Hiába gyanúsítják súlyos bűncselekményekkel, még mindig Simonka György a Fidesz Békés megyei elnöke

Kis-Magyarország

Majd „a Fidesz legfelső köreiből bizonyosan elmondják…”

Lassan 3 hónapja, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezésére az országgyűlés egyhangúan felfüggesztette Simonka György, fideszes képviselő mentelmi jogát.

Az elmúlt év november közepén gyanúsította meg a dél-békési kormánypárti képviselőt a nyomozást vezető Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint vesztegetés és vesztegetés elfogadásának gyanújával. Egyben azzal is, hogy az elnyert pályázati pénzekből 45 százalékot kért vissza, s a mindezzel okozott kár értéke eléri az 1,4 milliárd forintot.

Mindezek mégsem voltak elegendőek ahhoz, hogy Simonkát őrizetbe vegyék és a bíróságnál az előzetes letartóztatását kezdeményezze az ügyészség. Azt pedig felvetésünkre nem árulta el a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy ennek lehetősége miért nem merült fel, vagy mi zárta ki.

Február végén: tisztújító választmányi ülés

Kényes helyzetben van Simonka és a Fidesz is. Nem csupán azért, mert súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják a fideszes képviselőt. Hanem azért is, mert politikailag csak rövidtávon tartható fenn, hogy egy képviselőnek megmarad a mandátuma, de a mentelmi joga ugrott. A 2022-es tavaszi választásig sok idő, több mint három év van még hátra. A mentelmi jogától megfosztott Simonka közszereplőként sok rendezvényen vesz részt, beszédeket mond. Megkérdőjelezhető, milyen erkölcsi alappal és emberi hitelességgel. S azt se feledjük, hogy a Fidesz parlamenti kétharmada Simonka mandátumával van meg, ami elmond egyet, s mást a magyar demokrácia jelen állapotáról. De nem csak a parlamenti mandátuma maradt – egyelőre – meg, de továbbra is Simonka a Fidesz Békés megyei választmányának elnöke.

„A Fideszt erősíteni és nem gyengíteni kellene, ezért is érthetetlen, miért nem mondott le Simonka György a Fidesz Békés megyei választmányi elnöki posztjáról” – mondta a magyarnarancs.hu kérdésére Takács Ferenc a kormánypárt tótkomlósi elnöke, egyben a Békés Megyei Közgyűlés fideszes tagja. Mint megtudtuk, a választmány előreláthatóan február végén tartja következő, egyben tisztújító ülését. Itt akár az is megtörténhet, hogy új elnököt választ a valamivel több mint 50 fős testület. De nem zárható ki, hogy Simonka előremenekül, és újra megpályázza az elnöki tisztséget.

Viszont Takács szerint – aki vállaltan is ellenlábasa Simonka Györgynek –  a gazdasági bűncselekményekkel meggyanúsított politikus csak tehertétel a Fidesznek Békés megyében és országosan is. De ha politikai karrierje leáldozóban van is, Simonka még mindig erős ember: tegnap még biztosan élet és halál ura volt Dél-Békésben.

Takács Ferenc

Takács Ferenc

Fotó: bekesmegye.hu

 

Három esélyes az elnöki posztra

Takács Ferencről Békés megyei fideszes körökben úgy tartják, hogy eséllyel pályázhat a választmány elnöki posztjára. Erre válaszolva a magyarnarancs.hu-nak kifejtette: bár valóban kapott felkérést és többen biztatták is, de nem vállalja az indulást. Azt is jelezte, hogy legalább három viharsarki politikus eséllyel szóba kerülhet a választmányi elnöki posztra.

Így Erdős Norbert, aki jelenleg EP-képviselő, de a májusi választást csak a Fidesz-lista 15. helyéről várja. Ugyancsak alkalmasnak tartaná Takács Görgényi Ernő gyulai polgármestert, aki nyílt vitába, sőt háborúskodásba keveredett korábban Simonkával a brüsszeli források Békés megyei elosztásáról. Bár a gyulai városvezetőről megjegyezte, hogy fideszes körökben nem tartják integratív szereplőnek Görgényit. A harmadik névről nem volt hajlandó beszélni. Csak annyit mondott róla, magas közigazgatási posztot tölt ma be.

A Fidesz legfelső köreiből majd szólnak

„Megtehette volna, de mégsem mondott le meggyanúsítása után Simonka György a Békés megyei választmányi elnöki posztról. Miért?” – kérdeztük Takács Ferencet. Vélekedése szerint kevesebb belátó képessége van Simonkának a szükségesnél. Másrészt politikai rangot, befolyást, így valódi hatalmat jelent egy megyei szervezet élén állni, mondta Takács. Ezt pedig Simonka nem szívesen engedi ki a kezéből.

Végül a közelgő tisztújításról azt mondta Takács Ferenc, hogy „a Fidesz legfelső köreiből bizonyosan elmondják majd a dél-békési országgyűlési képviselőnek, hogy ilyen előzmények és egy ellen folyó nyomozás és begyanúsítás kellős közepén illik-e újra jelöltetnie magát a választmány elnöki posztjára”.

Figyelmébe ajánljuk