Márki-Zay Péter: Lázár Jánosnak volna félnivalója a jövője, a vagyona és a szabadsága miatt

Kis-Magyarország

Lázár Jánost az elé a választás elé állítja Orbán, hogy vagy megnyeri a körzetét és akkor folytatódhat a politikai karrierje, amennyiben viszont veszít, akkor könnyen lehet, hogy hosszú politikai karrierje is megtörik, és nem lesz országgyűlési képviselő, így nem lesz mentelmi joga sem – mondta a Narancs.hu-nak adott interjúban Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi polgármesterrel Gyulán beszélgettünk, miután bemutatta a Mindenki Magyarországa Mozgalom által támogatott, ellenzéki előválasztáson induló jelölteket.

Narancs.hu: Minden jel szerint két fajsúlyos politikus, az ellenzék részéről Márki-Zay Péter, míg a kormánypárt színeiben Lázár János csap majd össze 2022 áprilisában a Hódmezővásárhely központú, de Makót is magában foglaló Csongrád-csanádi választókerületben. Túl azon, hogy ez az összecsapás egy parlamenti mandátumról dönt, miről szól még?

Márki-Zay Péter: Ez szimbolikus körzet, hiszen 2018 februárjában az időközi polgármester-választáson elért győzelmemmel itt kezdődött meg az ellenzéki összefogás. De emellett Lázár János személyes jövőjéről is szól majd ez a voksolás. Főként azért, mert ő korábban Orbán Viktorral szemben, most Orbán után szeretne előrelépni – ami kimondatlanul a miniszterelnöki posztot jelenti. Annyi látszik, továbbra is nagyon komoly ambíciói vannak. Most azonban jól értesült fideszes körökből azt hallani, hogy Lázár az országos listán nem kap majd befutó helyet. Lázárt az elé a választás elé állítja Orbán, hogy vagy megnyeri ezt a körzetet és akkor folytatódhat a politikai karrierje, amennyiben viszont veszít, akkor könnyen lehet, hogy hosszú politikai karrierje is megtörik, és nem lesz országgyűlési képviselő – így nem lesz mentelmi joga sem.

Narancs.hu: Akkor ez Lázár számára dupla vagy semmi játszma?

MZP.: Orbán szándékosan állítja ilyen kihívás elé.

Narancs.hu: Így két kimenetel lehetséges. Adott egy ember, aki már évekkel ezelőtt, a Miniszterelnökséget vezetve simán el tudta magáról képzelni, ahogy talán ma is el tudja képzelni, hogy ő lesz Orbán után a következő kormányfő, de ehhez jövőre egyéni választókerületben kell nyernie. De lehet, hogy az egyéni választókerületben elszenvedett veresége miatt a politikai karrierjének is belátható időn belül vége lesz?

MZP.: Pontosan így van! De ne feledjük, hogy az ő politikai karrierje 2018-ban egyszer már megtört, annak ellenére, hogy körzetét akkor nagy fölénnyel megnyerte. Ahogy akkor a választás estéjén elmondta: „nagy kő esett le a szívéről”. De mégsem maradhatott miniszter, ami komoly törésként értékelhető. Most száműzetésben van, amit nyilván megfejelt egy kicsit még a saját sértettségével is. Hátsó sorba vonult, egyben visszavonult vidékre. De látszik, hogy ő ezt inkább építkezésnek, tapasztalatszerzésnek, vagy letöltendő büntetésnek gondolja. Most viszont úgy érzi, ideje lenne előrelépni.

Narancs.hu: Lázár János kormánybiztosi feladatot lát el a Nemzeti Ménesbirtok Kft. élén, amely jelentős vagyonelemet képviselve nemrégiben az állam ingyenes juttatásaként alapítványi tulajdonba került. A kuratórium még nem állt fel, de meglepetés volna, ha ezt nem Lázár vezetné. Korábban a „Földet a gazdáknak!” program keretében majdnem Simonka és strómanjai kezébe kerültek a mezőhegyesi földek. Akkor Lázárnak is volt szerepe abban, hogy ez nem így alakult. Most viszont az ő ölébe hullt ez a jelentős vagyonelem és nemzeti érték. 

MZP.: Ez az egyetemek esetében is a hosszú távú magánosításról szól. Egy leendő kormányváltás esetére az egyetemek „függetlenségét” biztosították. Arra készül fel a Fidesz, ha el is vesztik a választást, akkor is az országot minden eresztékében és az utolsó csavarig is ők irányítsák és ellenőrizzék. Értve ez alatt az Alkotmánybíróságtól a médiatanácson át a reklámfelületekig, a sajtóbirodalomig, a bíróságokig és az ügyészségig mindent. Ezt a törekvést kell látni a történetsor mögött. A Ménesbirtok esetében jól látszik a Lázár Jánosnak való kitettség. Ugyanakkor ne feledjük, ez a folyamatsor sok esetben fordulhat a teljes magánosítás irányába, mert az alapítványokat vezető kuratóriumok el is adhatják a vagyont.

