Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.

Nehéz a helyi választási bizottságok dolga. Tagjaikat a képviselő-testület választja, többnyire olyanokból, akiket a testület ismer. Bonyhádon a háromtagú bizottságban van evangélikus esperes, szakközépiskolai tanár és önkormányzati intézményvezető. Nem minden kétely nélküli helyzet, hogy függelmi viszonyban tud-e független döntést hozni az ember.

A riválisát feljelentő Filóné arról híresült el a magyar sajtóban, hogy 2018-ban levélben követelte a MOL vezetésétől: Bonyhádon legyen olcsóbb a benzin – mire azt a választ kapta, hogy az árazás a világpiaci körülményektől függ, és a cégnek nem áll módjában az említett töltőállomásokon megváltoztatni az árakat. Egy 2016-os képviselő-testületi ülésen pedig konkrétan kijelentette az egyik ellenzéki képviselőnek, hogy nem érdekli a véleménye, sőt, azt is kilátásba helyezte, megvonja tőle a szót.

Száraz Zoltán a Momentum Tolna megyei az elnöke és az ellenzéki összefogással létrejött Őszintén Egyesület polgármesterjelöltje. Az egyesület tavaly óta havilapot ad ki helyi közérdekű témákról, a Facebookon is aktívak, több sikeres, teltházas rendezvényt tartottak.

 
 
 

Május 7-én posztban és eseményként is megosztották a város által szervezett Perczel-kerti piknik című eseményt, az alábbi szöveggel: Jöjjenek/gyertek ki a Perczel-kerti piknikre. Lesz süti-sütés, virágültetés, pecsétgyűjtés játék, termelői piac, palánta cserebere, Buborék Együttes koncert. Érezzük jól magunkat! Ez városi program, de a félreértések elkerülése érdekében minden bonyhádinak szól. Mi mind itt élünk, itt fizetjük az adót, pusztán a lakcímünk révén kapja utánunk a város a normatív támogatásokat, szóval na. Véletlenül se alakuljon ki az a látszat, hogy minden bonyhádi egyenlő, de egyesek még egyenlőbbek. Nyilván az Őszintén Egyesület tagjait és szimpatizánsait is szeretettel várják, mint bonyhádiakat. Ott leszünk. Most mondjuk azt, hogy mindenki hozzon magával még egy embert? Mondjuk!”

Filóné másnap már be is nyújtotta panaszát a helyi választási bizottságnak (hvb), kérve, hogy hat órán belül szedessék le az eseményt, amely szerinte szerzői jogvédelem alatt áll és szabjanak ki pénzbüntetést.

A bizottság elmarasztalta Száraz Zoltánt, de bírságot nem szabtak ki, mert „először fordult elő”. A határozatot 8-án késő délután e-mailben küldték ki, majd 9-én hivatalsegéddel, azt sugallva, hogy a fellebbezési határidő 10-én kezdődik. Ha ezt megfogadták volna, kicsúsznak a határidőből, mert az akkor kezdődött, amikor a határozatot feltöltötték a város honlapjára.

Fellebbezni sem volt könnyű. E-mailben ugyan elment, a választási iroda azonban nem tartott ügyeletet szombat délután. Ám éppen esküvő volt a városházán, így egy dolgozó mégis átvette az iratot, a határidő lejárta, négy óra előtt tíz perccel. Majd a biztonság okáért e-mailben megküldték a másodfokon eljáró területi választási bizottságnak is.

Fellebbezésében Száraz Zoltán előadta, a határozat szövegéből nyilvánvaló, hogy a választási bizottság mérlegelési jogkörben hozott határozata a panaszosnak felróhatóan részben nem tényeken, részben a Facebook közösségi platform működésének nem-értésén alapul. Nem felel meg továbbá a valóságnak Filóné azon állítása – amit a hvb ténynek vett –, hogy a Filóné által közreadott hirdetés szerzői jogi védelem alatt állna. A szerzői jogról szóló törvény szerint ugyanis nem tartoznak szerzői jog hatálya alá a hatósági vagy más hivatalos közlemények, valamint a sajtótermékek közleményeinek alapjául szolgáló tényekre vagy napi hírek. Bonyhád város nyilvános közpénzből megvalósuló programra meghívó hivatalos közleménye  tehát nem szerzői joggal védett tartalom.

