Újranyitnák, de még siralmas állapotban van a siófoki Galerius fürdő (FOTÓK)

Kis-Magyarország

Hiába keresik a turisták az aranyparti Galerius fürdőt Siófokon: az épület megvan, de több mint két éve zárva tart. Milliárdon felüli kiadást jelent a városnak az intézmény újbóli használhatóvá tétele. Az üzemeltető önkormányzati cég befektetőt, banki vagy magánhitelezőt, közösségi finanszírozást, tőketársat, konzorciumot keres.

Nyilván nem minden megoldás fogadható el. A minap jelentkezett ugyanis valaki, aki azzal a tervvel állt elő, hogy megvenné a fürdőt úgy, ahogy van egy forintért, aztán lebontaná és apartmanházat építene a helyére. Siófok ragaszkodik a fürdőhöz, ha már annyi bonyodalommal, olyan nagy költséggel épült meg és tartották fenn.

2006 júliusában Balázs Árpád akkori fideszes polgármester úgy nyilatkozott a Somogyi Hírlapnak, hogy „mindennél beszédesebb most, amikor a helyhatósági választások közeledtével lehet majd ilyen, meg olyan értékelést is olvasni arról, hogy sikeres volt-e, vagy sem az elmúlt négy év. (…) Kinyitott a Galérius fürdő. Siófok most már nemcsak az első számú nyári üdülőhely, hanem téli-nyári termálfürdőhely is az ország turisztikai térképén. Elmondható tehát, hogy jó úton járunk.” A helyhatósági választásokat Balázs akkor megnyerte, eredményei közt többek között a közfürdőt is felemlegetve. Utódja, a 2014-ben megválasztott Lengyel Róbert idején derült ki azonban, hogy az addig is nagy karbantartási/felújítási költséggel üzemeltetett fürdő kivitelezésével komoly gondok vannak.

 
Fotó: A szerző felvétele

Siófok önkormányzata és Kósz Ágota, az önkormányzati fenntartó cég, a Balaton-Parti Kft. ügyvezetője már dolgozik a megoldáson, hogy a Galerius fürdő legjobb esetben jövő ősszel már üzemelhessen. Egy egész iratszekrény tele van a dokumentációval. A pénz azonban még nincs meg teljes egészében. Van ugyan 900 millió forint, amit pályázaton nyertek, de emellé még nagyjából ennyi kéne. Ennek egy részét talán finanszírozza az önkormányzat, de a büdzsé nem feneketlen, ezért külső finanszírozókat is keresnek. Tetézi a bajt, hogy köztulajdonról lévén szó, közbeszerzést kell kiírni, a pályáztatás pedig időigényes. Nyitás legjobb esetben is egy év múlva lehet, ha összejön a pénz. A fürdő egyébként arról Galerius késő-római császárról kapta a nevét, aki állítólag a mai Sió-csatorna elődjét építtette meg a Balaton vízszintjének szabályozására.

 
Fotó: A szerző felvétele

Kint állunk az októberi verőfényben a fürdő előtt, a Google által félrevezetett turisták ténferegnek az üres parkolóban. Mert az internet azt mondja, hogy a fürdő 0-24-ben nyitva van. Pedig nem. Debrecenből jöttek, a közelben van nyaralójuk, azt hitték, ázhatnak egyet. Néhány közeli szálloda wellness részlegét ajánljuk. Elmennek.

Víz volt, víz nem volt

Az addig jól működő fürdőt – ahol egykor tógapartikat és szépségversenyeket rendeztek, valamint a siófoki gyerekek úszásoktatásának helyszíne volt – 2021 nyarán be kellett zárni. Konkrétan azért, mert a fürdőzők fejére szakadt a plafon.

 
Fotó: A szerző felvétele

Különleges engedéllyel bebocsátást kapunk. A létesítmény gondnoka, Víg László tizennégy éve dolgozik ott, mutatja az állapotokat. Belépünk az uszodatérbe. Első látásra csak az a furcsa, hogy nincsen víz a medencékben, de jobban körülnézve a szép római jellegűnek szánt design épület barbár kivitelezésével szembesülünk. Beázás beázás hátán, szó szerint. A mennyezet elemei megbomolva, pereg alóluk a párazáró fólia. A kivitelezési tervekben állítólag nem volt részletezve a rétegrend és talán a fellelhető legolcsóbb fóliát fektették fel, ráadásul rossz sorrendben. Párát ereszt át, ahol zárnia kellene, és párát zár ott, ahol átengednie kellene. Következésképpen a szigetelés rohad. A garancia lejárt, az eredeti kivitelezőt már nem lehet javításra kötelezni. Jó sok közpénz ment el a kontármunkára, és jó sok közpénzből kell most javítani. 

 
Fotó: A szerző felvétele

Ha a covidos idők zárva tartásai alatt helyrehozták volna a tetőt, az sem oldotta volna meg a fő problémát. Mivel az üzemeltető cég akkori igazgatója úgy döntött, hogy engedjék le a vizet a medencékből, a temperáló fűtést pedig a magas energiaárak miatt hanyagolták, a természet rendje szerint a beltéri ragasztóval rakott kerámiaburkolaton felfagyások keletkeztek. Helyenként ropognak a talpunk alatt a padlólapok. Lenézünk, és a pára-nem-záró tetőfólia apró szürke darabjait látjuk magunk előtt.

Éppen megdicsérjük, hogy milyen formásak és stílusosak a hosszú, íves terrakotta színű pihenőpadok, de ezt a szakember kicsit másként látja. „Nem a dizájnnal van baj, hanem az anyaggal. Ez műkő, vagyis színezett, csiszolt beton. Betonvas merevítés van benne. A beton önmagában nem vízzáró. Ahogy nedves fürdőruhában, a medencéből kiszállva ráültek a vendégek, beleszivárgott a víz, elkezdett korrodálni a szerkezet.

Lementünk savazni

Mondhatni, ez is tervezési hiba. Persze a nagyon reaktív termálvíz is megtette a maga hatását. A beltéri csúszdához vezető teljesen felújított csigalépcsőt egy év után elkezdte enni a rozsda. És ez még csak a felszín.

A gépház ajtaja előtt gázálarc lóg a falon. Beljebb könyékig érő gumikesztyűk és teljes vegyvédelmi felszerelések. Az uszodatechnika nem játék. Ami fent a medencetérben homorú, az itt lent domború. A medencék falai mellett járunk, a megszokottól eltérő oldalon, alulról.

„Az a baj, hogy eleve alul lett tervezve a légtechnika, nem volt megfelelő a szellőzés. Nézze, itt komoly vegyszerekkel dolgozunk, hipó és kénsav kell a vizek kezeléséhez és UV-s csírátlanítóból is kettő. De maradjunk a vegyszereknél. Ha ez a két anyag valami havária miatt összekeveredik, akkor mérges gáz szabadul fel, és az senkinek nem jó.

 
Fotó: A szerző felvétele

Nézzük az enyészet nyomait. A medencék fala több helyen átázott, a szivattyúbakok rozsdásak, a leeresztőcsövek szigetelése mállik, helyenként menzai majonézes műanyagvödröket akasztottak az egykori csöpögések alá.

 
Fotó: A szerző felvétele

Elvileg rozsdamentes elosztószekrény-lemezt esz a rozsda. Alumínium létrán, ami elvileg nem korrodál, vastag oxidréteg. Nem akartunk hinni a szemünknek, elő kellett venni a tizedikes kémiát, hogy lássuk, tényleg van, ami a hétköznapi életben alig fordul elő. De azért, hogy ez így bekövetkezzen, elég nagy környezeti terhelés lehetett itt az alvilágban.

 
Fotó: A szerző felvétele

Száz szivattyú működik odalent, darabja mintegy egymillió forint. Szinte mindegyik kuka. „De ha kicserélik, az újak, a mostaniak már lényegesen energiatakarékosabbak” – mondja Víg László.

