Hónapokig tartó bénázás után vetettek véget az adócsaló polgármester kiskapuzásának

  • Magyar Krisztián
  • 2017. január 14.

Kis-Magyarország

A bíróság jogerősen is kimondta, hogy Gyömrő első embere nem lehet tovább városvezető. Gyenes Levente hónapok óta valami egészen elképesztő dolgot művelt.

Egy joghézagnak, netán a hivatalok teszetoszaságának, vagy éppen az illetékes minisztériumnak köszönhetően néhány nappal ezelőttig Magyarországon két települést is olyan polgármester vezethetett, akit szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre – legyen az letöltendő vagy felfüggesztett – ítéltek.

Kisléta első emberével, Madácsi Imrével – aki még mindig polgármester a falu honlapja szerint – többször is foglalkoztunk (itt és itt olvashat a volt fideszes politikus zűrös ügyeiről), mint ahogy a gyömrői polgármester, Gyenes Levente helyzetével is. Előbbi szeptemberben került börtönbe, utóbbi pedig tavaly lemondott az őt elmarasztaló ítélet után, de újraválasztották. Ezzel ismét elkezdődött a huzavona a kormányhivatallal, az egymásnak olykor ellentmondó kormányzati szervekkel. A Gyömrői Hírhatár friss információi szerint január 11-én a munkaügyi bíróság tett pontot a jogsértő helyzet végére, a Pest megyei város polgármesterének megint távoznia kell az önkormányzat éléről. Megnéztük, hogy a két településvezető közül Gyenes Levente hogyan játszotta ki tudatosan a magyar jogrendszer hiányosságait, és miként tett meg mindent azért, hogy hatalmon maradhasson.

Gyenes Levente 2007-ben

Gyenes Levente 2007-ben

Fotó: MTI

 

Friss: Lemondását lengette be Gyenes

A Gyenes Levente helyzetével kapcsolatos legújabb fejlemény, hogy a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely szerint felfüggesztett börtönbüntetése miatt a politikus nem lehet tovább Gyömrő hivatalban lévő polgármestere. Gyenes tehát a Pest Megyei Kormányhivatal után egy másik hivatalos szerv szerint is méltatlan a tisztség betöltésére. Az újabb elmarasztaló ítélet után sem teljesen kizárt, hogy Gyenes Levente ismét elindul a településvezetői székért a tavaszra várható újabb időközi választásokon, és ha van hozzá ereje, türelme és kitartása, a helyi vezető ezt egészen addig játszhatja, amíg 2018 késő tavaszán le nem telik a két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetése, vagy addig, amíg az Igazságügyi Minisztérium, majd az Országgyűlés nem rendezi végre a joghézagot. Igaz, Facebook-oldalán Gyenes már arról írt péntek délután, hogy tiszteletben tartja a döntést, és tisztában van vele, hogy a posztját nem tarthatja meg. „Támogatni fogom mindezekkel azt a polgármestert (jelöltet), aki elfogadja ezt az örökséget, és azt a közösen kidolgozott városfejlesztési koncepciót, amely mentén folyamatosan fejlődik Gyömrő” – írta. Ugyanakkor azt is írta: „Az élet és a munka nem áll meg. Folytatjuk!!!” – jelentsen ez bármit is.

 

A Belügyminisztérium bezavart

Ha felidézzük, miként is jutott Gyenessel Gyömrő idáig, egészen tavaly áprilisig érdemes visszamenni, amikor a polgármestert a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás miatt kilenc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Ezután az egyik helyi civil szervezet, a Gyömrő 2000 Kör színeiben politizáló Gyenes június elsejei hatállyal lemondott, így megelőzte azt, hogy a saját képviselő-testületének kelljen megfosztania tisztségétől, ugyanis az önkormányzati törvény egyértelműen kimondja: méltatlan a polgármesteri címre, akit „szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek”. Aztán bejelentette, megint indulna, hiszen álláspontja szerint a lemondásával megszűnt a méltatlanság, és a közügyektől amúgy sem tiltották el. Ezt a Pest Megyei Kormányhivatal és a Miniszterelnökség is igyekezett megcáfolni, mondván, a felfüggesztett börtönbüntetés nem járt le, így a helyzet sem változott, mindez nem hatotta meg Gyenest.

A városban a korábbi botrányai ellenére is roppant népszerű Gyenes Levente augusztus végén elsöprő többséggel megnyerte a miatta kiírt időközi választásokat, és tovább folytatódott a jogi vita, a kormányhivatal továbbra is élesen beleállt a Gyömrőt már 2002 óta vezető polgármesterbe, aki a Belügyminisztériumtól (BM) kapott némileg váratlan segítséget, miután a város jegyzőjének kérésére a tárca augusztus legvégén készített egy állásfoglalást. A dokumentumban egyebek közt az állt, hogy a belügy véleménye szerint „az időközi választással új tisztség keletkezett, ezt méltatlanságra hivatkozással megszüntetni nem lehet, mert ennek egyik alapfeltétele nem áll fenn: nevezetesen a jogerős ítélet nem a tisztség fennállásának időszakában született. (…) A kérdésben tehát az az álláspontunk, hogy amennyiben a volt polgármestert újraválasztják, nem kell méltatlansági eljárást indítani”. De úgy tűnik, a kormány nem osztja a BM véleményét, néhány nappal később Trócsányi László igazságügyi miniszter az MTI-nek nyilatkozva közölte, szeretnék tisztázni a helyzetet, így felállítanak egy munkacsoportot, s megnézik, milyen megoldások vannak annak megakadályozására, hogy erkölcsi bizonyítvány nélkül polgármesteri pozíciót lehessen betölteni. Ez azért lényeges, mert a választási törvény nem tiltja elítéltek indulását, miközben – mint ahogy említettük – az önkormányzati törvény korlátozza annak lehetőségét, hogy polgármesterként dolgozhasson az, aki ellen jogerős ítélet van érvényben.

Hibázott a kormányhivatal

A korábbi, egymásnak ellentmondó állásfoglalások után a Pest Megyei Kormányhivatal vette kézbe az ügyet, miután Gyenes a beiktatásától számított harminc napon belül nem mondott le – ha az önkormányzati törvényben foglaltak szerint jár el, akkor ugyanis ezt kellett volna tennie –, majd a képviselő-testület az ezt követő harminc napon belül nem döntött Gyenes méltatlanságáról. Utóbbiról egyebek közt azért sem határoztak, mert az előterjesztést nem készítette elő a képviselő-testület ügyrendi, jogi és közbiztonsági bizottsága, amelynek elnöke a jobbikos Sas Zoltán.

A gyömrői testület

A gyömrői testület

 

 

A képviselő-testületi döntés határideje előtt a Jobbik először látványosan kiállt Gyenes Levente mellett, aztán Sas Zoltánt kinevezte a képviselő-testület tanácsnokává, amely poszt a sima önkormányzati képviselőinél magasabb juttatással is járt. (Sas volt az, aki még 2012-ben először kezdeményezte, hogy Gyömrőn legyen Horthy tér.) Az ügyrendi, jogi és közbiztonsági bizottságból közben Gyenes és a hozzá köthető képviselők kirakták azt a Horváth Istvánt, aki polgármesterjelöltként indult az augusztusi önkormányzati választásokon, így a grémiumban nem maradt olyan ember, aki érdemben felvetette volna a méltatlansági eljárást. Október végéig nem is vetették, így már teljes mértékben a kormányhivatal, majd a bíróság kezébe került Gyenes ügye. (Egyébként azzal, hogy Sas Zoltán is beállt a polgármester mögé, a 12 fős testületben csak a fentebb említett Horváth István és a Fidesz egy szem képviselője, Ducsai Sándor számít valódi ellenzékinek.)

Az eljárás során a Pest Megyei Kormányhivatal nem volt mindenben a helyzet magaslatán. Először hibásan nyújtották be a beadványukat a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, ahová a kijavított keresetlevél csak november 24-én jutott el. Ezt a hibát Gyenes többször is megjegyezte a helyi önkormányzati televízióban, sugallván: megkérdőjelezhető a hivatal szakmai felkészültsége, ha egy ilyen iratot sem tudnak helyesen elkészíteni. (Úgy tudjuk, a többszöri üzengetés előtt a Horthy teres botrány miatt sem felhőtlen viszony a város és a Pest Megyei Kormányhivatal között tovább romlott, amikor novemberben az önkormányzati televízió honlapján megjelent, hogy a kormányhivatal több hónapja nem fizeti az önkormányzatnak a gyömrői okmányiroda épületének közüzemi számláit, és így több mint négymillió forintos tartozást halmoztak fel a város felé.)

Ha elsőre sikerült volna jó keresetlevelet beadnia a kormányhivatalnak, már decemberben lehetett volna jogerős döntés Gyenes ügyében. Végül néhány napja mondta ki végérvényesen a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, hogy a gyömrői polgármester méltatlan a posztjára. Gyenes fellebbezése után a bíróság már nem peres eljárásban döntött, hanem három hivatásos bíróból álló tanács határozott. A döntés ellen már nincs további fellebbezési lehetőség, esetleg az Alkotmánybíróságra mehet, ha alkotmányjogi panaszt tesz Gyenes, vagy akár Strasbourgig viheti az ügyet, de attól még távoznia kell a város éléről – és ahogy ezt Fb-posztjában belengette, meg is fogja tenni.

És ha maradna?

Pontosan nem lehet tudni, mi lesz Gyenes Levente jövője, egy biztos: most ismét távozni kényszerül a város éléről, miközben hívei arra biztatják, hogy induljon el újra a polgármesteri székért. Egy ilyen forgatókönyvre még most is többen látnak esélyt, mondván: ezután is hivatkozhat arra a polgármester, hogy őt a rá kiszabott felfüggesztett büntetés ismeretében választották újra. A magyarnarancs.hu-nak a Pest Megyei Kormányhivatal is megerősítette: a jelenlegi jogszabályi környezetben nincs akadálya annak, hogy Gyenes ismét elinduljon a választásokon. Mivel szinte teljesen biztos, hogy nyerne is, nagyjából 3-4 hónapot ismét a város élén tölthet, így kihúzhatja addig, amíg lejár a felfüggesztett büntetése. Ez idő alatt nagyjából 3 választást kellene megnyernie.

Persze azt, hogy akár egy időközi választáson is elindulhat még Gyenes 2018 tavaszáig, a tavaly nyár végi győzelme és a huzavona elindulása után nem sokan gondolhatták, leginkább azért, mert az igazságügyi miniszter nyilatkozatából arra lehetett következtetni, hogy hamarosan rendeződik a jogi anomália, de meglepő módon máig nem történt semmi. Megkérdeztük az Igazságügyi Minisztériumot, hol tart az a munka, amely kezdetét szeptember első napjaiban jelentette be Trócsányi László, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Amit szabad Jupiternek…?

A késlekedés annak fényében is furcsa, hogy a Fidesz–KDNP-kormány ennél nagyobb horderejű jogszabályok módosítását és elfogadását napok alatt végig tudta vinni. Miközben a pontos okokról semmi információnk nincs, a napokban Magyar György ügyvéd a saját blogján érdekes részletekre hívta fel a figyelmet: miközben az önkormányzati törvény szerint nem lehet polgármester vagy helyi képviselő az, akit jogerősen szabadságvesztésre ítéltek szándékos bűncselekmény miatt, az „országgyűlési törvény csak annyit ír elő, hogy megszűnik annak a honatyának a megbízatása, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését tölti”. Tehát a helyi képviselőknek nem fér bele az sem, ha felfüggesztettet kaptak, de mindez a parlamenti képviselőknek igen, mert őket csak akkor állítják fel, ha jogerős ítélet alapján börtönbe kell vonulniuk. Így, ha a polgármesterek és a többi választott önkormányzati tisztségviselő esetében erkölcsi bizonyítványhoz is kötik az indulást, jogilag és a társadalom számára is nehezen lenne magyarázható, hogy az országgyűlési képviselők esetében ezt ne tegyék meg. Ez fejtörést jelenthet a minisztériumi munkacsoport számára, ettől függetlenül egyértelmű, hogy gyorsan megoldást kellene találni Gyenesék ügyére, hiszen tényleg abszurd, amikor a jogszabályok lehetőséget adnak egy olyan ember indulására az önkormányzati választásokon, akinek ugyanazon szabályozás szerint a vele szembeni ítélet miatt le is kell mondania.

 

Hogy lesz-e belátható időn belül jogszabály-módosítás, azt még nem lehet tudni, de gyömrői forrásaink szerint Gyeneséknek megvan már a B tervük is, hiszen ha valami váratlan fordulat folytán rendeződik a joghézag, és kizárják a városvezetőt a választásokból, akkor a jelenlegi alpolgármester, Mezey Attila indulhat helyette, s Gyenes Leventének találhatnak egy önkormányzati pozíciót, hasonlóan ahhoz, ahogy a tavalyi lemondása után történt. Az előző évben, miután a városvezető önként felállt és elindult a kampány, Gyenes Leventét kinevezték projektmenedzserré, szinte minden fejlesztésnél ott pózolt, pályázatokat koordinált, még egy saját irodát is kapott. Hogy ez most is lehetséges lesz-e, az még nem egyértelmű, legalábbis érdeklődésünkre a kormányhivatal nem tudta megmondani, hogy Gyenes Levente például külsős alpolgármesterként vagy valamilyen szakértőként kaphat-e helyet egy esetleg nélküle felálló testületben.

false

 

Minden kiskaput kihasznált

Összegezve az elsőre talán bonyolultnak látszó helyzetet: Gyenes Levente már korábban is tudta, hogy az önkormányzati törvény szerint nem lehet polgármester az, akivel szemben szabadságvesztést szabott ki a bíróság. Ő mégis újraindult az augusztusi időközi választáson, mivel azzal is tisztában volt, hogy a választási törvény ezt lehetővé teszi, mert nincs eltiltva a közügyektől, illetve azt állította: szerinte a méltatlansága megszűnt azzal, hogy önként állt fel és egy új voksoláson őt megszavazták. Utóbbi állásfoglalását kezdetben a Belügyminisztérium is helyesnek találta, de a tárca véleményét később a Miniszterelnökség, az Igazságügyi Minisztérium és az illetékes kormányhivatal is igyekezett megcáfolni.

Gyenest az se érdekelte, hogy a jogsértést először az újbóli hivatalba lépésétől számított 30 napon belül neki kellett volna megszüntetnie azzal, hogy ismét lemond, azonban ezt nem tette meg, sőt elintézte, hogy a képviselő-testület se állítsa őt fel, holott a következő harminc napban ezt nekik kellett volna megtenniük. Mivel mindez elmaradt, jöhetett a Pest Megyei Kormányhivatal mint a hivatal törvényességi működésének egyik legfőbb ellenőre, és amely korábban a kétszer harminc napban csak felszólíthatta Gyenest, majd a testületet, hogy ők mondják ki a polgármester méltatlanságát, csakis ezután vihették bíróság elé az ügyet. A kormányhivatal a területileg illetékes Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, amely a napokban jogerősen úgy döntött, ennyi volt, Gyenesnek fel kell állnia a polgármesteri székből. Erre hamarosan sor is kerülhet, miután a városvezető írásban is átvette az őt elmarasztaló ítéletet.

Ettől a ponttól kezdve mégis újra Gyenes térfelén pattog a labda, mert ha akar, újra elindulhat az időközi választásokon, hiszen az önkormányzati és a választási törvény közötti joghézag megszüntetésére az Igazságügyi Minisztérium még mindig nem állította össze a törvénymódosítás tervezetét. Ha ezt időközben megteszik, vége a játéknak, a város éléről eltávolított Gyenes Levente 2018 késő tavaszáig biztosan nem lehet a gyömrői testület választott tagja.

Figyelmébe ajánljuk