Ezzel pedig a fideszes lopás folytatódhat tovább, méghozzá korábban érinthetetlennek hitt vagyonelemek esetében is.

Narancs.hu: Megítélése szerint elképzelhető az utolsó előtti pillanatban egy olyan "csavar" Lázár János részéről, hogy látva a belső méréseiket, végül kitér ön elől, és elindul abban a szomszédos Békés megyei választókerületben, ahol addig Simonka volt a térségi képviselő? Akit az ellene felrótt súlyos bűncselekmények miatt nem lehet indítani? Vagyis az orosházi központú viharsarki kerületben üresedés történik.

MZP: Mi eleve erre gondoltunk. Amit csak erősített, hogy korábban Lázár tűzifát osztogatott Mezőhegyesen, ami aligha tartozik a Ménesbirtok kormánybiztosi feladatai közé, ez politikai építkezés, kampányelem. Korábban is, de mostanában is felmerült, hogy Lázár kitér majd a küzdelem elől, ahogy ezt tette 2019 októberében is, amikor a hódmezővásárhelyi Fidesz kérte fel a lehető leghatározottabban, hogy legyen ismét polgármesterjelölt. Ő pontosan tudta, hogy csúfondáros vereség várt volna rá, ezért ezt „dicsőséget” átengedte Grezsa Istvánnak.

Most sem zárom ki, hogy ha a mérések vesztesnek mutatnák a körzetben Lázárt, akkor szomszédos viharsarki választókerületbe menekülne, ahol ráadásul Mezőhegyes révén érdekelt is.

Ugyanakkor a saját hiúsága miatt azt kell mondania, hogy a Hódmezővásárhely-Makó körzetben szeretne indulni, de kénytelen-kelletlen esetleg kivonul a küzdelemből, és elmegy egy számára nyerhetőbbnek tűnő körzetbe. De ezt már ismerjük! 2017 áprilisában kezdte el kommunikálni, hogy nem vállal miniszteri feladatokat majd 2018-tól, és szíve szerint visszavonulna a saját körzetébe. Ha viszont Orbán úgy gondolja, marad a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ez tipikus Lázár-féle válságkommunikáció: amikor látja, hogy bukni fog, akkor elébe megy. Most Lázár az építkezés fázisában van, nem tudjuk biztosan, melyik körzetben indul, de ez Orbán Viktortól is függ.

MN: Nemrégiben Lázár János azt nyilatkozta a Telexnek, hogy „nem létezik olyan ember, akitől én megijednék vagy félnék”. Az ön válasza viszont az volt, hogy éppen az ellenkezőjét tapasztalja, mert Márki-Zay Péter elől rendre kitér.

MZP: Azt mondtam, ha nem fél, akkor velem miért nem mer kiállni nyílt vitára? Tudjuk, a Fideszben nagyon kevés bátor ember van, aki tisztességes és nyílt vitára ki merne állni. Az egész fideszes kommunikációs gépezet az egyoldalú, lejárató kampányokról szól. Ennyit a becsületről és a demokráciáról.

Egy tisztességes vita miatt éppúgy aggódhatna Lázár, ahogy egy bírósági eljárás során, ahol nem fideszes bírók döntenek.

Volna félnivalója a jövője, a vagyona és a szabadsága miatt. A metakommunikációja, az arckifejezése mindenről árulkodik, csak magabiztosságról nem. Érdemes lenne megkérdezni tőle, hogy ha annyira sikeresen építkezik és olyan jó menedzser, akkor ígérete ellenére miért nem lett nyereséges a Nemzeti Ménesbirtok Kft.? Jól tudjuk, éppen veszteségbe fordult. De vannak más kérdések is. Hogyan lehet, hogy 2017 áprilisában miniszterként még korrupciógyanúsnak, ezért vállalhatatlannak és leállítandónak tartotta a Szeged és Hódmezővásárhely között épülő tram-traint, amikor még csak fele annyinál tartott a projekt költségvetése, mint ma, amikor ő felel érte? Hatalmas szaktudásával nem az ígért egy, hanem három évig volt lezárva a Szeged és Vásárhely közötti vasúti szakasz, ahol a síneket a lerakás után fel kellett szedni. Koncepcionális hiba is sújtja a tram-traint, mert a múltkor lerobbant egy busz Hódmezővásárhely belvárosában, és a kifogásolhatóan kiépített pályaszakasz, valamint a mellé épített gömbsor miatt hatalmas dugó alakult ki, mivel a kocsisor nem tudta kikerülni az elakadt járművet. Végül, de nem utolsó sorban a tram-train-építés Hódmezővásárhely belvárosában radikális módon csökkentette a zöldfelületek nagyságát. Át kell majd gondolnunk, hogy ezeket hogyan tudjuk majd visszanyerni.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket itt.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.