Csóka-Szűcs az őt feljelentő fideszes polgármester szemébe nézett volna, de nem fogadták

Kis-Magyarország

A rendőrségi vegzálásnak kitett gyulai ellenzéki, Csóka-Szűcs János elzarándokolt Görgényi Ernőhöz, de csak a portásig jutott.

„Fogadónapot tart Görgényi Ernő polgármester június 3-án, szerdán 13 órakor, a polgármesteri hivatal első emeletén található irodájában” – szólt a felhívás minden gyulainak. A hivatalos invitálás megjelent az önkormányzati lapban és annak online változatában is. A meghívást komolyan vette Csóka-Szűcs János, a helyi Kossuth Kör elnöke, a Momentum tagja, akit – mint arról a Narancs.hu elsőként beszámolt – május 13-án a rendőrök a házkutatást követően hajnalban saját házából állítottak elő, mert rémhírterjesztéssel gyanúsították.

Mint emlékezetes, a rendőrség nagy erőkkel szállt ki a férfihoz, rabosították, elvették a telefonját, lefoglaltál a mobilját. Az ügyből nagy botrány lett, még az Európai Parlamentben is napirendre került. Két nappal a rabosítása után, május 15-én a Gyulai Járási Ügyészség bűncselekmény hiánya miatt megszüntette a büntetőeljárást, majd május 19-én kiderült, a férfit egyesen Görgényi Ernő gyulai polgármester jelentette fel. Egyébként úgy fest, Csóka-Szűcs facebookos állítása tényszerűen rendben volt: a járvány első szakaszában a gyulai kórházban „felszabadított” közel 1200 ágy szinte mindegyike üres maradt.

false

Feljelentőnek és feljelentettnek beszélni kell egymással

„Alapvetően két dolog miatt mentem el és vettem komolyan a polgármesteri meghívót. Egyrészt szerintem a feljelentőnek és a feljelentettnek szembe kell néznie és beszélnie kell egymással. Mindketten közéleti szereplők vagyunk, és tisztáznunk kell, amit és ahogy lehetséges. Másrészt tájékoztatást szerettem volna kérni Görgényi Ernőtől, milyen ütemezésben és pontosan mikorra áll helyre a Békés Megyei Központi Kórház gyulai tagkórházának munkarendje” – mondta a Narancs.hu-nak Csóka-Szűcs.

Ezért a mozgássérült férfi egy ismerőse társaságában szerda kora délután a gyulai városházához ment. Betartotta az előírásokat is: maszkot húzott. A hivatal ügyfélfogadási rendje szerint mindenkinek a kapuban kell jelentkezni. Ők is ezt tették. A portáról telefonáltak a polgármester titkárságára, ahonnan azt az értesítést kapták, hogy nem tudják őket fogadni, mert nem jelentkeztek be előre. Az ellenzéki aktivista portálunknak elmondta, az előzetes bejelentkezésről nem is tudott, hiszen a közzétett meghívókban ez sehol nem szerepelt előírásként.

Csóka-Szűcs János a gyulai városháza előtt, maszkban

Csóka-Szűcs János a gyulai városháza előtt, maszkban

Fotó: narancs.hu

„Semmiképp sem akar találkozni”

De nem adta fel: bejelentkezett a következő polgármesteri fogadónapra. Ám ekkor szürreális fordulatot vett a történet: miközben kiderült, hogy előzetes bejelentkezés nélkül nem lehet a polgármester elé járulni, előre jelentkezni nem lehetett, mert a következő fogadónap időpontja még nincs kitűzve. Csóka-Szűcs szerint más is szeretett volna bejutni a polgármesterhez szerdán, ám mivel őt és kísérőjét nem engedték be, a másik érdeklődő is azt a tájékoztatást kapta, hogy előre kellett volna jelentkezni. Érdekes, a másik érdeklődő sem tudott erről az előírásról.

„Mindebből azt a következtetést vontam le, hogy Görgényi semmiképpen sem akar velem találkozni, ezt pedig aligha vehetem a nyílt, őszinte, bátor politizálásnak. Holott feljelentésében éppen arra hivatkozott, hogy több ember kereste meg azzal, hogy megijesztette őket a kórházi állapotokról szóló bejegyzésem. Hát most én is meg akartam kérdezni erről, de úgy fest, nem minden gyulai ember véleménye egyformán fontos a város vezetőjének” – nyilatkozta a Narancs.hu-nak az ellenzéki aktivista.

Megjegyezte, szeretett volna utánajárni, hogyan is zajlott az ágyfelszabadítás a városban, de a kórház főigazgatója sem fogadja őt. Ugyanakkor azt észrevette, hogy Görgényi számos bejelentést tett az utóbbi idében a Békés Megyei Központi Kórház gyulai részlegével kapcsolatban, s bár nem a város a fenntartó, ebből arra következtetett, hogy a polgármesternek, mint a helyi védekezés vezetőjének vannak részletes adatai arról, mi zajlott az intézményben.

Ellenzéki szolidaritás Csóka-Szűcs mellett

Ellenzéki szolidaritás Csóka-Szűcs mellett

Fotó: A szerző felvétele

Kérdéseink a polgármesterhez

Még szerda este levelet küldtünk Görgényi Ernő gyulai fideszes polgármesternek, amelyben azt kérdeztük:

  • Miért nem jelezte, hogy a fogadóóráira előre be kell jelentkezni, különben nem fogadja az érdeklődőket?
  • Nem gondolja, hogy a fogadónap/fogadóóra műfajától idegen az előzetes bejelentkezés?
  • Nem gondolja, hogy minden gyulai polgárt, aki elmegy a fogadónapjára, meg kellene hallgatnia?

„Mindig be kell jelentkezni”

„A fogadónapomra mindig is be kellett jelentkezni. A Facebook-oldalamon minden hónapban ez szerepel” – válaszolta a Narancs.hu-nak Görgényi Ernő.

Ehhez hozzátette, hogy „a fogadónap elsődleges célja az, hogy segítsünk az embereknek megoldani a problémájukat. Jellemzően szociális problémákkal, önkormányzati hatáskörbe tartozó hatósági ügyekkel, vagy infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó kérésekkel keresnek fel. Az ügyek többségének van a polgármesteri hivatalban előzménye, amelyek ismerete szükséges a panaszos polgár gondjainak megoldásához. Ezért fel kell rá készülni, meg kell, ismerjem az előzményeket. Azért kell előre bejelentkezni elsősorban, hogy legyen idő és lehetőség utánanézni az előzményeknek. Más esetben a kérés teljesíthetőségének feltételeit kell előzetesen megvizsgálni, hogy a fogadóórán megjelenő polgár konkrét választ kapjon. Ezért kollégáim azt is megkérdezik, hogy milyen ügyben szeretne jönni a polgár.”

Görgényi (jobbra) kórházszemlén, Gyulán

Görgényi (jobbra) kórházszemlén, Gyulán

Fotó: Görgényi Ernő/Facebook.com

Végül jelezte, a Gyulai Hírlaptól kérdezzük meg, most miért nem írták bele a fogadónapomról szóló cikkbe a telefonszámot. Régebben ez is mindig szerepelt az erről szóló cikkekben. Mocsár-Pörjés József, a Gyulai Hírlap főszerkesztője kérdésünkre elismerte, kommunikációs hiba történt, hibáztak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?