Orosháza

Kihátráltak a cenzúra mögül

  • Bod Péter
  • 2012. május 25.

Kis-Magyarország

Jobb belátásra tért az orosházi képviselők többsége, és megszüntette az önkormányzati televízió kizárólagos közvetítési jogát a testületi ülésekről. A korábbi antidemokratikus húzással többször foglalkoztunk mi is.

Módosította az orosházi önkormányzat azt a közszolgáltatási megállapodást, amely eddig – törvénytelenül – kizárólagos közvetítési jogot biztosított a testületi ülésekről az önkormányzati tévének. A pénteki döntés értelmében így most már más is közvetíthet az eseményről.

Ahhoz, hogy pénteken a helyi testület módosítsa a szóban forgó szerződést, kínos helyzetek sokaságát kellett megélni. Februárban egy az ellenzéki frakció megbízásából dolgozó operatőrnek tiltotta meg azt a helyi jegyző és az Orosházi Média Kft. vezetője, hogy rögzítse a testületi ülést.
A soron következő márciusi ülésen – a válasz elől egymás után kitérő polgármester, jegyző, illetve tv-főszerkesztő helyett – az önkormányzat egyik jogászával mondatták ki, hogy a közvetítések kizárólagosságáról szóló passzus még az előző ciklusban került az említett szerződésbe.
A narancs.hu is foglalkozott az üggyel, és leírtuk, hogy ez nem igaz.

Az áprilisi testületi ülésen aztán az ellenzéki képviselők éppen a narancs.hu-n megjelent cikkre hivatkozva kérdezték meg Dancsó József fideszes országgyűlési képviselőt, a város polgármesterét arról, hogy mikor szüntetik meg a kizárólagosságra vonatkozó törvénytelenséget. A városvezető ekkor úgy válaszolt: érzése szerint nem követtek el törvénytelenséget. A mondat nemcsak azért érdekes, mert szakmai érvek nélkül utasította el a TASZ lapunknak adott, ezzel merőben ellentétes álláspontját, hanem mert a polgármester ezzel azt is elismerte, hogy a jogellenes passzus mégsem az elmúlt ciklusban került a szerződésbe. Dancsó ezen az ülésen fogalmazott úgy, hogy „a Magyar Narancs nem jogforrás”.

Ennek ellenére a májusi testületi ülésen lapunk kritikájának szellemében változtattak a közvetítési szerződésen. „Hihetetlen, hogy apróságokra mekkora energiákat fordítanak!” – fakadt ki pénteken a vita végén a polgármester. Az apróság ez esetben egy alapjaiban törvényellenes rendelkezés felülvizsgálata volt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?