Felmegyünk még az egykori büfébe, aminek nyitott teraszán kéthetente kell permetezni a téglapadozatot, különben erdőnyi lenne a gaz. A büfé egyik oszlopáról levált a kerámiaburkolat, az ártáblán még 450 az estresso, 2 cent pálinka 550, és Ikon merlot, Konyári rozé, Göncöl furmint van a borlapon.

 
Fotó: A szerző felvétele

A büfé melletti pihenőszobába húzódtak, akik egy kis csendre vágytak. Most minden csendes. Bezárjuk magunk mögött az épületet és indulunk a forráshoz. A Galerius fürdő tizenegy medencéjéből kettő termálvíz volt. A termálkút azonban nem Siófokon van, hanem a 20 kilométernyire lévő Nagyberény külterületén, már majdnem Tolna megyében. Mélysége 1019 méter, hőmérséklete 63 fok. A Galerius fürdő honlapja szerint sokféle nyavalyára jó.

Kútház az erdő mélyén

A gyógyvízkutat 1998-ban vette meg Siófok városa. Eleinte arról vizionáltak, hogy csővezetéken szállítják a vizet a városba. Balázs Árpád 2001-ben a Népszabadságnak már arról nyilatkozott, hogy egymilliárd forintba kerülne a csővezeték, ennek többszöröse egy fürdő építése. A vezetéket a Siófok–Kaposvár vasútvonal mentén tervezték. Ebből nem lett semmi, mert a műszaki paraméterek meg a kémia valósága keresztülhúzta a politikusok ábrándjait.

Lajtos kocsi lett a megoldás. Hetente kétszer 10 köbméter. Elhagyjuk Siófokot, Ságvárt, Somot, elhaladunk a hulladékkezelő mellett, ahová a Balaton szemete kerül, és titkos úton, pontosabban leaszfaltozott, de csak a forráshoz vezető úttalan úton megyünk, csak megyünk, mígnem elérünk egy drótkerítéshez, amin a „Tűz és robbanásveszély” felirat virít.

 
Fotó: A szerző felvétele

Miért a robbanásveszély? „Azért, mert van. Az ott balra egy gáztalanító. A felhozott vízből a lamellák között távozik a gáz. Így nem kerül a tartályba, amit a városba viszünk. Most még jó az idő, de volt olyan, téli síkosságban, mert ide nem jár a hókotró, hogy jöttem a lajtos kocsival, és megrakodva nem tudott felmenni azon az emelkedőn. Csúszott visszafelé. Én meg kiugrottam és gyorsan kinyitottam a kaput, hogy ha idáig csúszna, legalább ne vigye el a kaput. Az a cső ott, a gaz mögött, arra kötnek rá, azon jön ki a víz, ha beindítják a szivattyút. Két éve nem kellett vinni.”

Mostan téli csobbanásról álmodunk

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere többször adott hírt Facebook-oldalán a Galerius fürdő dolgainak állásáról; a fellelt állapotról és a problémákról is. A megoldást folyamatosan keresik. Helyszíni szemlénk után választ tudunk adni a hoppon maradt látogatók kérdésére, hogy nem lehetne-e esetleg részlegesen megnyitni a fürdőt. Nem. Műszakilag kizárt. Persze aki fürdőzni akarna a Galeriusban, de zárt ajtókat talál, a bezáratóra haragszik, nem az eredeti tervezőre, kivitelezőre, műszaki ellenőrre stb., akiknek ez a helyzet „köszönhető”. A város több értékes ingatlanának eladása elől sem zárkózik el, hogy megoldódjon a fürdő helyzete.

Kósz Ágota megmutatta a kész rekonstrukciós tervek dossziéit. A teendők kivonatos felsorolása öt oldal. Minden szinten szinte mindent cserélni, javítani, felújítani, átkalibrálni, korszerűsíteni kell. „Tényleg minden megoldás érdekel. Várjuk a képviselő-testület döntését, hogy a város mennyi pénzt tud beletenni a felújításba. Minél előbb el kéne kezdenünk a megvalósítást.”

A tervek már megvannak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk