Nemcsak a Fidesz, Mészáros és Tiborcz is vesztett a választásokon a Balatonnál

Kis-Magyarország

Előretörtek a balatoni strand szabad használatáért küzdő civilek Balatonaligán: az egyesület bejutott a képviselőtestületbe, a Fidesz polgármesterjelöltjét pedig legyőzte egy független. Az egyesület elnöke azt mondta, most majd magasabb fokozatra kapcsolnak.

Az október 13-i önkormányzati választás komoly változásokat hozott Balatonvilágoson - ott, ahol Mészáros Lőrinc és a miniszterelnök-vej, Tiborcz István balatoni terjeszkedésének főhadiszállása található.

Miután a falut több cikluson át vezető Fekete Barnabás nem indult újra, négyen is pályáztak a posztra. Úgy tűnik, a Fidesznek annyira fontos volt az 1200 fős település, hogy Balatonvilágoson kiállítottak egy külön polgármesterjelöltet. Molnár Dániel volt az egyetlen pártos nominált, a másik három jelölt független volt - a kisebb településeken ugyanis a pártok rendszerint nincsenek jelen, rendszerint helyi civil szervezetek vagy független polgármesterjelöltek versengenek, ha fel is tűnnek a pártok, legfeljebb beállnak valamelyik helyi nominált mögé. Bár szoros volt az eredmény, végül nem a Fidesz jelöltje nyert, hanem a független Takács Károly.

Ráadásul bekerült a képviselőtestületbe a szabad strand fenntartásáért és a helyi lakosság jogaiért küzdő Aligai Fürdőegyesület alelnöke, Bukovszki András is.

Ahol a part szakad

Márpedig a civil szervezet nem akárkikkel áll szembe. Amint arról a Narancs.hu vidéki Magyarországgal foglalkozó rovata a tavaly beszámolt: az Appeninn Holding leánycégén keresztül bevásárolta magát a 47 hektáros balatonvilágosi Club Aligába, a Balaton-part talán utolsóként egyben megmaradt üdülőkomplexumába. Márpedig ez a cég a felvásárlás pillanatában Mészáros és Tiborcz közös érdekeltsége volt.

Az új tulajdonosokkal együtt érkezett a korábbi Dakar-ralis, jelenleg kiterjedt vállalkozásai közt éttermeket, sportbizniszeket is menedzselő Szalay Balázs, aki a kikötőt üzemelteti. A ralis üzletember, illetve a Mészáros–Tiborcz-duó terjeszkedése az utóbbi időben komoly feszültségeket okozott a településen.

A helyiek attól félnek, hogy megismétlődik az, ami a rendszerváltás előtt jellemezte a környéket: miután 1949-ben Rákosiék, majd Kádárék kisajátították a partot, és kialakították a kommunista pártelit elzárt és szigorúan védett üdülőjét, oda az “egyszerű” emberek többé nem tehették be a lábukat. A helyieknek a szocializmus idején csak egy apró szabad strand jutott a terpeszkedve nyaraló pártfőmuftik mellett; a többségnek kilométereket kellett gyalogolnia, hiszen az üdülő területére közönséges halandó nem léphetett be.

Az utóbbi időszakban ment az adok-kapok, a volt polgármester, Fekete egyenesen Bártfai-Mager Andreához, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszterhez fordult jelezve: a község igényt tart a Club Aliga 2007-es privatizációjakor is állami tulajdonban maradt 9 hektárra. Amikor Szalay sorompóval zárta le a kikötő mollóihoz vezető utat - amit nemrég lapunknak azzal indokolt, próbálta megakadályozni, hogy illetéktelenek menjenek le, ráadásul korábban megrongálták a hajókat is -, volt lakossági fórum is, ahol az tüzelte fel a kedélyeket, hogy “megfigyelőként” jelen volt két férfi Mészáros egyik turisztikai cégétől. De a helyiek azt mesélik, volt, hogy a horgászokat is elküldték a pártról mondván: túl sokat szemetelnek.

Fórumon lázadoztak Mészárosék aligai nyomulása miatt, erre megfigyelőket küldtek rájuk

„Ha lezárják a mólót, azonnal tüntetünk. Ha egy métert is elvesznek a köztulajdonban lévő területből, tüntetünk" - helyezte kilátásba Bukovszki András építész, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke a mintegy kétszáz érdeklődőt vonzó vasárnapi fórumon, a balatonvilágosi kultúrházban.

Az egyesület fő célkitűzése, hogy a rendszerváltás után kiharcolt jogosítványukat megtartassák: a helyiek és a nyaralótulajdonosok ingyen strandolhatnak, sőt, 4-6 hozzátartozójuk is kaphat belépőkártyát.

Rémhírek

Nem sokkal a Fidesz vereségét hozó választás után máris lábra kapott pár rémhír. “A választás után két héttel a bérlő lezárja a kikötőt, a mólót és a hozzá vezető utakat, a teljes Club Aligát pedig november közepén zárják le” – riadóztatta tagságát szeptember végén az Aligai Fürdőegyesület azt állítva, hogy Szalay Balázs állítólag erről tájékoztatta a hajótulajdonosokat.

Amennyiben a 47 hektáros Club Aligát valóban lezárnák, az annyit jelentene, hogy csak több kilométeres kerülővel lehetne átjutni Balatonvilágos egyik feléből a másikba, a település világosi részéből az aligaiba.

Csakhogy a “két hét” október 27-én lejárt, és a helyiek nagy örömére nem történt semmi rendkívüli. Az nem egyértelmű, hogy azért nem, mert a terjedő pletyka egyszerű álhír volt, vagy azért nem, mert az egyesület tüntetést helyezett kilátásba, illetve levélben fordult az üdülőkomplexumot tulajdonló cég, a Pro-Mot vezérigazgatójához, jelezve, mihez nincs joguk - beszélt az elmúlt napok eseményeiről a Narancs.hu-nak Fülöp Balázs fürdőegyesületi elnök.

Előre vagy hátra?

Egy biztos, a helyi lakosság, az egyesület tagsága nagyon örül a választási eredménynek, annak, hogy Bukovszki bekerült a testületbe. “Egyrészt minden, a Club Aliga strandját, közútjait és parti sétányát érintő változáshoz önkormányzati hozzájárulás is kell, másrészt egyesületünk nélkül immár semmi sem történhet, s az új polgármester is kijelentette: mivel a Club Aligával kapcsolatos tárgyalásokat mi folytattuk le az elmúlt években, évtizedekben, már mi is vigyük végig” – jegyzete meg Fülöp.

Amióta a NER nagykutyái megvették a Club Aligát, a helyiekben csak nő az indulat. Balhé is volt már a parton, miközben az új szerzeménybe öntik a közpénzt. Az állam családokat küld Mészárosék birtokára nyaralni, ahol a körülmények feltűnően rosszak. Balatonaligán az elmúlt hetek feszültségei a Mészáros-Tiborcz-duó újabb térhódításából fakadnak, noha az alapprobléma az 50-es évekre vezethető vissza.

„Jelenleg is aláírásokat gyűjtünk” – jelezte Fülöp Balázs, hogy civil szervezetük nem állt le a választások után, tovább küzd. „ Azt akarjuk elérni, hogy a komplexum 47 hektárjából csak 37 kerüljön magántulajdonba, a 10 hektárnyi, a strandot, a parti sétányt, a közutakat, az üdülőépületeket és a kikötőt is magában foglaló, jelenleg is a tulajdonosnak csak vagyonkezelésre átadott terület maradjon állami tulajdon. Vagy az állam adja át a helyi önkormányzatnak. Hiszen ez volt valaha Aliga szíve” – mondta a fürdőegyesület első embere.

Ez komoly követelés a Mészáros-Tiborcz-féle cég felé, hiszen ők korábban azt ajánlották a helyieknek: kéthektárnyi Balaton-partot megtarthatnak maguknak, a többi vízparti részt lezárnák, és a partig lenyúló telkeket alakítanának ki. „Csakhogy mi egyetlen centi Balaton-partról sem vagyunk hajlandók lemondani. Közutakból magánút, közparkból magánterület? Akkor Aliga és Világos neve elől valóban törölhetnénk a Balatont” – szögezte le a fürdőegyesületi elnök

Fekete Barnabás, a székéből két hete felállt balatonvilágosi polgármester előrebocsátja: egyelőre szerződések garantálják, hogy a Club Aliga parti sétánya közpark, és a strand sem magánosítható. „A Balaton mindenkié, nem Mészáros Lőrincé, sem Szalay Balázsé. Helyi építési szabályzat, Balaton-törvény, miniszteri rendelet – ezekkel megy szembe, aki az egész Club Aliga lezárását emlegeti, vagy csak építkezne a kikötőben, esetleg bővítené azt. Ez nem a végtelen sivatag, itt emberek, jogszabályok, szerződések vannak” – mondta a volt polgármester.

A Balaton mindenkié? Akár a Mészáros-Tiborcz körrel is megküzd a szabad strandért a független polgármester

A 47 hektárt még Rákosiék államosították, majd tavaly a Mészáros-Tiborcz kör birtokába került. Ennek ellenére a településvezető bejelentette községe igényét a komplexum strandjára, kikötőjére és szállodáira. „Az önkormányzat ingyenes vagyonjuttatás formájában nem csak a Club Aliga strandjára, hanem a kikötőjére és a szállodaépületekre is igényt tart" - mondta Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester a Narancs.hu-nak.

„A susnyás van ingyen”

A Club Aliga kikötőjét bérlő Szalay nemrég a Magyar Narancsnak azt mondta: csak a kikötőre fókuszál, azt bérli, azt tervezi nyereségesen üzemeltetni. Jelezte, nem érintett a többi terület ügyében, nem is tudja, mik a tulajdonos tervei, röviden azonban összefoglalta általános véleményét.

Szerinte a fő gond az, hogy a helyiek a több ezer kiosztott ingyen kártya miatt térítésmentesen használják a létesítményt, miközben az üzemeltetőnek kell gondoskodnia a sok hektár karbantartásáról, öntözéséről, a kertészekről, a takarításról, a WC-ről, a vízi mentők biztosításáról. „A kulturált fürdési feltételeknek ára van, ez így van az egész Balaton-parton. A susnyás van ingyen” – mondta korábban a Magyar Narancsnak az üzletember.

 

Az ellopott Balaton

Jól tükrözi az ország állapotát a Balaton átalakulása: a tó környéke immár a gazdagok pihenőhelye, a változás legnagyobb haszonélvezőit pedig Orbán Viktor környezetében kell keresni. A tömegek nyaralóhelyéből az elmúlt években egyre inkább a kiváltságosok pihenőhelyévé vált a Balaton. Kormányközeli és egyéb jól menő vállalkozók vásárolják fel a legjobb telkeket, hogy oda luxusapartmanokat húzzanak fel.

Figyelmébe ajánljuk