Korrupciógyanú vagy politikai leszámolás? – gyulai fideszes belharcok a bíróság előtt

Kis-Magyarország

Korrupcióra okot adó gyanú merült fel, vagy fideszes tanácsnokként szembekerült Galbács Mihály a gyulai fideszes polgármesterrel, Görgényi Ernővel? Előbb az embereket, majd a pénzt vonták ki a Galbács irányította helyi fociklubból? Korrupció gyanújával hozták összefüggésbe Galbácsot, ezért zárták ki a Fidesz-frakcióból, végül megvonták tanácsnoki megbízatását? Politikailag számoltak le vele? Erről vitatkoztak csütörtökön egykori és mai gyulai fideszes városvezetők a Békéscsabai Járásbíróságon.

„Már itt hallgatom önt legalább negyed órája, de még egyetlen konkrétumot sem hallottam, csak annyit: anomáliák voltak” – szólt rá a tárgyalás sokadik órájában Hámori Katalin bíró Kónya István (Fidesz-KDNP) gyulai alpolgármesterre a Békéscsabai Járásbíróságon. Augusztus végén kezdődött az a büntetőper, amelyet egykori felettese, a békési fürdőváros polgármestere, Görgényi Ernő ellen kezdeményezett Galbács Mihály korábbi gyulai fideszes alpolgármester rágalmazás miatt. Galbács magánvádlóként azért indította a büntetőpert, mert Görgényi Ernő még 2020 októberében a Magyar Nemzet véleményrovatába írt egy cikket, amelyben e cikk szerzőjének a Népszava Szép Szó mellékletében tavaly szeptember végén megjelent „Vidék, propaganda, hazugság (Avagy miért van szükség a majdani demokráciában helyi független sajtóra?)” című publicisztikájára kívánt válaszolni. Görgényi ebben a válaszcikkben – bár nem ez volt a cikk témája, hanem leginkább szerzőnk hiteltelenítése – azt is megemlítette, hogy „összeállt Galbács Mihály volt fideszes képviselővel, akit a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban kizártunk a Fidesz-frakcióból”. (A két gyulai politikus ezt megőlőzően egy másik bíróságon is találkozott. Akkor épp Görgényi volt a magánvádló, rágalmazás vétsége miatt perelte be Galbácsot. Azért, mert Galbács egy hosszabb dolgozatában egy általa felvázolt és vélelmezett összefonódásról írt, amely szerinte a gyulai kormánypárti városvezetés és egy jól meghatározható helyi vállalkozói kör között jött létre. Ennek eredménye, hogy majdnem minden közbeszerzést ez a kör nyert el. A volt alpolgármestert elmarasztalta a bíróság, viszont csak próbára bocsátotta.)

Még finom megfogalmazás”

Galbács védője, Bárándy Gergely a vádindítványt ismertetve korábban azzal érvelt, hogy a kifogásolt „kijelentés ügyfele becsülete csorbítására alkalmas tényállítás. Nem igényel bizonyítást, hogy negatív értékítéletet hordoz és a becsület csorbítására az a kifejezés, amely mást korrupció, azaz bűncselekmény elkövetésével vádol”. De Galbács Mihály és védője mást is kifogásolt. Több dokumentummal igazolták és kifejtették azt is, hogy 2018 áprilisában, Galbácsnak a gyulai képviselő-testületi Fidesz-frakcióból történt kizárásakor egyetlen alkalommal sem hangzott el, vagy jelent meg, hogy az valamilyen összefüggésben lenne „a helyi futballklub élén folytatott állítólagos korrupciógyanús tevékenységével”. Az akkori indoklás szerint jelenléte és megkérdezése nélkül azért zárták ki Galbácsot, mert egy hónappal korábban kormánypártiként nem szavazta meg a Fidesz vezette város költségvetését.

A csütörtöki tárgyalás Görgényi Ernő meghallgatásával kezdődött. Vallomása szerint az általuk Galbáccsal szemben használt „korrupciógyanú” kifejezés még finom megfogalmazás, mert valójában egy voluntarista, nepotista emberről van szó, akivel nem lehet kijönni. Aki történetünk idején a gyulai képviselő-testület gazdasági bizottságának elnöke, tanácsnok és egyben a Gyulai Termál Futball Klub elnöke volt. Görgényi elmondta, a gyulai sporttelep fejlesztésének terveit Galbács a feleségére bízta, míg neje egyik rokona volt a kivitelező. Szerinte Galbács „csak a saját érdekeit nézte, de közben nem voltak jók az elszámolások, edzőket nem fizetett ki, fejlesztések csúsztak és még a csapat is kipottyant a labdarúgás harmadik vonalából”. 

Galbács Mihály kiállása

 
Galbács Mihály
Fotó: A szerző felvétele  

Görgényi nem tette hozzá, hogy 2017 áprilisában egy testületi ülésen dicsérettel illette párttársát, mert soha nem látott fejlesztések valósultak meg a gyulai sporttelepen. Ezek átadásán lelkesen vágták a nemzeti színű szalagokat a kormánypárti városvezetők, így ő is. Később egy kérdésre kifejtette, hogy a gondok szerinte ezután kezdődtek. A konfliktus kiindulópontja egy 300 millió forintosra taksált új edzőcsarnok építésének kérdése volt. Görgényi szerint ezt Galbács erőltette, s kész helyzet elé akarta ezzel állítani a önkormányzati vezetést, miközben a fürdővárosnak nem volt pénze az önerőre. A projektet mint klubelnök és a tao-pénzekért felelős vezető Galbács beadta a Magyar Labdarúgó Szövetségnek, ezt azonban nyílt zsarolásnak mondta mostani vallomásában Görgényi. Galbács szerint erről szó sincs, a beadásról nem kellett értesíteni az önkormányzatot. A helyi fideszesek ezek után 2018 tavasán zárták ki Galbácsot a frakcióból.

Az újságból tudta meg

Mindezt azonban semmilyen formában nem közölték Galbáccsal, aki ezt a helyi önkormányzati újságból, a helyi Fidesz propagandakiadványából tudta meg. Az erről szóló közlemény azonban egy árva szót sem veszteget arra a korrupciógyanúra, amire két és fél évvel később, 2020 októberében, a Magyar Nemzetben megjelent, végzetesen elfogult véleménycikkében Görgényi hivatkozott. Ráadásul az itteni szóhasználat pontosan megegyezik azzal a Fidesz érdekeivel egyáltalán nem ellentétes lejárató kiadványban megjelentekkel, amelyet a 2019-es helyhatósági kampány hajrájában adtak ki, s amelyben Galbácsot gyalázták. Ennek a „kiadványnak” természetesen máig nincs gazdája – az ezzel kapcsolatos rendőrségi nyomozás még folyik.

A Békéscsabai Járásbíróság ügyben eljáró bírája a tárgyaláson azzal is szembesült, hogy a képviselő-testületek valójában nem ismernek hivatalosan frakciókat. Így egyszerre merült fel a kérdés: miért és honnan is zárták ki 2018 tavaszán Galbács Mihályt? Alt Norbert (Fidesz-KDNP) alpolgármester, egyben a gyulai Fidesz-szervezet elnöke azzal sietett a bíróság segítségére, hogy

valójában csupán „szóban” (sic!) vannak frakciók.

Ám azt nem tisztázta, ezt hogyan kell érteni. Alt is többször használta a korrupciógyanú kifejezést, ám amikor a bíró megkérdezte tőle, hogy az ő szóhasználatában ez pontosan mit is jelent, akkor csupán annyit tudott mondani, hogy Galbács a rokonait bízta meg több munkával. Hámori Katalin bíró azt is megkérdezte a gyulai Fidesz-elnöktől, hogy akit korrupciógyanúval hoznak összefüggésbe, annak miért nem kezdeményezték kizárását a Fidesz-ből. Ám erre nem volt érdemi válasz.

Kiderült az is, hogy bár Galbács összegyűjtötte a megfelelő számú támogató aláírást, de Alt Norbert gyulai Fidesz-elnök az edzőcsarnok vitatott ügyében nem hívta össze a helyi csoportot, noha az alapszabály erre kötelezte volna. Bojkottját máig sem indokolta meg. Amikor elfogultnak tűnő tanúvallomása nyomán azt kérdezte tőle Bárándy Gergely ügyvéd, hogy megfelel-e a valóságnak, hogy a vádló (Galbács Mihály) a politikai ellenfele, míg a vádlott (Görgényi Ernő) a politikai szövetsége, akkor erre határozott igennel válaszolt Alt.

Ha már mások magyarázzák el…

Időnként szinte forrt a levegő a sportügyekért is felelős jelenlegi fideszes alpolgármester, Kónya István tanúvallomásakor. A gyulai fideszes városvezető 2017 tavaszáig a helyi futballklub felügyelőbizottságának elnöke volt, ám mint kiderült, posztja és megbízatása ellenére az általa tapasztalt vagy vélelmezett szabálytalanságok vagy korrupciógyanú miatt nem tett semmit. Holott jogában állt volna írásban beszámoltatni Galbácsot, adatokat kérni tőle, vagy az elnökséget és közgyűlést összehívni, de saját bevallása szerint mindezek ellenére nem tett semmit. Ezt azzal magyarázta, hogy „a 2018-as parlamenti választás előtt nem akartak balhét”; meg azzal: „körön belül voltak”, s hogy „az egyesület mindig egy baráti közösség volt”. Ekkor a bíró arra hívta fel a figyelmét, hogy a futballklub valójában egy önálló civil szervezet, amely nem tartozik egyik párthoz sem.

Az egyre kínosabb magyarázkodás közben Görgényi Ernő polgármester próbált Kónya segítségére sietni. Azt mondta, hogy sem Kónya, sem az elnökségi tagok nem jogászok, ráadásul Galbács Mihállyal egyébként sem lehetett dűlőre jutni. Így egy rendkívüli közgyűlés összehívása vagy írásbeli kérdések sem vitték volna előre az ügyet. „Jelzésértékűnek szántam a lemondásomat” – érvelt Kónya, mert „megunta, hogy szemetet kell takarítania”. „Ha már mások magyarázzák meg, hogy ön miért mondott le, akkor hadd kérdezzem meg: előre vitte a klub ügyét a lemondása?” – kérdezte a bíró Kónya alpolgármestert. Kiderült, nem.

A felvetésekre, gyanúsításokra és kritikákra válaszul Galbács elmondta, nem voltak túlárazott beruházások, nem voltak meg nem valósult projektekre kifizetések, ráadásul mindegyik fejlesztés kivitelezőjét vagy közbeszerzéses vagy meghívott pályázat útján választotta ki egy arra jogosult grémium. Így nyert a rokona egyik cége több munkát, míg felesége három munkáját máig sem fizették ki. Szerinte ebben áll a vele szemben megfogalmazott nagy „korrupciógyanú.” Jelezte, összesen 29 millió forintos támogatást nem kapott meg az önkormányzattól, aztán azzal vádolták, hogy bizonyos költségeket és edzői járandóságokat nem tud kifizetni.

 
Görgényi Ernő
Forrás: Görgényi Ernő Facebook

Galbács védője, Bárándy Gergely a maga szemszögéből úgy összegezte a történteket, hogy valójában nem korrupciós cselekményekre okot adó gyanú merült fel a gyulai fideszes városvezetők részéről, hanem politikai leszámolás tanúi lehetünk. Galbács Mihály szembekerült Görgényi Ernővel, és kivonták előbb az embereket, majd a pénzt a Galbács irányította helyi fociklubból, majd korrupció gyanújával vádolták meg, és ezért zárták ki a Fidesz-frakcióból és vonták meg tanácsnoki megbízatását. Bárándy hozzáfűzte, azzal, hogy Kónya István a futballklub felügyelőbizottsága elnökeként nem járt el a szerinte felmerült ügyekben, azaz, hogy nem végezte el a munkát, „anyagi és jogi felelőssége is felmerül.”

„Ha a szabad véleménynyilvánítás részének tartja, hogy azt mondja: a helyi futballklub élén folytatott korrupciógyanús tevékenysége miatt még 2018-ban kizárták a Fidesz-frakcióból Galbács Mihályt, amit közszereplőként tűrnie kell, akkor ugyanilyen okok miatt miért indított rágalmazás miatt büntetőeljárást Galbács ellen?” – kérdezte Görgényi Ernőtől Bárándy Gergely ügyvéd. A polgármester erre annyit válaszolt, hogy megítélése szerint róla konkrétabb kijelentéseket Galbács.

A per a jövő januárban folytatódik a Békéscsabai Járásbíróságon.

(Címlapképünkön: Alt Norbert, Görgényi Ernő, Kónya István)

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.