Kilakoltathatják az újszegedi lázadó nyugdíjasokat

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Kis-Magyarország

A Gesztenyeliget fenntartója ultimátumot küldött minden lakónak.

Ha az újszegedi Gesztenyeliget nyugdíjas lakói péntekig nem fizetik ki a megemelt alapszolgáltatási díjat, a házat működtető Pax et Vita Kft. megindítja „a bérleti jogviszony megszüntetésére irányuló eljárást” – derül ki abból a levélből, amelyet a cég ügyvezetője, Bartha László küldött el a közelmúltban minden érintettnek.

Az eredetileg nyugdíjas lakóparkként megnyitott magánintézmény hányatott sorsáról ezekben a cikkekben számoltunk be. 

A ház legtöbb lakója annak idején egy lakás árát befizetve holtig tartó bérleti jogot vásárolt egy-egy itteni apartmanra. Az alapító céget azonban felszámolták, és a házat eladta a felszámoló. A jelenlegi tulajdonos által megbízott működtető pedig nemrég rábukkant egy korábbi megállapodásra a lakók képviselői és a felszámoló között. Ez a díjfizetés emelésének módjára vonatkozott. Ez alapján a kft. számolt, és arra jutott, hogy az utóbbi években a lakók kevesebbet fizettek a szolgáltatásért. Most emelt is, és visszamenőleg is kéri az elmaradt díjat a saját kalkulációja alapján.

Akad olyan lakó, akinél az úgynevezett elmaradt díj milliós tétel.

A lakók vitatják a számolás módját. Ügyvédet fogadtak, akivel legutóbb abban állapodtak meg, hogy a legutóbbi számlát visszaküldik a Pax et Vita Kft.-nek, azzal a megjegyzéssel, hogy csak a legutóbbi alapdíjnak a 17,6 százalékkal emelt összegét hajlandóak átutalni. A kft. visszamenőleges követeléséről pedig ítélje meg a bíróság, jogos-e. 

Ezután kapták meg a lakók a fönt említett figyelmeztető levelet a kft. ügyvezetőjétől. 

A levélben Bartha László többek között azt írja, hogy a szolgáltatási díj emelésének kiszámításakor tekintettel voltak arra, hogy kinek-kinek mekkora az apartmanja és milyenek a lehetőségei. Emelni pedig muszáj volt a növekvő közüzemi díjak és bérköltségek miatt, ha nem teszik, nem tudják gazdaságosan működtetni a házat, és be kell zárni.

Közben a Gesztenyeliget melletti épületet, amelyben a korábbi tulajdonos másik érdekeltsége, magánklinika működött, megvette a Szegedi Tudományegyetem. A szeged.hu arról ír, hogy az egyetemnek elővásárlási joga van a Gesztenyeligetre is, de aligha valószínű, hogy részt szeretne venni a nyugdíjasokkal való egyeztetésben vagy perben. A portál úgy tudja, amikor a nyugdíjaslakóparkot alapító céget felszámolták, a nyugdíjasok egy összegben megvett bérleti joga elveszett, az érintettek azonban ezt vitatják.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?