Hiába gyanúsítják súlyos bűncselekményekkel, még mindig Simonka György a Fidesz Békés megyei elnöke

Kis-Magyarország

Majd „a Fidesz legfelső köreiből bizonyosan elmondják…”

Lassan 3 hónapja, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezésére az országgyűlés egyhangúan felfüggesztette Simonka György, fideszes képviselő mentelmi jogát.

Az elmúlt év november közepén gyanúsította meg a dél-békési kormánypárti képviselőt a nyomozást vezető Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint vesztegetés és vesztegetés elfogadásának gyanújával. Egyben azzal is, hogy az elnyert pályázati pénzekből 45 százalékot kért vissza, s a mindezzel okozott kár értéke eléri az 1,4 milliárd forintot.

Mindezek mégsem voltak elegendőek ahhoz, hogy Simonkát őrizetbe vegyék és a bíróságnál az előzetes letartóztatását kezdeményezze az ügyészség. Azt pedig felvetésünkre nem árulta el a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy ennek lehetősége miért nem merült fel, vagy mi zárta ki.

Február végén: tisztújító választmányi ülés

Kényes helyzetben van Simonka és a Fidesz is. Nem csupán azért, mert súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják a fideszes képviselőt. Hanem azért is, mert politikailag csak rövidtávon tartható fenn, hogy egy képviselőnek megmarad a mandátuma, de a mentelmi joga ugrott. A 2022-es tavaszi választásig sok idő, több mint három év van még hátra. A mentelmi jogától megfosztott Simonka közszereplőként sok rendezvényen vesz részt, beszédeket mond. Megkérdőjelezhető, milyen erkölcsi alappal és emberi hitelességgel. S azt se feledjük, hogy a Fidesz parlamenti kétharmada Simonka mandátumával van meg, ami elmond egyet, s mást a magyar demokrácia jelen állapotáról. De nem csak a parlamenti mandátuma maradt – egyelőre – meg, de továbbra is Simonka a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke.

„A Fideszt erősíteni és nem gyengíteni kellene, ezért is érthetetlen, miért nem mondott le Simonka György a Fidesz Békés megyei választmányi elnöki posztjáról” – mondta a magyarnarancs.hu kérdésére Takács Ferenc a kormánypárt tótkomlósi elnöke, egyben a Békés Megyei Közgyűlés fideszes tagja. Mint megtudtuk, a választmány előreláthatóan február végén tartja következő, egyben tisztújító ülését. Itt akár az is megtörténhet, hogy új elnököt választ a valamivel több mint 50 fős testület. De nem zárható ki, hogy Simonka előremenekül, és újra megpályázza az elnöki tisztséget.

Viszont Takács szerint – aki vállaltan is ellenlábasa Simonka Györgynek –  a gazdasági bűncselekményekkel meggyanúsított politikus csak tehertétel a Fidesznek Békés megyében és országosan is. De ha politikai karrierje leáldozóban van is, Simonka még mindig erős ember: tegnap még biztosan élet és halál ura volt Dél-Békésben.

Takács Ferenc

Takács Ferenc

Fotó: bekesmegye.hu

 

Három esélyes az elnöki posztra

Takács Ferencről Békés megyei fideszes körökben úgy tartják, hogy eséllyel pályázhat a választmány elnöki posztjára. Erre válaszolva a magyarnarancs.hu-nak kifejtette: bár valóban kapott felkérést és többen biztatták is, de nem vállalja az indulást. Azt is jelezte, hogy legalább három viharsarki politikus eséllyel szóba kerülhet a választmányi elnöki posztra.

Így Erdős Norbert, aki jelenleg EP-képviselő, de a májusi választást csak a Fidesz-lista 15. helyéről várja. Ugyancsak alkalmasnak tartaná Takács Görgényi Ernő gyulai polgármestert, aki nyílt vitába, sőt háborúskodásba keveredett korábban Simonkával a brüsszeli források Békés megyei elosztásáról. Bár a gyulai városvezetőről megjegyezte, hogy fideszes körökben nem tartják integratív szereplőnek Görgényit. A harmadik névről nem volt hajlandó beszélni. Csak annyit mondott róla, magas közigazgatási posztot tölt ma be.

A Fidesz legfelső köreiből majd szólnak

„Megtehette volna, de mégsem mondott le meggyanúsítása után Simonka György a Békés megyei választmányi elnöki posztról. Miért?” – kérdeztük Takács Ferencet. Vélekedése szerint kevesebb belátó képessége van Simonkának a szükségesnél. Másrészt politikai rangot, befolyást, így valódi hatalmat jelent egy megyei szervezet élén állni, mondta Takács. Ezt pedig Simonka nem szívesen engedi ki a kezéből.

Végül a közelgő tisztújításról azt mondta Takács Ferenc, hogy „a Fidesz legfelső köreiből bizonyosan elmondják majd a dél-békési országgyűlési képviselőnek, hogy ilyen előzmények és egy ellen folyó nyomozás és begyanúsítás kellős közepén illik-e újra jelöltetnie magát a választmány elnöki posztjára”.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.