Gyula

Még idén csődbe mehet a Gyulai Húskombinát

Kis-Magyarország

Idén akár meg is szűnhet a 150 éves cég, az öncsődről pedig már ebben a hónapban dönthetnek a Gyulai Húskombinátban. De lehet, hogy felszámolásra kerül sor, mert az egyik hitelező már beadta a felszámolási kérelmet.

Legalább 150–250 millió forint plusztőkére lenne szüksége az év utolsó negyedében a Gyulai Húskombinátnak a működési feltételek további biztosításához – igaz, ez se oldaná meg a cég alapproblémáit. Minderről Ruck János vezérigazgató beszélt szerdán, a rendkívüli igazgatósági ülés utáni sajtótájékoztatón. Itt kiderült: a feldolgozócég sorsáról október 26-án dönthetnek a rendkívüli közgyűlésen, amikor a további működés feltételeinek meghatározása, a felszámolás vagy az öncsőd jöhet szóba. A legkevesebb esély – ismerve az elmúlt hónapok történéseit – arra mutatkozik, hogy a közel másfél száz éves Gyulai Húskombinát Zrt. október végi közgyűlésén a tulajdonosok biztosítani tudják a cég további működését. A problémák ugyanis az egész hazai húsipart jellemzik: rossz gazdasági és agrárpiaci környezet, magas takarmány- és felvásárlási árak, elavult technológia, kihasználatlan kapacitások, az ágazatot is érintő feketegazdaság, valamint az adóssághegyek.


Fotó: MTI/Rosta Tibor


 

Az állam nem
Jelenleg ráadásul minden jel arra mutat, hogy ezt a problémahalmazt önerőből már képtelen kezelni a tulajdonosi kört jelentő nádudvari központú HAGE és Nagisz Zrt. Több mint egy éve próbál a tulajdonos és a menedzsment magánbefektetőt hozni a céghez, emellett komolyan felmerült kisebbségi tulajdonosként az állami szerepvállalás is – ám egyikből sem lett semmi. Utóbbiból ráadásul úgy, hogy még az év elején írásban interpellált a Gyulai Húskombinát ügyében Lázár János, akkori fideszes frakcióvezető Orbán Viktorhoz. A választ Fazekas Sándor agrárminisztertől kapta meg, benne az állami szerepvállalás lehetőségének megcsillantásával. (A szakmában és a politikai szereplők között megoszlanak a vélemények, hogy mindez mennyire lenne konform az EU-szabályokkal.)

A hosszú lebegtetés után végül augusztus végén a kormány egyértelművé tette: nem kíván sem Gyulán, sem Kapuváron tulajdonrészt szerezni. Ezt már Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár jelentette be, miközben mindkét feldolgozót stratégiai, kiemelt céggé nyilvánították. A Gyulai Húskombinát vezetése és tulajdonosai semmilyen értesítést nem kaptak a kormányzattól arról, hogy miért nem valósul meg az állami szerepvállalás – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón. (Holott ők már a részleteket is kidolgozták: elképzelésük szerint az MFB Invest Zrt. szállt volna be a cégbe 1,5 milliárd forinttal, ami segítette volna, hogy a gyulai cég kiegyenlítse a tulajdonos felé fennálló több mint egymilliárdos tartozását.) Nem könnyíti meg a fürdőváros cégének életét az sem, hogy az egyik kereskedelmi bankkal szembeni több mint 400 milliós hiteltartozása szeptember végén lejárt, és azt nem sikerült új feltételek mellett meghosszabbítani.

Feljelentette a hitelező
Új fejlemény viszont, hogy október legelején felszámolási kérelmet nyújtott be a Gyulai Húskombináttal szemben a pécsi M Profood Zrt. a Gyulai Törvényszéken. Ez azért meglepő, mert a több magyar húsfeldolgozónak fűszert szállító baranyai cég nincs a gyulai feldolgozó tíz legnagyobb hitelezője között, és a húskombinát velük szembeni tartozása nem éri el a 20 millió forintot. Mindezt Ruck János vezérigazgató erősítette meg a narancs.hu kérdésére. Hozzátette: a bíróság ezért ideiglenes vagyonkezelőt nevezett ki a céghez – ő csütörtökön áll munkába.
A vezérigazgató érdeklődésünkre elmondta: ha a tulajdonosoknak nem sikerül az október végi közgyűlésen a további működési feltételeket megteremteni, akkor a forgatókönyvek közül a legjobb még egy felszámolási eljárás volna, amelyet a kiemelt és stratégiai cégstátusz segítene. Ennek értelmében az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. lenne a cég felszámolója. Ez egyben magában hordja annak a lehetőségét, hogy a működőképesség megőrzése mellett még sikerülhet új tulajdonost találni a gyulai kolbászt és gyulai májast gyártó feldolgozónak.

Ruck János egyelőre nem számol elbocsátásokkal, és fel sem merült annak a lehetősége, hogy ne tudnának bért fizetni a több mint 400 dolgozójuknak. Ehhez a vezérigazgató hozzátette: a beszállítói bizalom elfogyott, utóbbiak előre kérik a pénzt, vagy csak készpénzes vásárlást fogadnak el tőlük. Ez pedig nem segít a története legsötétebb időszakát élő vállalat gondjain.

„Helyzetünkben előremenekülni csak egy felszámolással lehet. Ugyanakkor tartani lehet további elbocsátásoktól, ezért is munkásgyűlés összehívását javasoljuk a vezérigazgatónak” – mondta a narancs.hu-nak Petrusán Györgyné, a helyi húsosszakszervezet vezetője. A legrosszabb forgatókönyv szerint néhány hónap múlva – közel százötven éves múlt után – akár meg is szűnhet a gyulai nagyipari húsfeldolgozás. Ez a beszállítókkal együtt több mint ezer ember munkahelyét szüntetné meg egy munkaügyi szempontból hátrányos helyzetű térségben.

Figyelmébe ajánljuk