkovácsházi kistérségi ülésre, akkor éles viták sem zárhatók ki. A vele szemben állók elégedetlenségük és dühük miatt a "palotaforradalom" lehetőségét sem zárják ki, értesült a Narancs.hu. Ha viszont Simonka nem megy el, az a megfutamodással lenne egyenlő.

(Címlapfotónkon: Varga Gusztáv kistérségi elnök (balról), Simonka György és Garay Rita volt tótkomlósi polgármester. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk