Leváltottuk az igazgatót, ne tudd meg, miért

Kis-Magyarország

A ’96 óta irányító, kitüntetett intézményvezető valami miatt a tanévet sem fejezhette be Szentes református iskolájában. 

„Ne félj, csak higgy!” – bátorít a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola földszinti folyosóján a felirat. Alatta, az ablakon ez áll írva: „pénztár”. Ennél több bölcsességgel nem sikerült gyarapodni hétfőn, legalábbis odabenn, mert a portán dolgozó hölgy közölte, neki azt mondták, nem engedhet be senkit. A tanári szobába sem szabad bemenni, hogy megtudjuk, ki lett a most leváltott Karikó-Tóth Tibor igazgató utódja, akinek a nevét nem árulták el a döntéshozók, és hogy az elődje benn van-e még.

Kívül is akad azért olvasnivaló. A homlokzaton, legfölül ez: „ISTENÉRT és HAZÁÉRT”. Lejjebb, a kapu fölött molinó hirdeti, hogy a 2022/23-as tanévben lett harmincéves az iskola, és 250 éve született a névadó, Kiss Bálint református lelkész, történész, pedagógus. Az iskola címerében a latin felirat szerint teher alatt nő a pálma.

 
A bejárat fölött
Fotó: A szerző felvétele

A pálma régi református szimbólum. Mivel 2002-től 2006-ig tartó fideszes önkormányzati képviselősége után Karikó-Tóth Tibor és a párt terhessé váltak egymásnak, a Kiss Bálint iskola igazgatója a Pálmások Szövetsége nevű szervezetet képviselve jutott be a testületbe 2010-ben. Néhány hónapig alpolgármesterként is dolgozott, de amikor kiderült, választania kell a két tisztség közül, inkább maradt igazgató. Ő tervezte a kapu fölött lévő pálmás címert.  

Az egykori Kossuth Téri Általános Iskola 1993-ban lett a reformátusoké, Karikó-Tóth Tibor 1996 óta igazgatja. Cikk szól róla, de mondják is Szentesen, hogy az ő vezetése alatt vált az intézmény a város egyik legjobb általános iskolájává. Örökös Ökoiskola és Kiváló Tehetségpont, 1994-ben 260 diák tanult ott, az ezredfordulón 353, most 423.

Az intézmény fenntartója, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség január ötödikén tette közzé az iskola Facebook-oldalán, hogy döntéshozó testülete, a presbitérium január 4-én visszavonta Karikó-Tóth Tibor intézményvezetői kinevezését, ugyanakkor „iskolánk továbbra is zavartalanul, a megszokott rendben működik”.

A magyarázat nélküli szűkszavú bejelentésre sokan felkapták a fejüket a városban, amelynek főterén egy forradalmárrá lett, emiatt leváltott, majd megnősült, s már többgyerekes családapaként hivatalába visszahelyezett katolikus püspök, mellesleg kiváló történész szobra áll. Az egyik reakció az volt, hogy az aHang felületén petíciót kezdeményeztek a döntés visszavonását követelve. Az aláírók száma néhány nap alatt elérte az ezret. A leváltásból azért is lett országos hír, mert épp január 2-án lépett hatályba a státusztörvénynek az a része, amelynek értelmében egyházi iskolákban indoklás nélkül is fel lehet mondani az igazgatónak

Nyilván nem csak az iskolába járó diákok szülei tiltakoztak, de vasárnap a szülőknek címezve egy második közleményt is kiadott Fehér Csaba lelkipásztor és Gyerkó Attila Levente főgondnok – meglehet, kapkodva, mert 2023. január 6-i dátummal.

Ebben sem szerepelt indoklás, csak leírták, milyen körülmények között született a döntés, és kik hozták: „hivatását és hitét gyakorló és komolyan gondoló, kizárólag diplomás szakemberekből álló testület”, amely elkötelezett az intézmény és a gyerekek „keresztyén hitben való nevelése és korszerű oktatása iránt”. A szülők tehát biztosak lehetnek abban, hogy ez a testület „komolyan átgondolt, megérlelt és indokolt döntéseket hoz”, ez is így született: „alapos előkészülettel, titkos szavazással, egyhangúlag, az összes szavazásra jogosult tag jelenlétével és azok egyértelmű IGEN szavazatával”. „Habár – a felek érdekeire való tekintettel –, a jogszabályok általi lehetőséggel élve, formailag INDOKLÁS nélkül volt a kinevezés visszavonása, azonban természetesen nem OK nélküli” – nyomatékosítja a közlemény, és arról is szól, tessék elfogadni, ez jó döntés volt, és a testület továbbra is nyitott a konstruktív párbeszédre. Szó esik megbízott vezetőről, de a neve nem derül ki, az sem, hogy ha a döntés nem érinti a pedagógusok álláshelyét, ez azt jelenti-e, hogy az igazgató is marad az intézményben tanítani, vagy mennie kell.

Meglehet, a közlemény még több kérdést szült, másnapra levették az egyházközség Facebook-oldaláról, és a hozzászólásokat is korlátozták a semmi alatt, majd az üres poszt is eltűnt. Aki lementette, annak megvan:

 
 
 

Nem derült ki a közvélemény számára, mi volt a nagybetűs ok, amin alapos előkészülettel gondolkodtak, hogy aztán a tanév közepén menesszék az igazgatót.

Ezt Fehér Csabától telefonon sem sikerült megtudni, a rövid személyes találkozót nem tudta vállalni elfoglaltságai miatt. Azt viszont elmondta, hogy ha Karikó-Tóth Tibor kérte volna, a presbitérium az új jogszabály hatályosulásától függetlenül megindokolta volna a döntést – ám nem kérte. És amikor tárgyaltak, megegyeztek abban, hogy a diákok érdeke mindenekfelett áll. A lelkipásztor arról is beszámolt, hogy ezt a döntési folyamatot a kezdetektől kezdve ügyvéd felügyeli, azért, hogy mindenben törvényes legyen. Megismételte, ami a közleményben áll, hogy a presbitérium – amely ugyan ebben az összetételben új, és december 31-én tett esküt, de csak néhány új tagja van, a többség régi presbiter –, titkos szavazással és egyhangúlag döntött.

Mindebből a kívülálló legelőször arra gondol, hogy akiben lett volna kétely, az anonimitás leple alatt szavazhatott volna nemmel vagy tartózkodhatott volna, de mindenki biztos volt a dolgában, ez is jelent valamit.

Tehát az igazgató olyat tehetett, ami miatt sürgősen fel kellett menteni.

Egyelőre nem derült ki, hogy ez így van-e, mert Karikó-Tóth Tibort e-mailben, Facebookon, telefonon is hiába kerestük.

Végül hétfőn este SMS-t írt: „nem kívánok nyilatkozni”.

A szentesiek találgatnak. Pedig ez nem nagy város, az ügyvéd, akit megbízott a presbitérium a lebonyolítással, Rébeli Szabó Tamás, fideszes önkormányzati képviselő, korábban Karikó-Tóthtal egyszerre is dolgoztak a testületben. Neki is írtunk e-mailt, egyelőre nem válaszolt. Mondjuk, Fehér Csaba előrebocsátotta, lehet, az ügyvéd úr kevesebbet fog közölni, mint amennyit ő elmondott.

A Szentesi Skacok nevű Facebook-oldal Karikó-Tóth leváltása mögött is a Fidesz helyi erős emberét, Farkas Sándor országgyűlési képviselőt, agrárminiszter-helyettest sejti: „aki a szentesi Fideszben tud gondolkodni, azt lefejezik, így járt Karikó is”, akinek ezek után „már csak becsületből is” indulnia kellene polgármesterjelöltként. (Szentesnek 1994-től 2019-ig a szocialista Szirbik Imre volt a polgármestere, 2019 óta az ellenzéki összefogás által támogatott Szabó Zoltán Ferenc.)

„Ha van benne annak a nagyságnak a szikrája, amivel méltatják, elhatárolódik ettől. Gyorsan és korrektül” – ez már Muzsik Tamás lelkész és hittantanár nyilvános posztjában olvasható. Ő minden bizonnyal többet tud az ügyről, mint amennyit leír, és előre bocsátja, régóta ismeri Karikó-Tóthot, és nem szereti. Megvédi a presbitériumot, amely élt a jogával, ezt a jogát pedig nem kellene elvitatni. A szülőkre nem tartozik a döntés, mert a cégnél sem beszélik meg a melóssal az igazgatóváltást.

Attól pedig, hogy „Tibi bácsi” elmegy, „nem lesz 5 a kétszer kettő, és Arany János se írja át ijedtében a Toldit”.

Muzsik Tamásnak attól fordult fel a gyomra, hogy Szentes most egyszerre a 25 ezer jogász városa lett, hogy „sok önjelölt szentesi grállovag ahelyett, hogy tájékozódna, kérdezne, gondolkodna, vágtat, hogy cikkeket írjon, petíciókat indítson”, és hogy általa eddig tisztelt és becsült szentesi honfitársai „hogyan álltak be egy méltatlan, mocsárbűzös sárdobálásba”.

Vitairata alatt egy hozzászóló felveti, hogy Karikó-Tóthnak hat éve a Tiszántúli Református Egyházkerület pedagógiai díjat adományozott, ezért is furcsa, ami történt. És nem kell megsértődni azon, hogy az emberek kíváncsiak, főleg a szülők, akik az iskolára bízták a gyereküket, hogy mi lett a baj a város közösségi életében is ismert emberrel.

Sokak számára volt jelentősége annak, hogy Keserű Imre, a Horváth Mihály Gimnázium egykori, országosan ismert tanára most így állt ki Karikó-Tóth Tibor mellett:

Karikó-Tóthra valóban nem csak önkormányzati képviselőként és pedagógusként tekintenek, a Horváth Mihály Gimnáziumhoz is kötődik, a filmklubhoz, a városi kórushoz, és bár köztudott róla, hogy jobboldali, a pedagógusok tavalyi érdekvédő harcában is feltűnt. Az egyik szentesi pedagógusdemonstráción mindvégig jelen volt, bár nem szólt hozzá. Szentesiekkel beszélgetve olyan történetet is hallottunk, hogy amikor a tantestületben a pedagógusok helyzetéről folyt a szó, belépett a helyiségbe Fehér Csaba lelkipásztor, és nyilvánvalóvá tette, nem szeretné, ha az iskola pedagógusai politikai akcióban vennének részt. 

Annak azonban a szentesiek szerint nem lehet sok köze a presbitérium döntéséhez, hogy az igazgató és a lelkész között ebben a konkrét ügyben nézeteltérés lehet. Mert meglehet, nem csak ebben a kérdésben gondolkodnak eltérően.

Hallottuk azt is, hogy Karikó-Tóth „meglehetősen autonóm személyiség”, és amit Muzsik Tamás is szóba hoz, azt más is mondta: a korábbi református lelkész és felesége azért ment el Szentesről, mert konfliktus alakult ki köztük és az igazgató között, és akkor a presbitérium Karikó-Tóth mellé állt. Egyvalakitől hallottunk olyat, hogy egy, az intézményhez kötődő beruházás miatt alakult ki nézeteltérés, de forrásunk, egy tanár nem hiszi, hogy Karikó-Tóth bármit szabálytalanul tett volna.

Régóta dolgozó helyi politikus sem tudott semmit az okról, csak azt látta, ismerősei körében a többséget az indoklás elmaradása háborította föl, és szerinte ez természetes reakció, annak a jele, hogy Szentes egészségesen rebellis város, és szép az, hogy ez a jogvédő mozgalom most egy jobboldali ember érdekében indult be. Viszont látta olyan egykor a Kiss Bálintban végzett diák véleményét, aki helyeselte a presbitérium határozatát.

 
A bazár bezárt, nincs itt semmi látnivaló
Fotó: A szerző felvétele 

Akár kiderül, miért döntött így a testület, akár nem, határozatát nyilván nem fogja visszavonni, és nincs az a földi hatalom, amely felülbírálhatná. A református egyház nem úgy működik, mint a katolikus: nem csak pápája nincs, de a püspök jogállása is más. Nem rendelheti el például, hogy a lelkészek fizessenek papi adót, és nem ő dönt egyszemélyben a lelkészek áthelyezéséről, akkor is, ha azok inkább maradnának (dispozíció): Magyarországon a legrégebbi demokratikusan működő testületek a protestáns presbitériumok.

Bár a petícióban az a kérés is szerepel, az iskola fenntartói jogát vegye át a nagytemplomiaktól a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Narancs.hu kérdésére az egyházkerület azt írta, „sajnálattal értesült a kialakult helyzetről”, de az egyház szervezeti felépítése alapján „nincs törvényi joga a fenntartó egyházközség presbitériumának döntését felülbírálni, az egyházközség önálló jogi személyként autonómiával bír”. Az egyházkerület sajtóreferense szerint ebben az ügyben Nagytiszteletű Fehér Csaba az, akihez kérdéssel lehet fordulni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.