Nem tolonganak a jelöltek az ellenzéki előválasztásra Egerben

  • Molnár Richárd
  • 2021. január 18.

Kis-Magyarország

Bár Heves megye 1. számú választókerülete hagyományosan jobboldalinak számít, a Jobbik egyelőre nem állított jelöltet, a fiatalon botrányba keveredett választókerületi elnökük pedig inkább Budapestre tart. A baloldalnak viszont már két jelöltje is képben van, a Momentum hallgat, az LMP pedig eltűnt. 

 

Bár a múlt héten több hír is megjelent az ellenzéki előválasztással és a jelöltek személyével kapcsolatosan - a Momentum jelöltjeiről, illetve a lehetséges budai indulókról lehetett olvasni -, az ország egyes részein, választókerületeiben mintha kivárna az ellenzék. A Heves megyei 1. számú választókerületben, azaz Egerben és térségében azonban elkezdtek szivárogni a nevek és az információk a leendő jelöltekről, jóllehet az információáramlást így is szigorúan visszafogják a pártok. Hivatalos megkeresésünkre ugyanis se az MSZP, se a DK, se a Jobbik, se a Momentum, se az LMP nem árulta el, hogy van-e már jelöltjük az előválasztásra, illetve egyáltalán terveznek-e indítani saját jelöltet. Az első nevet így Eger Fidesz-közeli médiuma, az Eger Hírek dobta be: információjuk szerint a Mirkóczki Ádám ex-jobbikos polgármesterrel rossz viszonyba került

Berecz Mátyás alpolgármester indulna a DK jelöltjeként a választókerület előválasztásán.

Előtte azonban még februárban lemond alpolgármesteri tisztségéről.

Berecz a 2019-es önkormányzati választás előtt a Dobó István Vármúzeum igazgatója volt Egerben, tisztségéről azonban lemondott, a háttérhírek szerint nem kis mértékben Eger és térségének fideszes “helytartója”, országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt nyomása miatt. A kormánypárti politikus még be is perelte (bár sikertelenül) jóhírneve megsértése miatt Bereczet, aki lemondása után ezt írta saját Facebook-oldalán: “...egyszerűbb és nyugodtabb lett volna az életem, ha, ahogy egy fideszes barátom tanácsolta: „hagyjad, hogy Nyitrai sarcolja a várat”. Nem hagytam. Nyitrai Zsolttal kialakult konfliktusomban végül Ön is cserben hagyott. Még segédkezett is abban, hogy Nyitrai és bandája megalázzon és elüldözzön a munkahelyemről, a Dobó István Vármúzeumból” - fogalmazott a volt múzeumigazgató, aki szavait Habis László akkori egri polgármesternek címezte. Állítása szerint ugyanis nem védte meg Nyitraival szemben, aki értesüléseink szerint amatőr műgyűjtőként az évek során folyamatosan kibickedett a vármúzeum ügyeiben. Berecz ezután az ellenzéki ernyőszervezet, az Egységben a Városért Egyesület képviselőjelöltjeként jutott be az egri közgyűlésbe.

 
Berecz Mátyás
Forrás: Berecz Mátyás Facebook-oldala

Lemondási szándéka és előválasztási indulása hírére az Egri Ügyeknek Berecz elismerte, hogy már tavaly novemberben le akart mondani az alpolgármesterségről, mert pénzügyi luxusnak tartja a gazdasági válság közepén három polgármester-helyettest fizetni Egerben. Mirkóczki Ádám pedig még “mérlegeli a döntését”, vagyis személyes konfliktusukat Berecz jótékony homályban hagyta. Azt is elismerte,

hogy szóba került a neve a DK jelöltjeként, de a kérdés szerinte csak január végére dől el.

Információink szerint a választókerületben az MSZP is ráhajtana az ellenzéki szavazókra: szóba került a szocialista Mirkóczki Zita indulása az előválasztáson, aki Bereczcel együtt lett alpolgármester 2019 őszén, de Mirkóczki Ádám tavaly áprilisban leváltotta. A polgármester távoli rokona azonban végül megbékélt a városvezetővel és elállt a tervezett munkaügyi pertől. A viszonyuk azonban értesüléseink szerint továbbra sem felhőtlen. Ennek ellenére Mirkóczki Zita vállvetve állt bele a polgármesterrel a tavaly őszi színházigazgató-választási háborúba, amelyben jelen állás szerint végül az Emberi Erőforrások Minisztériuma győzött, mivel Blaskó Balázs direktort újraválasztotta a közgyűlés a minisztérium nyílt pénzügyi zsarolása után. Mirkóczki Zita előválasztási ambícióit jelzi, hogy nemrég egy videóban esett neki a helyi Fidesznek az iparűzési adó kormányzati megfelezése miatt.

