Fideszes politikusok háziversenye Dél-Magyarországon

Kajakra mennek

Belpol

A Gémes László vezette Csongrád-Csanád Vármegyei Közgyűlés 3,2 milliárdos turisztikai programjában a Gémes fiai irányította egyesület is konzorciumi partner. De náluk is érdekesebb az, aki ott ülhet Gémessel az asztalfőn, pedig az elnök megpróbálta onnan eltávolíttatni.

3 milliárd 188 millió forintra pályázik idén a Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat. A pénzt a helyi lovas, kerékpáros és vízi turizmus körülményeinek javítására költené. Ez az uniós finanszírozású Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) projektje, a támogatás százszázalékos, önerőre nincs szükség. A hvg.hu írta meg szeptember 8-án, hogy a vízi turizmus fejlesztésében a megyei önkormányzat egyik konzorciumi partnere a szegvári Kurca-völgye Egyesület. E civil szervezet elnöke Gémes Gergely, alelnöke ifjabb Gémes László. A Csongrád-Csanád Vármegyei Önkormányzat elnöke pedig az édesapjuk, Gémes László (Fidesz–KDNP), aki az egyesület alapítója. A megyei közgyűlés elnöke azt mondta a lapnak, nem érzi összeférhetetlennek a közös pályázatot. Inkább azok az emberek a furcsák, akik ezt a helyzetet furcsállják. Sajnálja is őket.

Gémes László gazdálkodó, vállalkozó 2019-ig, tizenhárom évig Szegvár polgármestere volt. A legutóbbi önkormányzati választáson a párt gondolt egy merészet, és az akkor 47 éves ­politikust nem Szegvár nagyközségben, hanem a szomszédos városban, Szentesen indította a polgármesteri tisztségért. Azért ott, mert az addigi szentesi polgármester, a szocialista Szirbik Imre, akit a Fidesz soha nem tudott megszorítani, huszonöt év után nyugdíjba ment, legalábbis a polgármesterségből. Esély mutatkozott arra, hogy a párt győzhet végre a megye harmadik legnépesebb városában.

Gémes azonban veszített, és Szegváron sem az általa támogatott jelölt győzött, hanem az ellenfele, akivel eleve rosszul alakult a kapcsolata (lásd: Árpád, árpánk, Magyar Narancs, 2021. szeptember 1.). Gémes László karrierje mégsem tört meg, a Csongrád-Csanád megyei közgyűlésben lépett előbbre. Korábban, 2014-től 2019-ig a kormánypárti frakció vezetőjeként gyakran szerzett nehéz pillanatokat a szintén kormánypárti elnöknek, Kakas Bélának. Kettejük nyílt versenyeztetése alapján Gémest tartotta többre a párt. Ez abból látszott, hogy 2019-ben a Fidesz–KDNP megyei önkormányzati listájának élére Gémest tették, Kakas Bélát pedig a 17. helyre. A Fidesz–KDNP 12 mandátumot szerzett a húszfős közgyűlésben, Gémesből elnök lett.

Zászlóshajó helyett dereglye

A megyei közgyűlési elnökség a szentesi polgármesterséghez képest kisebb presztízsű tisztség. A megyei önkormányzat tizenöt évvel ezelőtt három kórházat tartott fönn, idős- és gyermekotthonokat, a cége működtette az Ópusztaszeri Emlékparkot, és több középiskolával együtt a drámai tagozatán végzett színészek révén országszerte ismert szentesi Horváth Mihály Gimnáziumot is fenntartotta. Az önkormányzati intézmények államosítása után ebből a zászlóshajóból dereglye lett, a képviselők 30-35 perc alatt mindent megbeszélnek. A (vár)megyei közgyűlés most pályázatokról dönt, illetve ilyen ügyekben segíti a települési önkormányzatokat, erősíti a helyi identitást (lásd: Csá Csongi, hali Csanesz – így tart össze 300 misiből Csongrád-Csanád megye, magyarnarancs.hu, 2023. április 11.).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk