Kiskunhalas

Hűtlen kezelésért ítélték el a városüzemeltető cég vezetőit

  • Kohout Zoltán
  • 2012. november 14.

Kis-Magyarország

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Halasi Városgazda Zrt. egykori igazgatóját és ügyvéd képviselőjét.

Jogerős ítéletében Valaczkai Lászlót, a Halasi Városgazda Zrt. volt vezérigazgatóját két év, négy évre felfüggesztett, a cég jogászát, Krammer Balázs, volt fideszes önkormányzati képviselőt egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla hűtlen kezelés kísérlete miatt – utóbbit az ügyvédi hivatástól is eltiltották egy évre.

A kipattant botrány
Az ügy a 2006-os önkormányzati választásokig nyúlik vissza: noha ekkor szocialista kötődésű polgármester nyert, a kiskunhalasi testületben a Fidesz került többségbe. Ezt kihasználva a helyi jobboldaliak – bevallottan debreceni mintára – egy integrált önkormányzati holdingot hoztak létre  2007 nyarán: a Halasi Városgazda (HV) Zrt. magába foglalta a városi vagyon kezelését, egyes nonprofit és profitorientált tevékenységek működtetését és irányítását. (Az esetről lásd bővebben korábbi cikkünket.) Bár Várnai László polgármester a döntés felfüggesztésével megpróbálta leállíttatni a társaság megalapítását, ez a városházi többséggel szemben nem sikerülhetett.

A cég egy, a megalapítása után fél évvel kipattant ügy miatt kapott országos nyilvánosságot, miután 2008 tavaszán 76 millió forintért kívánt új telephelyet vásárolni magának. (A helyszín Valaczkai korábbi főnökének az üzemcsarnoka volt.) A tervezett vételár miatt nemcsak a felügyelőbizottság egyik tagja, de rövid idő alatt a kiskunhalasi jobboldali vállalkozók is kiakadtak: az ingatlan ugyanis a későbbi – a bíróság előtt reálisnak elfogadott – hivatalos árbecslés szerint 36 milliónál nem ért többet. Bár a Városgazda-vezetés gyors ütemben szervezte a vásárlást, az ügyet kipattantó (egyébként jobboldali) fb-tag mellett a baloldali polgármester is lépett, és vizsgálatot rendelt el a HV-nél.

Ezt a csarnokot nézték ki 76 millióért


Ezt a csarnokot nézték ki 76 millióért


Gombot varrni
A felkért könyvvizsgáló szerint a kiskunhalasi vagyonkezelőnél lényegében nem létezett számlarend; a házipénztárt ugyanaz a személy kezelte, aki annak ellenőre is volt; a telekügyletre sem önkormányzati engedélyük, sem pénzügyi fedezetük nem lett volna, és az önkormányzati vagyonrendeletet is megsértették, amikor elindították az adásvételt, és annak 11 milliós előlegét ki is fizették.  Ezek után a Városgazda igazgatója a helyi televízió háttérműsorában ezt mondta: „Aki engem vagy a zrt.-t támadja, az olyan, mintha meleg fingra akarna gombot varrni.”

A történet ezután sajátosan alakult. A kibontakozó botrány 2008 nyarára a maffia belső háborúihoz hasonlító leszámolásokhoz vezetett. (Erről részletesebben hivatkozott cikkünkben olvashat.) A Városgazda Zrt. egyes vezetői – hamisított jelenléti ív, azonnali felmondás, munkaügyi per érvényesítésével – egymást intézték el, így a nyár végére az eredeti formájában lényegében működésképtelenné vált a kiskunhalasi vagyonkezelő.

Mindez egyfajta kényszerű egységbe kovácsolta a baloldali Várnai László polgármester és Lukács László fideszes alpolgármester (aki egyben Városgazda fb-elnöke is volt) fellépését. Mivel a többség nem akart feljelentést tenni a botrányos ingatlanvétel miatt, ők ketten küldték az ügyészségre az ügyet. A Bajai Városi Ügyészség először visszadobta a keresetet, de a polgármesteri panasz után végül nyomozást rendelt el – ennek lett az eredménye az októberi ítélet. Az ítélet négy év jogi procedúra után született meg.

A korábbi tárgyalásokra információink szerint Valaczkai László külföldről tért vissza, a Népszabadság 2010 őszén azt írta róla, hogy Angliában él. Krammer Balázs jelenleg már nem tagja a kiskunhalasi képviselő-testületnek, miután 2010-ben nem indult az önkormányzati választásokon.

Figyelmébe ajánljuk