MirkoczkiAdam1902_kicsi.jpg

 
Mirkóczki Ádám polgármester 2018-ban még a Jobbik jelöltjeként indult az országgyűlési választáson, és nem is szerepelt rosszul
Fotó: Németh Dániel

Bár a Jobbik hagyományosan erős volt Egerben még Vona Gábor volt pártelnök néppártos fordulata után is a 2018-as országgyűlési választás előtt, értesüléseink szerint egyelőre nincs előtérben olyan meghatározó emberük, aki vállalná az előválasztást. Mirkóczki Ádám volt a Jobbik húzóneve a választókerületben, hiszen 2018-ban, ellenzéki összefogás nélkül is 39,22 százalékot ért el a második helyen, míg Nyitrai 46,44 százalékkal húzta be 2014 után másodszor, egyéni képviselőjelöltként a körzetet. Az MSZP nem indított akkor önálló jelöltet, így a DK-s Kertészné Kormos Noémi mindössze 6,76 százalékot ért el a harmadik helyen, míg az LMP akkori jelöltje, a pártjából és az egri összellenzéki frakcióból azóta kilépett Komlósi Csaba alig 3,25 százalékot szerzett a negyedik helyen.

Az előválasztás kapcsán a Jobbik számára képben lehetett volna Hajnády K. Endre, a Jobbik választókerületi elnöke, aki tavaly júniusig Mirkóczki Ádám sajtóreferense volt, az önkormányzati választások alatt pedig kampányfőnökként tevékenykedett.

A helyi Fidesz-média azonban múlt héten bombahírként tálalta, hogy Hajnády elhagyta Egert és Budapesten folytatja pályafutását.

Azt azonban nem árulta el a politikus, hogy milyen posztot vállalt, de a Jobbikot nem hagyja el. Bizonyos, hogy Hajnády jelölése és esetleges előválasztási győzelme igencsak próbára tette volna az ellenzéki összefogást: még 2014-ben derült ki, hogy a Jobbik ifjúsági szervezetének tagjaként a Facebook-oldalán ott virított Adolf Hitler fotója, valamint egy kép, amelyen a fiatal férfi a győzelem jelét mutatja az auschwitzi koncentrációs táborban.

Arról egyelőre az egri Momentum sem árult el semmit, hogy indítanak-e jelöltet az ellenzéki előválasztáson, de Petővári Attila helyi elnök a Narancs.hu kérdéseire emlékeztetett: a pártok megegyeztek, hogy "határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, Fidesszel való elvtelen összejátszásuk, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára.” Emiatt remélik, hogy nem indul a Momentum számára vállalhatatlan személy az előválasztásokon. “Amennyiben egy számunkra kevésbé támogatható jelölt mégis megszerzi az emberek bizalmát az előválasztások alatt, úgy - mint egy normálisan működő demokráciában - természetesen az emberek akarata fog érvényesülni” - tették hozzá.

Megkerestük az LMP-t is az előválasztás kapcsán, pontosabban (egri szervezet híján) a párt Heves megyei szervezetét, azonban cikkünk publikálásáig nem érkezett válasz.

Annyi biztos, hogy bár a helyi pártszervezetek ajánlásait, véleményét kikéri az országos vezetés, információink szerint

az előválasztásról alapvetően Budapesten döntenek majd a pártok erős emberei,

ahogy arról is, az adott választókerületben lesz-e egyáltalán előválasztás és azon hány jelölt indul. A Fidesz nyilvánvalóan az általa esélyesebbnek tartott vagy mért jelöltet fogja támadni és “karaktergyilkolni” az előválasztást megelőzően, bár ez a taktika jól is jöhet az adott jelöltnek, mivel az ellenzéki választók szemében potensebbnek tűnik majd, akitől a kormánypárt jobban fél helyben. A DK-val kokettáló Berecz Mátyás például Egerben közismert értelmiségi figura, aki az egri politikai életben már megmártózott, így nem teljesen civil, kezdő ellenfele lenne Nyitrai Zsoltnak, akinek 2022-es újrajelölése az Egri Ügyek háttérinformációi szerint egyelőre nem kérdéses. De az is tény, hogy Eger és térsége még mindig erősen jobboldali körzetnek számít, ahol a baloldali jelöltek kevésbé rúgnak labdába.

 

Figyelmébe ajánljuk