 
A fideszes polgármester plakátja a városban
 

Kifejtette továbbá, valótlan állítás, miszerint az eseményt saját eseményként tüntette volna fel. A Facebook sajátossága, hogy minden esemény, amit egy oldal létrehoz, az oldal létrehozójának eseménye, ezen változtatni nem lehet. Éppen ezért egyértelműsítésként az esemény leírásában külön kiemelték, hogy az városi program, de minden bonyhádinak szól. Olyannyira, hogy ez a szöveg Filóné panaszbeadványán is rajta van.

A Filóné által kifogásolt „a szervező Száraz Zoltán bemutatása” című rész szintén a Facebook programhirdető sablonjának része, sem változtatni nem lehet rajta, sem kivenni a közleményből, a Facebook egyszerűen átemeli az eredeti oldal névjegyét. Egyébiránt a Facebook hivatalos nyelve az angol. A Meet the Host nem pontosan azt jelenti, hogy „a szervező bemutatása.” A host/hostess a vendégeket üdvözli és tájékoztatja. Különben pedig semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy bármelyik nyilvános eseményre bárki Facebook-esemény keretében saját társaságot hívjon, akikkel együtt vesz részt a programon. Jelen esetben egy közpénzen létrehozott nyilvános városi eseményről volt szó, amelynek népszerűsítése semmiképpen sem sértheti a jóhiszemű ér rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Már csak azért sem, mert Filóné, illetve Bonyhád Város eseményét furcsamód nem sikerült megosztaniuk, feltételezhetően oldalkezelői beállítás (pl. letiltás) miatt. Az esemény programjáról csak annyit, hogy azon jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (korábban Bonyhád polgármestere) – nem civil minőségben.

Időközben megérkezett Száraz Zoltán fellebbezése Szekszárdra, ahol a területi választási bizottság (tvb) honlapján meg volt hirdetve a másnapi ülés egy másik bonyhádi témával. „Többször ránéztem az oldalra, rákattintottam a meghívóra és csak három napirendi pont szerepelt. Gondoltam, négy órakor lesz az ülés, majd meghatározzák, hogy mikor lesz a következő, ahol már az én ügyemet is tárgyalják

Ehhez képest este hét óra körül kaptam egy e-mailt a fellebbezésem elutasításáról. A honlapon található meghívón még mindig csak három napirendi pont szerepelt, az enyém nem.

Mindenképpen szerettem volna elmenni a nyilvános ülésre, ahol új bizonyítékot is be lehetett volna mutatni, engem azonban erről nem értesítettek, ezzel megfosztottak a lehetőségtől és véleményem szerint megsértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét a választási eljárásban. Ezért az ügy a Kúrián fog folytatódni. A módosított meghívót csak hétfőn tették fel a honlapra. Az eredetit is lementettem, így fordulhat elő, hogy a Szekszárdi tvb-nek két 36-11/2024 iktató számú határozata van. Az egyik május 10-én kelt három napirendi ponttal, a másik május 11-én szombaton kelt négy napirendi ponttal, amelyből az utolsó az enyém. A kiadmány hiteléül sk., ugyanaz a személy. De melyik irat a hiteles?” – ismertette a történteket Száraz Zoltán.

Bonyhádon három szervezet indít jelölteket a választáson. Az Őszintén Egyesület, a Fidesz-KDNP a jelenlegi polgármesterrel, az eredeti foglalkozása szerint gyógyszertári asszisztens Filónéval, illletve az Egységben a Városunkért Közérdekű Egyesület, amely polgármester-jelöltet nem állított, a városbeli szóbeszéd szerint a Fidesz kérte őket indulásra, hogy az Őszintén Egyesület esélyeit rontsák. Képviselőjelöltjeik közül ketten külföldön dolgoznak és nem is szándékoznak hazatérni.

Kérdeztük volna Filónét, miből gondolja, hogy a Facebook eseményhirdető rendszerét Száraz Zoltán meg tudná változtatni, de a titkárság hárított.

Az abszurd választási kifogás próbájaként Száraz Zoltán Facebook-oldalán a június 9-i választást hirdette meg eseményként. Jelezve, hogy természetesen nem ő a szervező, hanem a választási szervek. Támogatói kíváncsian várják, hogy erre is feljelentéssel ugrik-e a vehemens fideszes ellenfél.

A Narancs.hu más témákban korábban ezekben a cikkekben foglalkozott Bonyháddal:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk