Simonka György fideszes képviselő büntetőügyei: végtelen történet

Kis-Magyarország

A fideszes országgyűlési képviselővel kapcsolatos büntetőügy csak 2023-2024-ben zárulhat le jogerősen. Közben lesz parlamenti választás is. A büntetőper vádiratából kiderül, az EU-s pénzek gyanús felhasználása miatt egy másik büntetőügy is vár Simonkára. Vagyis hosszú évekig a vádlottak padján ülhet a kormánypárti képviselő.

Az ügy bonyolultsága, a közel háromtucatnyi vádlott, az előre bejelentett több mint száz tanú miatt igen hosszú menetre számíthatunk azok után, hogy ez év januárjában a Fővárosi Törvényszéken az előkészítő üléssel megkezdődött az a büntetőper, amelynek a középpontjában Simonka György fideszes országgyűlési képviselő áll. Valószínűleg több hónappal növeli az eljárás időtartamát, hogy a koronavírus-járvány miatt ítélkezési szünet volt a magyar bíróságokon – nem is tudják a pert az előzetesen kitűzött időpontban, május 12-én folytatni. A büntetőper érdemi része, a vádlottak kihallgatása csak valamikor ősszel kezdődhet el a fővárosban.

A vád és a védelem tökéletesen ellentétes módon ítélik meg az ügyet. A véleménykülönbségek feloldását aligha hozza el az első fokú ítélet, amely ellen a Központi Nyomozó Főügyészség, vagy a vádlottak, esetleg mindkét fél fellebbezni fog. Így jogerősen várhatóan a Fővárosi Ítélőtábla dönt majd. Egy, az ügyben érintett  jogász forrásunk úgy kalkulál, hogy ez a büntetőper 2023-2024 előtt nem zárul le.

Simonkát a parlament kormánypárti frakciójában semmilyen szankció nem érte büntetőügye miatt.

Simonka mai is  Fidesz-frakció tagja. Kocsis Mátéval egyetértésben

Simonka mai is Fidesz-frakció tagja. Kocsis Mátéval egyetértésben

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Újraindítják-e Simonkát?

Többször beszámoltunk, hogy az ügyészség tavaly augusztusban a Fővárosi Törvényszékhez benyújtott vádiratában 8 és fél év fegyházbüntetést és 750 millió forintos teljes vagyonelkobzást kért a bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt megvádolt Simonka Györgyre. Emellett súlyos szabadságvesztést kér a politikus feleségére is. A vád szerint Simonka és társai összesen 1,4 milliárd forint kár okoztak azzal, hogy a termelési és értékesítési szövetkezetek (tész) beruházásaikor uniós és honi költségvetési pénzeket – előre elhatározott módon – szabálytalanul hívtak le és használtak fel. A januári előkészítő ülésen Simonka tagadta a bűnösségét. Ez azt is jelenti, hogy számára így nőhetnek a vádiratban szereplő büntetési tételek.

Ha tényleg csak három vagy négy év múlva zárulhat le a bűnszervezetben, különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás miatti büntetőügy, kérdés, hogy a 2022-es választáson újraindítja-e a Fidesz Simonkát abban a dél-békési körzetben, ahol eddig háromszor nyert egyéni mandátumot.

Az indulás mellett szól, hogy bejáratott, felépített politikusról van szó. A 2019. augusztusi vádemeléskor Kerényi János, a Fidesz dél-alföldi régióigazgatója és Herczeg Tamás, a Fidesz Békés megyei választmánya elnöke – mindketten parlamenti képviselők is – egyaránt kijelentette, hogy a jogerős bírósági ítéletig mindenki ártatlannak tekintendő. Ez így helyes, ám okkal vethető föl, hogy a kormánypárt belevág-e olyan politikusáért kampányolni, aki súlyos bűncselekmények gyanúja miatt a vádlottak padján ül.

A feledékeny fideszes régióigazgató

Amúgy a tavaly augusztusi vádemelés után a Narancs.hu által megkérdezett Kerényi arról elfelejtett beszélni, hogy egy közeli hozzátartozója, K. István a Simonka-per negyedrendű vádlottja. Ha a 2022. tavaszi választáson nem Simonkát indítja a Fidesz, az a legbiztosabb jele lesz annak, hogy Orbán Viktor a közösen pózolós fotók ellenére is elengedte a képviselő kezét.

Simonka (balról) vele szemben a feledékeny Kerényi

Simonka (balról) vele szemben Kerényi

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Ráadásul Simonka büntetőügyei ezzel hosszan elnyúló perrel aligha érnek véget. Ahogyan a Narancs.hu arról már beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség képviselői az előkészítő ülésén felolvasták a 150 oldalas vádiratot, amely a Simonka által létrehozott és menedzselt termelési és értékesítési szövetkezeteknél elkövetett bűncselekményeket taglalja.

Másik büntetőügy még nagyobb kárértékkel?

Az ügyészség jelezte, hogy a későbbi, döntően az EU-s fejlesztési források visszaélésével összefüggésben elkülönített ügyeket egy másik eljárásban vizsgálhatja. Forrásaink szerint az sem kizárt, hogy az EFOP- és TÁMOP-források szabálytalan felhasználása miatti eljárásban a kárérték akár a háromszorosa is lehet a mostani ügy 1,4 milliárd forintjának. Az ezzel kapcsolatos nyomozások és kihallgatások most is zajlanak Dél-Békésen, sok egykori és mai helyi közszereplő bevonásával.

Ha mindez igaz, akkor Simonka jó ideig koptatja még a vádlottak padját.

(Címlapfotónkon Orbán Viktor a volt Karmelita kolostorban fogadta Simonka Györgyöt. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.