Szegváron „kormányváltásnál több” történt

És most viszi

Belpol

A szegvári művelődési ház tulajdonrészének 30 szá­zalékát szerezné meg perrel az egyesület, amely ­korábban pályázati pénzből bővítette az épületet. Ez az egykori fideszes és a jelenlegi független polgármester közötti harc új fejezete. Előbbi szerint a szegvári köz­élet durvább, mint az országos.

Ugyanabban a futballcsapatban játszott hajdan a Csongrád-Csanád megyei, négyezer lelkes Szegvár közéletének két erős embere, a fideszes Gémes László, illetve a független Szabó Tibor György. Mindketten 2002-ben lettek önkormányzati képviselők. Gémes azt mondja, Szabó a testület baloldalához húzott, míg ő a jobbhoz, és már akkor eltért sok mindenben a véleményük. 2006-ban Gémes polgármester lett, Szabó a pénzügyi bizottság tagja. A következő ciklust ismét Gémes nyerte, Szabó a bizottság elnöki posztját kapta. Gémes arra számított, így változik a Szabóhoz fűződő kapcsolata, de megmaradt a személyes ellentét. Szabó erről azt mondja, Gémessel az együttműködés mindaddig jól ment, amíg ki nem derült, hogy más a nézete, mert Gémes az ellentmondást nem állta, és szeretett nyomást gyakorolni. 2014-ben megmérkőztek a polgármesteri tisztségért. Gémes 1100 voksot kapott, Szabó 989-et, de képviselőjelöltként akkor nem indult. 2019-ben Szabó ismét polgármesternek jelöltette magát, ám akkor Gémest a szomszédos nagyobb városban, Szentesen indította a kormánypárt. Nem nyert, viszont az általa Szegváron támogatott jelölt is alulmaradt Szabóval szemben, aki 1768 szavazatot kapott – többet, mint Gémes a korábbi választásokon. A képviselő-testületbe is a Szabót támogató jelöltek jutottak be.

Gémes szerint „kormányváltás zajlott” Szegváron: a 15 önkormányzati dolgozóból 11 az első félév után távozott, és az önkormányzati cégnél is ekkora volt a fluktuáció. Az egykori polgármester állítja, direkt rászabták az ingatlanadó-rendeletet, amely miatt súlyos milliókat fizet, miután pedig a körforgalomban lévő korlátra a fia ráejtett egy körbála szénát, üzentek neki, ha nem állítja helyre, feljelentik. Gémes azt mondja, azt a korlátot nem a bála rongálta meg először, de helyreállították mind a három korlátot, nem csak azt az egyet, és még csak meg sem köszönték nekik. Úgy tapasztalja, olyan kemény dolgok, mint Szegváron, az országos politikában sincsenek: összeállt egy csapat, amelynek minden tagja őt utálja, de szerinte egyszer túl lesz ezen is a nagyközség.

Lapos tetejű kultúr

Gémes 2019-ben a megyei közgyűlés elnöke lett, és Szegváron is meghatározó ember maradt, hiszen agrárvállalkozó, és bár nincs tisztsége, személye a helyi közéletben is megkerülhetetlen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.