Simonka György fideszes képviselő büntetőügyei: végtelen történet

Kis-Magyarország

A fideszes országgyűlési képviselővel kapcsolatos büntetőügy csak 2023-2024-ben zárulhat le jogerősen. Közben lesz parlamenti választás is. A büntetőper vádiratából kiderül, az EU-s pénzek gyanús felhasználása miatt egy másik büntetőügy is vár Simonkára. Vagyis hosszú évekig a vádlottak padján ülhet a kormánypárti képviselő.

Az ügy bonyolultsága, a közel háromtucatnyi vádlott, az előre bejelentett több mint száz tanú miatt igen hosszú menetre számíthatunk azok után, hogy ez év januárjában a Fővárosi Törvényszéken az előkészítő üléssel megkezdődött az a büntetőper, amelynek a középpontjában Simonka György fideszes országgyűlési képviselő áll. Valószínűleg több hónappal növeli az eljárás időtartamát, hogy a koronavírus-járvány miatt ítélkezési szünet volt a magyar bíróságokon – nem is tudják a pert az előzetesen kitűzött időpontban, május 12-én folytatni. A büntetőper érdemi része, a vádlottak kihallgatása csak valamikor ősszel kezdődhet el a fővárosban.

A vád és a védelem tökéletesen ellentétes módon ítélik meg az ügyet. A véleménykülönbségek feloldását aligha hozza el az első fokú ítélet, amely ellen a Központi Nyomozó Főügyészség, vagy a vádlottak, esetleg mindkét fél fellebbezni fog. Így jogerősen várhatóan a Fővárosi Ítélőtábla dönt majd. Egy, az ügyben érintett  jogász forrásunk úgy kalkulál, hogy ez a büntetőper 2023-2024 előtt nem zárul le.

Simonkát a parlament kormánypárti frakciójában semmilyen szankció nem érte büntetőügye miatt.

Simonka mai is  Fidesz-frakció tagja. Kocsis Mátéval egyetértésben

Simonka mai is Fidesz-frakció tagja. Kocsis Mátéval egyetértésben

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Újraindítják-e Simonkát?

Többször beszámoltunk, hogy az ügyészség tavaly augusztusban a Fővárosi Törvényszékhez benyújtott vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és 750 millió forintos teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. Emellett súlyos szabadságvesztést kér a politikus feleségére is. A vád szerint Simonka és társai összesen 1,4 milliárd forint kár okoztak azzal, hogy a termelési és értékesítési szövetkezetek (tész) beruházásaikor uniós és honi költségvetési pénzeket – előre elhatározott módon – szabálytalanul hívtak le és használtak fel. A januári előkészítő ülésen Simonka tagadta a bűnösségét. Ez azt is jelenti, hogy számára így nőhetnek a vádiratban szereplő büntetési tételek.

Ha tényleg csak három vagy négy év múlva zárulhat le a bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatti büntetőügy, kérdés, hogy a 2022-es választáson újraindítja-e a Fidesz Simonkát abban a dél-békési körzetben, ahol eddig háromszor nyert egyéni mandátumot.

Az indulás mellett szól, hogy bejáratott, felépített politikusról van szó. A 2019. augusztusi vádemeléskor Kerényi János, a Fidesz dél-alföldi régióigazgatója és Herczeg Tamás, a Fidesz Békés megyei választmánya elnöke – mindketten parlamenti képviselők is – egyaránt kijelentette, hogy a jogerős bírósági ítéletig mindenki ártatlannak tekintendő. Ez így helyes, ám okkal vethető föl, hogy a kormánypárt belevág-e olyan politikusáért kampányolni, aki súlyos bűncselekmények gyanúja miatt a vádlottak padján ül.

A feledékeny fideszes régióigazgató

Amúgy a tavaly augusztusi vádemelés után a Narancs.hu által megkérdezett Kerényi arról elfelejtett beszélni, hogy egy közeli hozzátartozója, K. István a Simonka-per negyedrendű vádlottja. Ha a 2022. tavaszi választáson nem Simonkát indítja a Fidesz, az a legbiztosabb jele lesz annak, hogy Orbán Viktor a közösen pózolós fotók ellenére is elengedte a képviselő kezét.

Simonka (balról) vele szemben a feledékeny Kerényi

Simonka (balról) vele szemben Kerényi

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Ráadásul Simonka büntetőügyei ezzel hosszan elnyúló perrel aligha érnek véget. Ahogyan a Narancs.hu arról már beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség képviselői az előkészítő ülésén felolvasták a 150 oldalas vádiratot, amely a Simonka által létrehozott és menedzselt termelési és értékesítési szövetkezeteknél elkövetett bűncselekményeket taglalja.

Másik büntetőügy még nagyobb kárértékkel?

Az ügyészség jelezte, hogy a későbbi, döntően az EU-s fejlesztési források visszaélésével összefüggésben elkülönített ügyeket egy másik eljárásban vizsgálhatja. Forrásaink szerint az sem kizárt, hogy az EFOP- és TÁMOP-források szabálytalan felhasználása miatti eljárásban a kárérték akár a háromszorosa is lehet a mostani ügy 1,4 milliárd forintjának. Az ezzel kapcsolatos nyomozások és kihallgatások most is zajlanak Dél-Békésen, sok egykori és mai helyi közszereplő bevonásával.

Ha mindez igaz, akkor Simonka jó ideig koptatja még a vádlottak padját.

(Címlapfotónkon Orbán Viktor a volt Karmelita kolostorban fogadta Simonka Györgyöt. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk